
Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat în perioada 27-31 august o campanie online de informare despre limba română și similitudinile cu celelalte limbi romanice, precum și despre programele proprii dedicate învățării limbii limbii române pe paginile de Facebook pe care le administrează (Icr Madrid și Instituto Cultural Rumano).
Limba română – limbă romanică
Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană, portugheză, retroromană, sardă și, desigur, de spaniolă și catalană. Un procent de 60% din cuvintele ce fac parte din vocabularul de bază al limbii române provin din latină.
Limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria.
Limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.
În Spania, se studiază la Universitatea din Alicante, Universitatea din Barcelona, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea din Salamanca, Universitatea din Santiago de Compostela, Centrul de Limbi Străine al Universității din Alcalá de Henares, Universitatea din Granada, Școala Oficială de Limbi Străine și Universitatea Națională pentru Învățământ la Distanță.
Învățarea limbii române la ICR Madrid
Pentru încurajarea studiului limbii române, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează cursuri pentru adulți la Madrid, la sediul său, și la Barcelona, la bibliotecile Camp de l’ Arpa – Caterina Albert și Poble Nou - Manuel Arranz, dar și seminarii de traductologie, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid. De asemenea, Institutul organizează concursul "La historia de una personalidad rumana" ce are drept premiu o bursă pentru studiul limbii române la Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească de la Brașov, Transilvania.
Pentru mai multe detalii despre limba română și similitudinile cu alte limbi romanice, vă recomandăm "Les presentamos la lengua rumana" de Mioara Avram și Marius Sala (traducerea Cătălinei Iliescu Gheorghiu și Deliei Prodan), disponibilă la biblioteca de la sediul nostru.