- 19 September 2018 - 19 September 2018
- Tags Icr Institutul cultural roman Geta bratescu Moarte Artist Artist plastic Bienala de la venetia Aparitii
Institutul Cultural Român își exprimă profundul regret față de dispariția „marii doamne a artei conceptuale din România“, Geta Brătescu ( 1926-2018). Marea artistă a fost o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuție artistică pluridisciplinară a fost rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă.
Artista Geta Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României”, la propunerea președintelui ICR, doamna Liliana Țuroiu
"Plecarea dintre noi a Omului și artistului Geta Brătescu este o grea pierdere pentru cultura și arta României și a lumii. În astfel de momente, regretul este dificil de exprimat în cuvinte. Celor care o prețuim și o iubim ne revine misiunea de a păstra vie memoria sa și de a celebra opera de o valoare incomensurabilă pe care ne-a lăsat-o. Institutul Cultural Român deplânge trecerea în eternitate a marii doamne a artei conceptuale românești, un artist special cu care am lucrat îndeaproape. S-a scurs un an de când ICR a susținut proiectul său Apariții la Bienala de la Veneția. De altfel, Pavilionul României de la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia din 2017 a fost unul dintre cele mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în presa internaţională. De asemenea, o expoziţie a marii artiste – prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu și totodată prima expoziție majoră a unui artist român găzduită de celebrul spațiu expozițional belgian – a fost organizată anul trecut la Muzeul de Arte Frumoase din Gent.
În semn de respect și admirație față de munca și opera doamnei Geta Brătescu, în 2017 am propus, Președinției României decorarea domniei sale cu Ordinul Steaua României, iar la începutul acestui an am avut onoarea de-a o întâlni la ceremonia de înmânare a distincției.
Ne despărțim cu tristețe de o creatoare exponențială, recunoscători pentru șansa de a-i fi fost contemporani", a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.
Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui „Faust” semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei „Secolul 20/Secolul 21“, Geta Brătescu a fost distinsă în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti.
Artista a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția cu expoziția "Apariții" curatoriată de aceeași Magda Radu. Printre proiectele sale recente s-au numărat expozițiile de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (SUA), precum și expoziția personală de la Tate Liverpool (2015). În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă, iar Camden Arts Center din Londra a organizat o expoziție personală, curatoriată de Jenni Lomax. Presa internațională i-a acordat spații ample după alegerea sa ca reprezentant al României la Bienala de la Veneția si succesul expoziției de la Londra.
Geta Brătescu a obținut recunoașterea internațională abia în ultimii ani, după participarea la evenimente artistice majore - Bienala de la Istanbul (2011), Trienala de la Paris (2012), și Bienala de la Veneția (2013) - și achiziționarea operelor sale de către muzee și galerii importante precum: MoMA (New York), Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Modern (Londra), Hammer Museum (Los Angeles), San Francisco Museum of Modern Art sau Muzeul Național de Artă Contemporană (București).
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în luna septembrie 2017, decretul de decorare a artistei Georgeta Brătescu cu Ordinul Naţional „Steaua României” . Geta Brătescu a primit, în atelierul său de lucru, această distincție pe 10 ianuarie 2018.
Pavilionul României la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, care a găzduit în 2017 proiectul „Apariții” al artistei Geta Brătescu, a fost unul dintre mai admirate și s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internațională. Totodată, ICR a susținut prezența unei expoziții a marii noastre artiste și la Muzeul de Arte Frumoase din Gent. Astfel, din toamna lui 2017 și până la jumătatea lunii ianuarie 2018, aici a fost găzduită prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu. "An Atelier of One’s Own" a fost prima expoziție majoră a unui artist român găzduită de celebrul spațiu expozițional belgian.
Cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului și al specialiștilor din domeniul artelor din întreaga lume.
Dumnezeu s-o odihnească!