- 13 November 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Accademia di Romania in Roma Arcadie Rusu
Accademia di Romania in Roma participă, pentru a treia oară consecutiv, la proiectul de teatru social „Quartieri di Vita. Life infected with Social Theatre!”, care reunește și anul acesta artiști internaționali și membri defavorizați ai comunităților locale din Sudul Italiei, din regiunea Campania, într-o sărbătoare a colaborării și a liberei manifestări teatrale. Reprezentanța ICR din Roma va susține anul acesta participarea coregrafului Arcadie Rusu.
Proiectul, care se va desfășura în perioada 17 noiembrie-1 decembrie 2024, este organizat de instituții locale și naționale italiene, în parteneriat cu Clusterele EUNIC din Napoli și Roma și cu sprijinul Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene.Parteneri pentru selectarea participantului român au fost organizatorii Festivalului de Teatru Independent „Undercloud” și regizoarea Chris Simion-Mercurian.
Ediția 2024 include rezidențe de creație conduse de directori europeni, selectați de institutele culturale partenere, din 17 noiembrie. În colaborare cu directorii locali, aceste ateliere sunt destinate unor grupuri specifice și sunt dezvoltate în sesiuni de 10 zile. Pentru a patra ediție internațională, „Quartieri di Vita” implică cinci artiști din Austria, Polonia, Regiunea Flandra, Republica Cehă și România, care vor lucra îndeaproape cu cinci regizori din Campania pentru a conduce atelierele care vizează 50 de destinatari împărțiți în cinci grupuri de lucru. Artiștii internaționali protagoniști ai acestei ediții sunt: Ed Hauswirth (Austria), Oscar Briou (Belgia), Christian Costa (Polonia), Ondřej Štefaňák (Cehia) și Arcadie Rusu (România). Rezultatele atelierelor vor fi prezentate publicului în cinci teste deschise, programate în perioada 28 - 30 noiembrie, în diferite locații din Campania. Cu sprijinul Regiunii Campania și al Ministerului italian al Culturii, proiectul 2024 este prezentat în parteneriat cu EUNIC Napoli și EUNIC Roma – reprezentați prin Forumul Cultural Austriac de la Roma, Biroul Reprezentanței Generale a Comunității Flamande și Regiunea Flandra, Institutul Polonez din Roma, Centrul Cehia la Roma, Ambasada Republicii Cehe în Italia, Academia Română la Roma.
Program:
The Present Body
(Prezența corpului)
Laborator de dans contemporan
Proiect curatoriat de Arcadie Rusu (Romania)
În colaborare cu Giulia Amodio – Asociația N:EA (Napoli: Europa Africa), Ponticelli (NA) și cu asitența tehnică a Danielei Montella
În parteneriat cu Accademia di Romania in Roma
Proiectul este destinat tinerilor rezidenți de la periferia estică a orașului Napoli, caracterizat de situații larg răspândite de sărăcie materială și educațională, număr redus de locuri de muncă și slabe oportunități sociale.
Locație: Spazio Metamorfosi, via Argine, 917B, Napoli NA.
„În cadrul atelierului vom explora dansul și interpretarea mișcării prin participarea activă. Plecând de la gesturi simple, le vom transforma în momente coregrafice, evidențiind atingerea unică și expresia personală a fiecărui participant. Acest atelier vă invită să pătrundeți în lumea dansului prin exerciții individuale și de grup, studiind structurile coregrafice pe care le vom învăța, analiza, personaliza și interpreta în felul nostru. Structura rămâne aceeași, dar interpretarea evoluează cu fiecare dansator, permițând o abordare creativă și personală. Ceea ce face acest atelier să fie special este atenția acordată unicității fiecărui corp, experienței scenice distincte și perspectiva originală pe care fiecare participant o aduce cu el. Este acea „atingere unică” care dezlănțuie libertatea, menține creativitatea vie în momentul prezent și celebrează personalitatea fiecărui dansator. Vom explora, de asemenea, modul în care coregrafia rezonează prin adaptarea la provocări menite să ajute la identificarea vulnerabilităților, la stabilizarea echilibrului, la promovarea acceptării de sine și la construirea încrederii în sine și în ceilalți. Acesta este un spațiu de descoperire, conectare și creștere, atât ca dansator, cât și ca persoană.ˮ - Arcadie Rusu
Arcadie Rusu a absolvit secția de Coregrafie a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, unde spectacolul său „Mind Control” a câștigat un premiu pentru cea mai bună performanță la Gala de absolvire. A primit o bursă la ImPulsTanz -Festivalul Internațional de Dans de la Viena, prin Asociația 4Culture. A câștigat o rezidență Attic Arts la ICR London, unde a participat la Olimpiada de Cultură, în parteneriat cu English National Ballet. Este fondatorul, managerul și coregraful Centrului Coregrafic Independent Linotip și membru al Companiei Române de Dans „Gigi Căciuleanu”. Dintre spectacolele la care a semnat coregrafia amintim: „Closed-door Trial”, „Promised Land”, „Crazy Stories in the City”, „Sleeplessness”, „Hunted Devotation”, „Babel”, „BASMa Curată”, „Morning Solitude”, „Placebo”,„Omen”, „Cain” și „ The lesson”. Spectacolele sale sunt prezente frecvent la festivaluri internaționale. Colaborează cu regizori, artiști vizuali și muzicieni și susține workshopuri de dans contemporan și de dezvoltare personală prin intermediul dansului. În 2020 a primit premiul UNITER pentru promovarea dansului contemporan, iar în 2022 primește premiul pentru activitate din partea Centrului Național al dansului din București.
