- 30 September 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural 418Gallery Artissima Torino
Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale sprijină participarea Galeriei 418 (418Gallery) la Târgul Artissima din Torino, în perioada 1 – 3 noiembrie cu proiectul Drawings: Diet Sayler – Works on paper 1969-2000. Anul acesta, târgul își deschide porțile publicului cu o serie de expoziții internaționale, iar printre numeroasele galerii care vor prezenta artiști se va afla și o galeria românească, care va aduce în atenția privitorilor lucrările lui Diet Sayler, în cadrul secțiunii Disegni.
Expoziția de la Artissima Disegni 2024 se va concentra pe o selecție de lucrări pe hârtie ale lui Diet Sayler, una dintre figurile proeminente ale minimalismului german și ale artei conceptuale. Artistul s-a născut în 1939 în Timișoara, România și a emigrat în Germania în 1973, unde locuiește și în prezent. Metoda sa minimalistă s-a dezvoltat constant, încă de la începuturile sale în România în anii 1960. Și-a lărgit spectrul devenind un autor experimental cu multe fațete - pictor, scriitor, curator, artist grafic și de instalații, fotograf, toate acestea desfășurate într-un mod cât mai conceptual. Anii '80 au reprezentat un punct culminant al preocupărilor sale conceptuale, iar poziția sa bine definită ca artist și profesor în Germania a început tot atunci. La începutul anilor '90, Sayler a conceput un repertoriu de forme de bază, cum ar fi semnele unui alfabet. Aceste forme, pe care el le numește „Basics”, împărtășesc o matrice comună. Dimensiunile și proporțiile sunt decisive. „Basics” apar ca niște monade în centrul unei foi albe din cadrul grupului de lucrări. Artistul a executat, de asemenea, intervenții spațiale în biserici și alte clădiri, precum Palazzo Ducale din Genova și Lady Chapel, Ely Cathedral, Ely.
În toate perioadele sale de creație a acționat și pe hârtie cu desene, colaje și portofolii tipărite. În prezentarea noastră vom evidenția, cu ajutorul unor desene și colaje simple și rafinate din anii '70, '80 și '90, etapele dezvoltării sale artistice. Acestea oglindesc și documentează lucrările sale de dimensiuni mari de pe pânză, precum instalațiile minimaliste și intervențiile sale în arhitectură.
Diet Sayler s-a născut în 1939 la Timișoara. Din 1956 până în 1961 a studiat ingineria structurală la Universitatea Tehnică din Timișoara. Concomitent, a studiat pictura cu Julius Podlipny. La începutul anilor 1960 a îmbrățișat pictura abstractă, care va fi ulterior criticată pe nedrept ca fiind occidentală și decadentă, ceea ce a dus la excluderea sa din toate expozițiile de artă. Cu toate acestea, în 1968, în timpul Primăverii de la Praga, a avut loc un moment crucial, când expoziția „5 tineri artiștiˮ, cu lucrări de Constantin Flondor, Doru Tulcan, Paul Neagu, Ștefan Bertalan și Diet Sayler, a introdus arta abstract-constructivă în România la Galeria Kalinderu din București. Această descoperire l-a determinat pe Sayler să se mute la București, ceea ce i-a permis să expună la nivel internațional, deși nu avea voie să părăsească țara. În 1973 se mută în Germania, la Nürnberg. Printre influențele timpurii ale lui Diet Sayler s-au numărat Constantin Brâncuși și Kazimir Malevich.De asemenea, a aprofundat teoriile lui De Stijl și Bauhaus. Mai târziu, a îmbrățișat principiul hazardului din dadaism, care i-a modelat creațiile.Sayler a trecut la arta concretă ca o respingere a realităților politice și a realismului socialist, accentuând tema schimbării în lucrările sale. (https://418gallery.com/artists/diet-sayler/ )
Galeria 418 a fost fondată în București în 2008. Dr. Joana Grevers, istoric de artă de origine română, și Guy K. Williamson, om de afaceri și colecționar de artă american, au înființat galeria. Din 2017, galeria are sediul în Cetate și a devenit prima galerie rurală din România. Spațiul arhitectural generos de la Cetate, o fostă moșie agricolă de familie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, este un mediu neobișnuit și o potrivire ideală pentru tinerii artiști de avangardă care lucrează pe scară largă. Aici, ei își pot dezvolta abilitățile, pot construi instalații fără restricții și pot crea. Lucrările cinetice magice ale lui Ștefan Radu Crețu, instalațiile grațioase ale lui Albert Kaan, creaturile fabuloase ale lui Cristian Răduță și lucrările sale abstracte în beton, pentru a numi doar câteva, își găsesc drumul și locul în și în jurul fostelor clădiri ale domeniului.Împrejurimile sunt o sursă de inspirație pentru tinerii artiști. (https://418gallery.com/)