- 5 April 2024
- Etichete Icr Vlad nanca Rezidenta Arta monumentala Mmsu
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea artistului Vlad Nancă, în perioada 8 aprilie – 6 mai 2024, la programul de rezidențe„Kamov”, organizat de Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Rijeka (MMSU), Croația.
Vlad Nancă își va continua cercetarea artistică din ultimii ani care se bazează pe studiul arhivelor de desen de arhitectură, realizând o analiză comparativă între contextul local croat și cel din România precum și, în egală măsură, mai larg, est-european. Cercetarea se va baza pe consultarea și analiza unor lucrări de artă și documente din fondul MMSU și ale instituțiilor partenere, precum și prin călătorii de documentare și studiu, cu o atenție specială pentru arta monumentală și monumentele de for public din fosta Iugoslavie.
Vlad Nancă (n. 1979) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea Fotografie şi Imagine. Interesele sale artistice vizează spațiul (de la arhitectură și spațiul public, până la spațiul cosmic), materializându-se în sculpturi, obiecte și instalații. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate în expoziții personale la București, Stuttgart, Viena, Sibiu, Bergamo, Trento şi Berlin, precum și în proiecte expoziționale colective. Vlad Nancă este unul dintre cei 24 de artiști ce au decis să doneze câte o lucrare pentru proiectul caritabil de licitație „Frumusețea salvează”.
MMSU (Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka) este una dintre cele mai importante instituții de artă din Croația, iar din anul fondării sale, 1948, are misiunea de a oferi constant suport artiștilor în a aborda, produce și prezenta arta vizuală în moduri cât mai inovative. Artiștii susținuți de către MMSU au participat la Biennala de Artă de la Veneția (1997 Dalibor Martins și 2007 Ivana Franke), la Bienala de Artă de la Sao Paulo (2004 Zlatko Kopljar) și la cea de-a 12-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția. Principala activitate a MMSU este activitatea de cercetare în domeniul artelor vizuale, precum și cooperarea regională și internațională cu instituții de artă. În ultimii ani, muzeul a fost inițiator și partener în proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană prin programele Creative Europe și European Social Fund.
Rezidența„Kamov” este un program derulat din anul 2014 de MMSU Rijeka în colaborare cu Departamentul de Cultură al orașului Rijeka, Bioblioteca Publică din Rijeka și Centrul Cultural Croat din Susak, având ca scop cercetarea în domeniul artelor vizuale.