Artista Raluca Popa la Sinopale – Bienala internațională de artă contemporană Sinop, ediția a VI-a

ICR Istanbul a susținut participarea artistei Raluca Popa în perioada 13 – 18 august 2017, la ediția a VI-a a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Sinopale” din orașul Sinop, de pe coasta Mării Negre din nordul Turciei. Sinopale are loc în perioada 1 august – 17 septembrie 2017. Originalitatea Sinopale constă în faptul că artiști internaționali vin să creeze lucrări pornind de la o tematică stabilită de societatea civilă, urmărindu-se astfel o conștientizare asupra unor chestiuni care reflectă agenda internațională. Tema de anul acesta a bienalei este Transpoziția, un termen care în accepțiunea Sinopale este sinonim cu o schimbare de valori. Sinopale include și un variat și consistent program de workshopuri, dezbateri, lecturi, vizionări de filme etc. Curatorii ediției de anul acesta au fost: T. Melih Görgün (Turcia), Nike Bätzner (Germania), Jonatan Habib Engqvist (Suedia). Până în data de 15 august a.c., artiștii invitați au lucrat individual sau colectiv, iar în data de 19 august 2017 a avut loc vernisajele expozițiilor care s-a desfășurat în mai multe spații neconvenționale din Sțnop dintre care amintim: fosta fabrică de gheață din port, Sinop Hal Buluşma Merkezi (fosta piață publică), Camera Arhitecților, magazine și alte spații publice din oraș.

În cadrul workshopului din perioada 13 – 18 august 2017, Raluca Popa a realizat lucrarea Sinopia rhymes with Diplopia rhymes with Myopia (Performance, desen, obiect). Contribuția artistei românce în cadrul Sinopale („Transposition” - The 6th edition of Sinopale–International Sinop Biennial) a constat dintr-o serie de acțiuni întreprinse în Sinop, cu ajutorul unor colaboratori locali. Intenția proiectului a fost de a testa metode de lucru și de a contura un fel de a trăi într-un spațiu dat, iar în cazul orașului Sinop, un spațiu îndepărtat, necunoscut. Titlul (accentul pe „a rima”) face referire la un tip de conlucrare, la o punere împreună a unor elemente disparate și intenția de a le armoniza. Sinopia rimează cu Diplopia rimează cu Miopia testează limitele și posibilitățile lingvistice, și la un alt nivel, capacitatea de percepție și înțelegere pe care o are un individ. Ce metode se pot crea pentru a te dezvolta ca individ, pentru a rezista, pentru a vedea, pentru a înțelege, pentru a supraviețui? Ce se poate sau nu se poate vedea, respectiv ce se poate comunica?

În acest sens, Raluca Popa s-a interesat să analizez gesturi, acțiuni firești, dar care, într-un context străin, evoluează cu dificultate, dar și cu o oarecare stranietate: lecția de înot, examenul optic, manufacturarea unor obiecte de uz comun.

În aceeași perioadă, timp de câteva zile, a colaborat cu Çağla Sönmez Çakir pentru realizarea din lut a unor obiecte de uz comun, folosind un pigment local, sinopia. Sinopia este un pigment prețios, de culoare roșiatică, provenit din Sinop și folosit în trecut în schițarea preliminară a frescelor. Lucrările rezultate în urma activităților și a experiențelor din Sinop fac parte din expoziția centrală a bienalei. Totodată, Raluca Popa a susținut un număr de 5 workshopuri.

În deschiderea expoziției, Raluca Popa a adus mulțumiri curatorului Jonatan Habib Engqvist, organizatorilor Sinopale 2017, Institului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, op. rr. Konuralp Yakar (Spitalul de Stat Atatürk Sinop) și colaboratorilor ei: Cansu Kircan, Gizem Grünberg, Çağla Sönmez Çakir.

Presă (în germană): http://www.deutschlandfunk.de/die-sinopale-in-der-tuerkei-kunstschau-auf-unsicherem-boden.807.de.html?dram%3Aarticle_id=393616

ICR Istanbul a început colaborarea cu Sinopale în anul 2011 în cadrul proiectului european ”Collecting the Future” sprijinind participarea a patru specialişti în urbanism şi management cultural: Eugen Pănescu, Ionuț Liviu Cioana (artist cunoscut sub pseudonimul Mircea Nicolae, cu o contribuţie substanţială în arta urbană contemporană), Rarita Zbranca şi Istvan Szakacs (manageri culturali la AltArt Cluj).

În urma prezenței substanțiale românești din anul 2011, organizatorii ediției Bienalei de artă contemporană din anul 2012, l-au invitat ca moderator, în calitatea sa de expert în domeniu, pe Eugen Pănescu, arhitect-urbanist care preda la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj şi director al „Planwerk Cluj”.

Notă: Fotografiile sunt realizate de organizatorii Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Sinopale”.