Bursieri "Nicolae Iorga" 2012-2014

SILVIA-DANA CACIURNăscută pe 27 ianuarie 1988, în Calafindeşti, judeţul Suceava. A absolvit “Colegiul Naţional Mihai Eminescu” din Suceava (profil umanistic, ştiinţe sociale – studii europene). Între 2007 şi 2010 a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti. În această perioadă a desfăşurat diferite stagii de practică profesională la Arhivele Naţionale ale României şi la Institutul de Istorie „Nicoale Iorga”. Între 2010 şi 2012 a urmat cursurile programului de master în Studii Medievale, la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. În această perioadă participă la cursurile şcolii de vară Summer School in Medieval Codicology and Palaeography, la Central European University, Budapesta, Ungaria (iulie 2011) şi desfăşoară un stagiu ERASMUS de 6 luni la „Eötvös Lorand” University, Budapesta, Ungaria. În egală măsură, în timpul studiilor de master a devenit colaborator al proiectului www.vlachs.ro, unde desfăşoară o activitate de cercetare ce are ca nucleu Vlahii (Morlacii) din Dalmaţia. Această activitate de cercetare este continuată prin prezenta bursă “Nicolae Iorga” la Institutul de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, cu proiectul “Locul vlahilor (Morlacilor) de pe coasta Dalmaţiei în lumina izvoarelor veneţiene, în secolele XV – XVI”. Contact: caciur_silvia@yahoo.com


FLORINA CIURE
Născută la Beiuş (jud. Bihor) în data de 12. 12. 1977. Este licenţiată în istorie-geografie la Universitatea din Oradea (2000) şi în latină-italiană la Universitatea de Vest din Timişoara (2009). A obţinut doctoratul la Universitatea din Oradea în 2006 cu o teză referitoare la Relaţiile dintre Veneţia şi Transilvania în secolele XVI-XVII (doctorat realizat în cotutelă cu Universitatea Ca’Foscari din Veneţia). A beneficiat de mai multe burse de studiu la Veneţia (februarie-mai 2001; februarie-iulie 2003; octombrie 2004-august 2006). A prezentat rezultatele cercetărilor sale la sesiuni ştiinţifice organizate în România şi Italia şi a publicat mai multe studii a căror tematică priveşte raporturile veneto-transilvane în decursul secolelor XVI-XVIII. Din 2006 lucrează la Muzeul “Ţării Crişurilor” din Oradea, unde conduce Secţia de Istorie. În prezent este bursieră „Nicolae Iorga”, cu proiectul de cercetare Veneţia şi Oradea între secolele XIII – XVIII. Interferenţe economice şi cultural-artistice.
Contact: florinaciure@gmail.com


LAURA PARTINNăscută la 22 decembrie 1986, în Iași, România. A absolvit facultatea de arte plastice, decorative si design în cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași, secția grafică în 2010 și un masterat de cercetare interdisciplinară în domeniul teoriei artei în cadrul aceleiași universități în 2012. Teza de licență a fost intitulată "Câteva aspecte ale artei ca formă de critică socială în modernism și postmodernism", iar cea de disertație "Estetica deziluzionării". A participat la diverse expoziții de grup ("Zidul" – expoziția secției de grafică a Universității de Arte George Enescu din Iași – în colaborare cu Centrul Cultural German Iași – Galeriile Moldova Mall – martie, aprilie 2010 , "My0Card" Galeriile Moldova Mall – Iași, februarie 2011 – proiect performativ participativ, în colaborare cu grupul Satellite și Gabriela Stoica , "Erotica" – ediția a VI-a Galeriile Căminul Artei – București – iunie, iulie 2011 , , "Salonul de Desen" – ediția a II-a – Galeriile Cupola și Lăpușneanu – Iași octombrie 2011, UnderTON – Phoenix Cafe Iași – noiembrie 2011, „Architecture per un possibile sviluppo”, coordonat de prof. Maya Nagy - mai- iunie, 2013, Tomori Pal Főiskola, Budapesta, etc.) și a este autoarea unei expoziții personale ("Anxociety" – Phoenix Café Iași – februarie 2012). În prezent este bursier „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu un proiect de cercetare intitulat “Estetica deziluzionării”- o extensie a cercetării începute în timpul masterului - și un proiect de creație artistică intitulat "Locust (Dissonance)".


