AMPHITRIO concertează la JazzFest Budapest în luna aprilie

Institutul Cultural Român de la Budapesta susține participarea formației Amphitrio la JazzFest Budapest, unul dintre festivalurile de profil din Ungaria. Concertul va avea loc luni, 28 aprilie 2025, ora 19.00, pe scena Premier Kultcafé, 1085, Budapesta, Üllői út 2-4.

Amphitrio este un grup de jazz contemporan înființat în anul 2020 și îi are în componență pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundație solidă în muzica clasică și alternativă. În acest an sunt nominalizați la premiile Radio România Cultural pentru albumul „Timelines”, un proiect sonor inovator care explorează granițele dintre jazz, muzică contemporană și improvizație.

Repertoriul Amphitrio conţine piese originale scrise de Andrei Petrache într-o zonă a jazz-ului modern, cu influențe din jazz-ul nordic contemporan și culori balcanic-orientale, dar și amprente din heavy rock și muzică electronică. Prin lansarea celor două albume de debut, „Points” și „Seasons” (2023), Amphitrio a început să exploreze tot mai multe sub genuri ale domeniului electro-groove, continuând astfel să își extindă orizontul creativ, iar odată cu lansarea celui de-al treilea album muzical, „Timelines” (2024), trio-ul își lărgește și mai mult aria stilistică.

Albumul ,,Timelines” este o celebrare a libertății prin jazz, lansat la 35 de ani de la căderea regimului comunist. Turneul său de promovare, intitulat ,,What Freedom Sounds Like”, s-a încheiat recent, însă impactul său asupra publicului românesc, dar și internațional rămâne puternic.

Până în prezent cei trei au cântat la festivaluri de renume precum Jazz in the Park (2022, 2023, 2024), Gărâna Jazz Festival (2024), JazzX (2023), Sepsi Jazz&Blues Festival (2022, 2024), Oradea Festifall (2023), The Jazz Cave Festival (2023, 2024), Waha Festival (2024), Jazz On The Rooftop (2024), Vadoo Fest (2024) și au susţinut zeci de alte concerte de jazz, atât în București, cât și în România. Printre realizările trio-ului se remarcă obţinerea premiului pentru Cea Mai Bună Compoziţie la Concursul Jazz in the Park (2023).

Seria de concerte de jazz JazzFest Budapest aduce la Budapesta cei mai buni interpreți de jazz naționali și internaționali pe diverse scene din capitala Ungariei, pentru a oferi experiențe inedite tuturor fanilor muzicii. Programul celebrează diversitatea genului și este destinat tuturor vârstelor.

***

Andrei Petrache (pian) are două diplome în Compoziție Clasică și Dirijat Orchestră și este absolvent al programului de masterat în Stil și Limbaj Compozițional din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. În prezent, este doctorand și lector asociat la aceeași instituție. Lucrările sale au primit peste 30 de premii la concursuri naționale și internaționale de compoziție și au fost interpretate în orașe importante din Europa și Asia. De asemenea, a primit multiple premii ca pianist, iar activitățile sale recente s-au axat pe scena de jazz. Colaborările sale includ artiști renumiți precum Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Cătălin Milea și alții, precum și numeroase alte proiecte de jazz și muzică alternativă. Andrei a cântat pe scene din Europa, Asia și America de Nord.

Alexandru (Mike) Marin (contrabas și bas electric) a absolvit Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală - secția Compoziție Jazz la Universitatea Națională de Muzică din București. De-a lungul timpului, a câștigat premii la diverse concursuri și a acumulat o vastă experiență concertistică atât ca solist, cât și ca membru al orchestrelor din România și Europa. În prezent, Mike colaborează cu orchestre recunoscute precum Bucharest Jazz Orchestra, Big Band Radio și Orchestra Simfonică București (OSB), precum și cu artiști de renume precum Nicolas Simion, Sorin Zlat, Mircea Tiberian, Sebastian Burneci, Cătălin Milea, Simona Strungaru și alții. De asemenea, este implicat în proiectele Norzeatic și Qinta Spartă și Sebastian Burneci Quintet.

Philip Goron (tobe) a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Percuție, din cadrul Universității Naționale de Muzică din București și programul Young Masters al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena (MDW). În 2023, Philip a primit bursa Yamaha pentru interpretare muzicală - percuție și bursa de excelență oferită de Universitatea de Muzică din București. În prezent, el activează atât în domeniul muzicii clasice, cât și al muzicii universale și jazzului. Astfel, Philip colaborează ca percuționist cu orchestrele unor instituții de prestigiu precum Filarmonica George Enescu, Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical din București. De asemenea, este activ ca baterist în proiecte de world music și jazz, printre care Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet.