Corul de copii Alegretto concertează în China cu sprijinul ICR

La invitația organizatorilor Festivalului Internațional de Artă și Cultură pentru Copii de la Tianjin, Institutul Cultural Beijing sprijină, în perioada 28 iulie - 1 august 2024, organizarea turneului corului de copii Alegretto în China. Evenimentele vor avea loc pe 28 iulie, ora 15.00, la Winland International Financial Centre, 30 iulie, ora 19.00, Langfang Silk Road International Arts Center și 1 august 2024, ora 19.30, Parcul Zhongshan (Forbidden City Concert Hall).

Repertoriul se derulează pe parcursul a 90 minute, publicului fiindu-i dedicate referințe muzicale precumAndri Popa, Aseară ți-am luat basma, Bare necessities, Catrina, Chinezesc 1 – Ca sang yu, Chinezesc 2, Ce te uiți la gacii mei, E su e giu, Fetițe dulci, Hava Naghila, Hăulita de la Gorj, How long will the moon appear?, I wanna be like you, Kukuecica kuka, Mamma Maria, Maramureș, Mary Poppins, No me hables, Noi suntem profesori, Obladi, On ecrit, Op, Opa opa, Rugutu, Rhytms of one world, Sve bi me, We are the worldsau selecțiuni din opera Nabucco.

Înființat în 1974, Corul Național de Copii Allegretto se bucură de o reputație deosebită pe scenele din România și din întreaga lume. Generații întregi au crescut sub îndrumarea prof. Adriana Codreanu, fondatoarea corului, și a lui Radu Gherasim Chiriță. Cu aproape 70 de turnee internaționale la activ, copiii au susținut spectacole pe numeroase scene celebre, inclusiv Opera Națională din Atena, Teatrul Tognolo din Veneția, Bari, BBC, televiziunile naționale din Maroc, Iordania, Letonia, Italia (RAI UNO), Rusia, Republica Moldova, Mongolia, Opera Națională din Varșovia, Nancy, Franța, Istanbul, Izmir și Antalya – Turcia, Macedonia de Nord, Opera din Odesa – Ucraina și Teatrul Național din Beijing. Corul Național de Copii Allegretto este singurul cor de copii din România care a cântat alături de artiști internaționali de renume precum Felicia Filip, Mariana Nicolesco, Ștefan Bănică Jr., Michael Jackson, Richard Clayderman sau Toto Cutugno și a colaborat cu toți marii artiști români în cadrul concertelor oficiale și emisiunilor TV speciale din țară și din străinătate. La Allegretto, copiii au oportunitatea de a cânta pe cele mai mari scene ale lumii. Pot interpreta în 24 de limbi și sunt mereu dornici să învețe altele noi. Corul este format din membri cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, provenind din București și alte orașe din România precum Ploiești, Slobozia, Constanța, Pitești. Allegretto este antrenat și condus de prof. Adriana Codreanu, Gherasim Radu Chiriță și prof. Stelian Coman. Corul a obținut peste 60 de premii, medalii de aur, premii pentru cea mai bună interpretare, premii I și alte distincții, precum Reprezentarea României la competiții internaționale de televiziune, Premiul pentru cea mai bună interpretare la Bari, Italia (2001, 2003, Medalie de aur la Odesa, Ucraina (1995), Cupa de aur la Konin, Polonia (1996), Medalie de argint la Olimpiada Mondială de Coruri din Hong Kong (2006), Premiul mare în Mexic (2005), Premiul mare și două premii I în Israel (2011), Titlul de Ambasador al Prieteniei acordat de guvernul chinez, Premiul Românii pentru Români acordat de Realitatea TV, sau Titlul de Ambasador al Prieteniei acordat de Institutul Cultural Român din Beijing. Corul a avut onoarea de a cânta în fața unor personalități de renume mondial, inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea, președintele Poloniei, familia președintelui american G.W. Bush, regi și regine din Italia, Iordania, Maroc, Belgia și Olanda. În activitatea lor artistică, corul Allegretto a susținut peste 1600 de spectacole și concerte, dintre care peste 600 în străinătate. Allegretto este singurul cor de copii care a susținut spectacole la sediul ONU din New York în 2004 și 2015 și la Teatrul Metropolitan din New York în cadrul turneului din 2015. În 2014, au susținut un concert la sediul ONU din Geneva, în onoarea lui Nicolae Titulescu.

Prof. Adriana Codreanue este fondatoare și dirijor principal al corului Allegretto din 1974 până la retragerea sa, în 2022. Renumită educatoare și compozitoare prolifică, a creat numeroase colecții de cântece pentru copii și a fost directorul coordonator al Festivalului Internațional pentru Copii Prietenia Fără Frontiere. A produs două CD-uri notabile: Allegretto around the world și Carolers have arrived, contribuind semnificativ la recunoașterea internațională a corului. S-a dedicat dezvoltării holistice a membrilor corului, având un impact profund asupra creșterii lor personale și artistice.

Radu Gherasim Chiriță a fost numitdirijor după retragerea prof. Codreanu, având o colaborare de peste 30 de ani cu aceasta. Expert în orchestrare și ilustrație sonoră pentru producții radio și TV, aducând o vastă experiență tehnică corului. Rolul său include îmbunătățirea aranjamentelor muzicale ale corului și menținerea standardelor înalte de performanță stabilite de prof. Codreanu.

Dumitrica Popescu este vicepreședinte al Fundației Culturale Române pentru Copiii Allegretto, organizație ce sprijină activitățile corului. Utilizând experiența personală ca părinte al unui membru al corului, gestionează organizarea evenimentelor și strategii de comunicare, asigurând prezența puternică a corului în evenimentele culturale și interacțiunile comunitare.

Sursa foto : https://www.allegretto.ro/