Giulia Amodio (Napoli) - Licențiată în Arheologie și Istoria Artelor cu o teză în Istoria Teatrului la Universitatea din Napoli și ulterior în Discipline Live Entertainment la Universitatea din Bologna cu o teză în teorii și tehnici ale compoziției dramatice. Din 2016 lucrează în zona de est a metropolei Napoli, colaborând cu N:EA, desfășurând ateliere pentru minori în cadrul școlilor locale cu scopuri artistice și sociale: combaterea sărăciei educaționale, combaterea abandonului școlar, promovarea integrării comunităților străine în zona. Din 2022 susține ateliere pentru adulți. În același timp colaborează cu I.P-ului Nisida și Volterra, colaborează ca trainer extern în realități care funcționează în spații teatrale și nu în centrul istoric. De anul trecut, Asociația N:EA a deschis un laborator în Spazio Metamorfosi unde se ține un curs stabil de pregătire pentru non-actori, adulți și adolescenți, la care Giulia este trainer.
Daniela Montella (Napoli) a absolvit Limbi Multimedia și Informatică Umanistică la Universitatea L'Orientale din Napoli și, ulterior, a urmat un master în dramaturgie la Academia Națională de Arte Dramatice „Silvio D’Amico”. În 2019 a fost finalistă la Premiul Național de Arte - Secția Teatru/Dramaturgie, în timp ce între 2020 și 2021 a ajuns în semifinala Premiului Scenario cu proiectul „Sottomondo”, pentru care a supravegheat dramaturgia. Tot în aceeași perioadă de doi ani, a lucrat la dramaturgia „Play”, câștigătoare al Premiului Nuove Sensicità 2.0 și finalistă a Premiului Leo De Berardinis în 2021. În 2019, a colaborat la co-regia și dramaturgia filmului. „Dimmi com’è l’inferno” , selectat și prezentat în cadrul celei de-a XII-a ediții a Premiului Național pentru Realitate Teatrală Tânără la Academia Civică Nico Pepe din Udine. Pe lângă teatru, Daniela lucrează ca copywriter independent și a publicat povestiri în reviste precum „Split” (Pidgin Edizioni), „The Campainer”, „The Florence Review” și „Crapula Club”.
Asociația N:EA (Napoli: Europa Africa) Ponticelli este o asociație culturală non-profit fondată la Napoli în 1987. Organizează cursuri de formare interculturală destinate profesorilor și mediatorilor școlilor. Sprijină includerea minorilor străini în școli, sprijinindu-i în cariera lor academică. Desfășoară acțiuni de mediere culturală, predând limba italiană ca L2, cursuri care vizează incluziunea și lupta împotriva abandonului școlar. Din 2010 până în prezent, a desfășurat, de asemenea, activități de incluziune, plasament școlar și mediere culturală și de sănătate pentru comunitățile RSC (Sinti și Travelling Roma). În ultimii zece ani, N:EA a oferit cursuri de teatru pentru minori și adulți în suburbiile de est, lucrând în școlile din Barra, Ponticelli și San Giovanni și oferind cursuri gratuite de teatru destinate adulților până la deschiderea unei filiale în cadrul celui de-al 83-lea cerc didactic din Napoli Porchiano-Bordiga.
Quartieri di Vita – Life infected with Social Theatre (QdV) este un proiect al Fundației „Campania dei Festival” creat de Ruggero Cappuccio, realizat în parteneriat cu Clusterele EUNIC Roma și Napoli și cu Regiunea Campania și cu sprijinul Ministerului Culturii (MIBAC). Proiectul, care se realizează în lunile noiembrie și decembrie în diferite localități din regiunea Campania, printre care Napoli, Avellino, Benevento, Salerno și Caserta, sprijină și promovează crearea unei rețele în teritoriul și între comunitățile locale, generând posibilitate de comparație, formare, creștere și schimb internațional prin practicile și prin limbajul teatrului, dedicate incluziunii sociale. La această ediție vor participa cinci asociații culturale din teritoriu, care vor implica în proiect circa 100 de destinatari (tineri în situații defavorizate din punct de vedere al accesului la educație, grupuri cu nevoi speciale, femei imigrate, tineri refugiați, grupuri de recuperare pentru toxico-dependenți și tineri aflați în centrele de detenție și de corecție).
Toate manifestările de tip performance vor dezvolta temele obiectivelor (Sustainable Development Goals) prevăzute de Agenda ONU 2030. Această ediție va beneficia și de certificarea recunoscută la nivel european de ECOEVENTS, QdV devenind astfel un Ecofestival recunoscut cu sustenabilitate de nivelul 1 pentru protecția mediului.
În cadrul proiectului, clusterele EUNIC Roma și Napoli, alături de Fundația Campania dei Festival, vor întări networking-ul comunităților din regiune, dar și networking-ul care le leagă între ele.