Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Institutul Cultural Maghiar, Institutul Ceh, Institutul Slovac, Institutul Cultural Bulgar şi Filiala din Wrocław a Institutului Memoriei Naţionale din Polonia (IPN) vor prezenta, în perioada 16 iulie - 15 august 2016, la Wrocław, Capitală Culturală Europeană 2016, expoziția de fotografie „Comunismul - La Belle Époque. Viaţa de zi cu zi în statele blocului comunist în anii '70", însoțită de proiecții de film.
Organizat la Wrocław, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului XX şi cea mai faimoasă lucrare a modernismului din Wrocław, evenimentul va debuta în data de 16 iulie, la ora 16:00, cu deschiderea expoziţiei de fotografie „Comunismul - La belle époque", structurată în următoarele blocuri tematice:
- Viaţa oficială - activităţi de partid şi ale conducerii - întâlniri oficiale, şedinţe de producţie, reuniuni la nivel de conducere; sărbători socialiste; propagandă cotidiană - La lucru - condiţiile de lucru reflectate de propagandă, condiţiile reale, munca în mediul rural, comerţul
- Acasă - condiţiile de locuit (în oraş şi la ţară), timpul liber petrecut în familie (distracţii, televiziune), îmbrăcămintea, sărbătorile (oficiale şi religioase, aniversările în familie - cununii, înmormântări, zile de naştere), şcoala (condiţii de învăţare, propagandă, materiale ştiinţifice)
- Viaţa cotidiană neoficială - restaurante, cluburi (forme neoficiale de petrecere a timpului liber), viaţa artistică neoficială (vernisaje, întâlniri ale boemei, concerte, seri de poezie), mişcarea hippie, alte subculturi, hobby-uri şi turismul neorganizat
- Viaţa cotidiană ascunsă - viaţa religioasă, viaţa opoziţiei, munca de zi cu zi a aparatului de represiune, viaţa de zi cu zi în închisori.
Materialele fotografice care reprezintă România au fost puse la dispoziţie de Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia, deschisă publicului până în 15 august a.c., este însoţită de un catalog bilingv, polono-englez.
Tot în această perioadă (16 iulie - 15 august 2016) vor avea loc proiecţii de film din perioada comunistă - seriale, filme de lung metraj, jurnale de ştiri - organizate la cinematograful din Hala Stulecia. Materialul românesc prezentat va fi înregistrarea spectacolului „2050 de ani de la întemeierea primului stat centralizat dac", care a avut loc în 1980, pe Stadionul Naţional din Bucureşti. Filmul va fi proiectat graţie Televiziunii Române. Spectacolul, care sărbătoreşte un fictiv act fondator, îl prezintă pe Burebista, unul dintre liderii triburilor dace, ca întemeietor al „primului stat centralizat dac". Acesta joacă rolul unui carismatic om politic care intuieşte necesitatea unei unităţi statale. În fapt, acest spectacol recupera o genealogie prestigioasă de eroi fondatori care se încheia simbolic şi apoteotic cu Nicolae Ceauşescu, invocând legitimitatea simbolică a liderului, prin intermediul realizării unui proiect politic care traversează secolele, reunind la aceeaşi masă figuri dintre cele mai prestigioase ale istoriei naţionale.