Benoît Neusy - belgianul cu o stea Michelin inspirat de gastronomia românească

În așteptarea includerii în patrimoniul imaterial UNESCO, gastronomia românească face parte din meniul creativ al capitalei culturale europene Mons 2015 și va figura timp de câteva zile, pentru vizitatorii acestui oraș, printre deliciile culinare ce pot fi descoperite și degustate! Cu moderație!
Benoît Neusy, șef bucătar și deținător al unei stele Michelin pentru restaurantul Imperatif situat într-o mică comună din Valonia, după o documentare serioasă despre bucătăria românească și o consultare asiduă a rețetelor bunicii va propune gusturi noi, rafinate, pe placul papilelor gustative ale belgienilor din Mons.

Benoît Neusy

”Influența străină a modelat în timp identitatea bucătăriei românești. Astfel, influența străină, greacă, turcă, rusă, bulgară, maghiară a contribuit la formarea mâncărurilor tradiționale românești. Gastronomie deosebit de energică și apetisantă care dă o importanță particulară cărnii de vită, de porc, de miel, rădăcinoaselor, ierburilor și peștelui de râu. Am încercat să evidențiez atât cele mai frumoase specialități românești, cât și o selecție de vinuri”, spune artistul gastronom Benoît Neusy.
Timp de câteva zile, Bistrot Folie din Mons va afișa meniuri inspirate din gastronomia românească și transformate în veritabile produse culturale care vor pune în valoare arta și creativitatea asocierilor culinare belgo-române.

Oferta gastronomică a belgianului Benoît Neusy va fi însoțită de o prezentare a vinurilor românești susținută de Marinela Vasilica Ardelean și Jiri Peijffers, specialiști enogastronomi. Meniul cultural va fi diversificat și prin prezentarea cărții semnate de Marinela Vasilica Ardelean: “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”.
Escapada belgienilor din Mons în arta culinară românească va culmina la brunch-ul musical organizat duminică 12 iulie, în acordurile pianistului de origine română Quentin Val. Artistul s-a remarcat ca interpret și compozitor prin numeroase recitaluri susținute în Europa, Statele Unite și Japonia.


Quentin Val

Evenimentele sunt incluse în programarea culturală organizată de fundația Mons 2015, Institutul Cultural Român Bruxelles și Bistrot Folie.