În spaţiul Piccola Galleria al Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se va desfăşura, în perioada 12–18 iunie 2024, expoziţia de grafică „Follow the Line” a artistei Anca Boeriu, curatoare Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan.
Vernisajul va avea loc în data de 12 iunie 2024, de la ora 17:00. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în perioada 12–18 iunie 2024, în intervalul orar 16:00–21:00. Intrarea este liberă.
Expoziţia prezintă un decupaj din solo show-ul personal al Ancăi Boeriu de la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, din luna aprile 2024; plecând de la lucrările cheie, artista recrează site specific o nouă poveste vizuală care se compune în jurul elementului grafic al liniei.
Expoziţia este organizată de către Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Galeria Galateca şi CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din cadrul Universităţii Bucureşti.
„Expoziţia narează vizual sub forma unui storyboard povestea unei linii „făcătoare de forme” – capabilă să genereze structuri vizuale/ forme, fiind în acelaşi timp şi o prezentă, asemenea unei semn de exclamare sau ca o bornă care ghidează privitorul în descoperirea mesajului. Linia creată în gravură, tuş pe pânză, sau dintr-un material neconvenţional care operează asemenea unui semn decorativ. Arhitectura expoziţională va integra o serie de lucrări în diferite tehnici: acuarelă şi tuş pe pânză sau mix-media, asamblate într-o structură compoziţie unitară, prezentând un nou tip de o frescă în care personajele se ating, se despart, se regăsesc sau se resping. Expoziţia va cuprinde o instalaţie cu forme decupate din gravuri de diverse dimensiuni, ordonate si legate de o linie fizică care se va regăsii în tot spaţiul expoziţional.”
(Ana Negoiţă, curator)
Lect. univ. dr. Anca Boeriu este cadru didactic la catedra de grafică a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti; este una dintre cele mai active artiste din România, promotoare a unui discurs plastic care vizează în mod direct probleme sociale şi culturale precum: stereotipurile de gen, relaţia genurilor în societate, problematica traumei ş.a.
Anca Boeriu este membru fondator în Asociaţia Internaţională Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României, membru al Asociaţiei Internaţionale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franţa, iar din anul 2014 este iniţiatorul şi coordonatorul BIPB-Bucharest International Print Biennale. Are o bogată activitate expoziţională în ţară şi în străinătate; în anul 2017 a obţinut Premiul UAP pentru Curatoriat, iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.
Ana Negoiţă are un doctorat în Ştiinţe Umaniste şi Arte pregătit în cotutelă la Universitatea din Bucureşti (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii) şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu un stagiu de pregătire în cadrul unei burse doctorale europene la Universitatea Sapienza – Roma. Expertiza profesională şi academică este construită în domeniul artelor vizuale şi studiilor curatoriale.
Curator de artă contemporană cu un portofoliu care include nume importante de artişti români şi internaţionali, coordonator pentru numeroase expoziţii, în calitate de curator, în galerii, muzee şi instituţii specializate din ţară şi străinătate, autoare de studii şi articole dedicate artelor vizuale, Ana Negoiţă susţine în cadrul programelor masterale ale SD-SITT/CESI cursuri şi laboratoare de cercetare ştiinţifică consacrate artei secolul XX, artei contemporane şi noilor tehnologii ale imaginii artistice.
Alexandra Runcan este din 2021 şef secţie conservare şi supraveghere patrimoniu din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, fiind unul dintre specialiştii extrem de implicaţi în calitate de coordonator şi curator în numeroase expoziţii naţionaleşi internaţionale care au integrat lucrări din patrimoniul muzeului, artă modernă şi contemporană. Alexandra Runcan a participat, în calitate de curator independent, în cadrul unor expoziţii şi proiecte culturale. S-a alăturat Asociaţiei Brukenthal von Studio din 2021 alături de care este în bordul de selecţie şi organiare al SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival).