- 27 May 2016
- Etichete Conferinta STATUI ANTICE DE DACI IN MUZEELE LUMII la ICR Paris
Vineri, 27 mai 2016, va avea loc conferința STATUI ANTICE DE DACI ÎN MUZEELE LUMII organizată de ICR Paris împreună cu Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC). Evenimentul va avea ca punct de pornire volumul Dacii în sculptura romană: studiu de iconografie antică, semnat de dr. Leonard Velcescu și apărut la Editura Academiei Române, în anul 2015.
Conferința va avea loc la reședința ambasadorului României, Palatul Béhague, Sala Bizantină (123, rue Saint Dominique, 75007 Paris), începând cu ora 19.00.
Evenimentul este o invitație lansată publicului parizian de a redescoperi și explora monumente importante ale istoriei antice (unele statui de daci analizate se găsesc chiar la Paris, la Muzeul Luvru) promovând un aspect mai puțin cunoscut al culturii române.
Având titlulul în original Les «Barbares» (Daces) dans la sculpture romaine. Étude d’iconographie antique, studiul despre statuile antice de daci a reprezentat teza cu care Leonard Velcescu a obţinut titlul de doctor în istoria artei (École Pratique des Hautes Études, Sorbona). Cartea, în varianta ei în limba franceză, a obținut în 2012 premiul „Eudoxiu Hurmuzachi” al Academiei Române.
Preşedinte de onoare al AICC, Leonard Velcescu este cercetător în cadrul Universităţii „Via Domitia” din Perpignan, Franţa, și studiază de peste 20 de ani statuile de daci realizate de sculptori romani din perioada domniei lui Traian (98-117 d.Hr) considerată de istorici ca fiind apogeul artei romane. Puțin cunoscute în România, statuile, de mare valoare artistică, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian. Astăzi, ele sunt expuse în muzee și spații publice din întreaga lume: Paris, Versailles, Roma, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim.
AICC a lansat proiectul „Simboluri Identitare Culturale ale României: Nobleţea dacilor în sculptura antică” care are drept scop amplasarea într-un spaţiu public din Bucureşti o replică a unei statui antice de nobil dac, păstrată astăzi în „Giardino di Boboli”, Florenţa.
De asemenea, AICC a conceput muzeul virtual www.statuidedaci.ro. Portalul prezintă statuile studiate de Leonard Velcescu, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află. AICC a dezvoltat și aplicația mobilă „Statui de daci”, care poate fi descărcată gratuit de pe Play Strore și iTunes.
AICC este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și la distribuirea de informaţii corecte şi obiective despre România. Mai multe despre proiectele asociației puteți afla vizitând site-ul www.aiccromania.org.