IULIA-MARIA RUSUNăscută la 5 februarie 1987, este bursieră „Nicolae Iorga” în domeniul „ştiinţe economice”, în cadrul Institului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. A absolvit:
• masterul în limba engleză, Managementul Afacerilor Internaționale, în iulie 2012 la FSEGA, Facultatea de Științe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca cu o diplomă de primă clasă. Teza tratând investițiile străine directe ale Italiei înspre zona Balcanilor.
• FSEGA, specializarea Afaceri Internaţionale (2010) şi obţine diploma cu teza Politica de Mediu a U.E.
• Facultatea de Ştiinţa Mediului (2009) a aceleiaşi universităţi, cu o mobilitate Erasmus la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia, Italia (sept. 2008 – feb. 2009). Tema tezei fiind conservarea ecosistemelor de sărătură.
• liceul de informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca (profil real: matematică-informatică, intensiv informatică).

Proiectul său de cercetare reprezintă un studiu lărgit și aprofundat al tezei de master (2011-2012) și își propune să analizeze investițiile străine directe italiene în Balcani și motivaţia principală a firmelor italiene de a se extinde în aceste țări. Un studiu privind investițiile directe ale companiilor italiene în mediu (environment) sau domenii conexe, studiu de caz: județul Cluj, urmează să fie publicat în Environment & Progress, nr. 16/2012. Un al doilea studiu intitulat "De ce companiile italiene merg spre sud-estul Europei? România ca şi studiu de caz", a fost predat spre publicare în Anuarul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.


GABRIELA STOICA
Artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane, născută pe 14 martie 1988, la Galați, România. A absolvit Liceul de Artă “Ciprian Porumescu” din Suceava, secția pictură. Între 2007 și 2010 urmează cursurile Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Universității “George Enescu” din Iași. Între 2010 și 2012 urmează cursurile unui masterat teoretic de Cercetare Interdisciplinară in cadrul aceleași universități, obținand diploma cu teza intitulată “Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”. În 2011 a publicat două eseuri: “Corpul uman. O cercetare în cultura vizuala”, în "REGIMURI ALE ESTETICII", Ed. ARTES, Iași, 2011, Editor coordonator: prof. univ. dr. D.N. Zaharia și „O critică a gentrificării arhitecturale” în "POZIȚII ESTETICE ȘI MANIFESTĂRI ALE CULTURII VIZUALE", Ed. ARTES, Iași, 2011, Editor coordonator: prof. univ. dr. D.N. Zaharia.

În 2010 expune solo în cadrul proiectului “The Voice Inside” (mai, 2010, Galeria apARTe, Iași). A expus alaturi și de alți artiști în cadrul proiectelor: "Atelier 35" (februarie 2010, Galeriile Hotelului Europa, Iași), „3 ani de PunctePunctPuncte” (februarie 2011, Galeria Cupola și Galeria Moldova Mall, Iași), „My0Card” un proiect participativ în colaborare cu grupul de artiști SATELLITE și Laura Partin (februarie 2011, Galeria Moldova Mall, Iași), „Erotica” (mai 2011, Galeriile de Artă Dana, Cupola, Tonitza, Moldova Mall, Iași), „Underton” (noiembrie 2011, PHEONIX CAFE, Iași), „CAPITAL PER CAPITA”, un proiect expozițional curatoriat de Luminița Apostu, în cadrul evenimentului 96oreNonStop (aprilie, 2013, Clubul Creatorilor, Galeriile Ștefan cel Mare, Iași), „Architecture per un possibile sviluppo”, coordonat de prof. Maya Nagy (mai- iunie, 2013, Tomori Pal Főiskola, Budapesta). În martie 2013 participă la conferința de studii „Risvolti veneziani”, în cadrul ICR Veneția cu proiectul „Spazio nell contesto dell’esperienza artistica. Gianni Colombo, Spazio Elastico”.

În prezent este bursieră „Nicolae Iorga”, cu un stagiu de practică de 20 de luni în domeniul artelor vizuale cu un proiect de cercetare teoretică (extensie a lucrarii de disertație) și de creație artistică, „Mimicry”, o paralelă intre studiul antropologic social și cultural al măștilor venețiene din secolul 18 și practica artistică contemporană, ca modalitatea de expresie artistică asumată critic. Contact: gabriela.mstoica@gmail.com