„Circular Catalysts“ la ICR Londra - expoziție documentară, conferință și atelier

ICR Londra și British Council prezintă expoziția documentară „Circular Catalysts“, găzduită de reprezentanța ICR din capitala Marii Britanii în perioada 6-19 noiembrie 2023. Vernisajul va avea loc luni, 6 noiembrie 2023, ora 18.00, când este programat și un performance susținut de artista Marlene Herberth, intitulat „Romanian Tea Ceremony: How to Get Through the Day“. Vor lua cuvântul Aura Woodward, directorul ICR Londra, și Andrew Glass, directorul British Council Romania. „Circular Catalysts“, care prezintă rezultatele rezidențelor din cadrul programului omonim organizat de British Council România și Institutul Cultural Român, include obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul a cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie – Gareth Neal, Anoushka Cole, Carol Carey, Annemarie O'Sullivan, Tom Mcwalter și Lola Lely – au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9-19 noiembrie 2023, între orele 11.00 - 17.00. Accesul la vernisaj este liber, cu înscriere prealabilă AICI.

Un proiect conex expoziției, conferința cu titlul „Introduction to Natural Rural Development: Rewriting the Peasant Culture Narrative in Romania“ / „Introducere în problematica dezvoltării rurale naturale: rescrierea conceptului de cultură rurală în România“ va fi organizată marți, 7 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la sediul ICR Londra. Vor lua cuvântul: președintele ICR, Liviu Jicman, avocata Monica Boța Moisin, specializată pe problematici legate de proprietatea intelectuală culturală, fondatoare a Inițiativei privind drepturile de proprietate intelectuală culturală / Cultural Intellectual Property Rights Initiative și a Asociației Why We Craft, Oana Costinaș, coordonatoare a departamentului de comunicare și manager de proiect pentru Asociațiile Patzaikin și Mila 23, care va prezenta proiectul „Delta lui Ivan Patzaichin”, și Crina Mareș, specialistă în interpretarea patrimoniului cultural, care va vorbi despre proiectul „România remarcabilă” al Centrului Cultural Clujean. Persoanele interesate să asiste se pot înscrie AICI.

De asemenea, un atelier de imprimări cu temă botanică va fi susținut de Anoushka Cole, producător de materiale textile din Londra, și Andreea Machidon, arhitectă și designer de obiect, reprezentantă a Fundației Pro Patrimonio, miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 18:00. Anoushka Cole a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului „Circular Catalysts“, organizată la Câmpulung Muscel; cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșuguri, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri din cadul Fundației Pro Patrimonio. Accesul la atelier este liber, cu înscriere prealabilă AICI.

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre sat și oraș, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

„Circular Catalysts“ își propune să ofere modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Programul a început cu o serie de rezidențe creative în martie – aprilie și va continua de-a lungul anului 2023 cu activități complementare adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Expoziția „Circular Catalysts“ a fost prezentată publicului bucureștean în cadrul Romanian Design Week, în perioada 12-28 mai 2023, și a ajuns și la Timișoara, în perioada 21 iunie -  9 iulie 2023, unde a inaugurat centrul multicultural HEI – House of European Institutes, în cadrul programului cultural Timișoara 2023. 


***

Despre rezidențele din 2023:

  • Gareth Neal este un designer de mobilier britanic de renume internațional, care a fost recunoscut pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește combinarea tehnicilor de fabricare digitală de înaltă calitate cu practicile artizanale tradiționale. Munca sa se caracterizează prin rigoare conceptuală, conștiință ecologică și meticulozitate, ceea ce i-a adus colaborări cu arhitecți de renume, precum Zaha Hadid. Piesele sale sunt expuse în instituții prestigioase, precum Victoria and Albert Museum. În timpul rezidenței Circular Catalysts din Cincu, județul Sibiu, Gareth a fost găzduit de KraftMade, care se concentrează pe obiecte performative, piese unice, colecții capsulă, restaurare și educație, în special în domeniul lemnului și al textilelor.
  • Anoushka Cole, producător și cercetător de materiale din sudul Londrei, a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului Circular Catalysts, care a avut loc la începutul primăverii la ansamblularhitectural și peisager excepțional – Vila și Parcul dendrologic Golescu, datat din 1910,din Câmpulung Muscel. Anoushka, cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșug, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri parte din Fundația Pro Patrimonio, o organizație dedicată conservării, salvării și reactivării patrimoniului cultural.
  • Annemarie O'Sullivan și Tom Mcwalter de la Studio AMOS au pornit într-o călătorie pentru a explora meșteșugurile locale și modurile tradiționale de viață și de producție. În timpul șederii lor în Cincu, județul Sibiu, găzduită de KraftMade, artizanii de coșuri din Marea Britanie au avut ocazia de a face schimb de cunoștințe și tehnici cu țesătorii de coșuri locali din județul Sibiu.
  • Lola Lely este un designer iscusit care utilizează tehnici tradiționale de artizanat pentru a realiza produse și opere de artă distincte și apreciate. Patzaikin este o casă românească de modă și lifestyle fondată în 2011 de arhitectul Teodor Frolu și de olimpicul Ivan Patzaichin. Ecosistemul Patzaikin, inspirat de legătura lui Ivan cu natura, apa și delta Dunării, este un antreprenoriat colaborativ între artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari pasionați. Lola Lely a pornit într-o călătorie la Mila 23 pentru a se cufunda în peisajul unic al Deltei Dunării și pentru a învăța despre obiceiurile locale. În urma rezidenței, Lola a participat la un atelier de lucru colaborativ cu mai mulți artiști și meșteșugari, parte a rețelei Tradiții Creative.
  • Carol Carey, directorul creativ al Somerset Art Works (SAW), a încheiat o rezidență creativă la Cluj, găzduită de România Remarcabilă. Scopul ei a fost acela de a explora oportunitățile de colaborare între artiștii din Somerset și artizanii români, căutând un partener român cu care să organizeze o rezidență de artizanat în România.