- 29 February 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Madrid Expozitia Atinsi de mare
ICR Madrid va găzdui, în perioada 6 - 25 martie 2024, expoziția de artă contemporană românească „Atinși de mare” / „Tocados por el marˮ, un eveniment artistic special care are loc în contextul celei de-a 43-a ediții a Târgului Internațional de artă ARCO Madrid. Expoziția este realizată în colaborare cu WIN Gallery, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 martie 2024, de la ora 19:00, în prezența curatoarei expoziției, doamna Marinela Măntescu-Isac, a artistei Anka Moldovan și a doamnei Irina Stoenescu, vice-președinte WIN Alliance / Chairlady WIN Gallery.
Expoziția va fi oficial inclusă în programele GUEST și COLLECTORS, în secțiunea „More Contemporary Art in Madridˮ a ARCOMadrid, și va fi parte a circuitului expozițional conex târgului de artă.
În cadrul evenimentului, vor fi expuse 39 de lucrări, majoritatea în tehnica ulei pe pânză, semnate de artiștii Daniela Grapa, Marinela Măntescu-Isac (curatoarea expoziției), Laurențiu Midvichi, Marcel Lupșe, Lisandru Neamțu, Flora Răducan, Constantin Pacea, Corneliu Drăgan Târgoviște. Ca artist invitat, va fi prezentă Anka Moldovan cu „Tierraˮ, o lucrare realizată în ulei și cu ramuri de zmeură (2023), din ultima sa serie „Aquello que irrumpeˮ.
Program de vizitare: luni, miercuri și vineri de la 10:00 la 17:00, marți și joi de la 10:00 la 20:30
Intrarea este gratuită.
„Atinși de mare” este o expoziție cu lucrări de pictură aparținând unor cunoscuți artiști români contemporani ce explorează conotațiile literale si metaforice ale relației dintre apă, pământ și om.
Imaginația este un perpetuum mobile al umanității, un exercițiu constant de a vedea și de aprevedea. Ca o sămânță primordială a tuturor lucrurilor bune și rele, înflorește diferit în funcție de caracter și cultură și, distilată în artă, modelează lumi - interioare și exterioare. La WIN Gallery, suntem curatori ai întâlnirilor între imaginații, mereu în căutarea unei licăriri de splendoare. Expoziția de pictură „Atinși de mareˮ explorează conotațiile literale și metaforice ale relației dintre apă, pământ și om. Pe un continuum de la serenitate și contemplație la intensitatea cromatică și vigoarea vieții de coastă, trecem prin călătorii fantastice către încă-necunoscuturi, lăsând abstracțiuni puternice întipărite în suflet.
Unele dintre lucrările selectate fac apel la toate simțurile pentru a însoți privirea și a se contopi. Marinela Măntescu-Isac aduce un omagiu vântului, cu sonoritatea lui, mișcând ierburi și valuri, purtând o mie de arome în aerul proaspăt și sărat. Laurențiu Midvichi reușește și el un joc foarte plăcut cu texturile, îndulcind pietrele și stâncile cu cvasi-transparențe împrumutate din mare. Acuarelele lui Corneliu Drăgan au o eleganță aparte, înfățișând ipostaze boeme ale vieții portuare. Ca o contrapondere la aceste perspective dinamice, Flora Răducan, cu paleta sa reținută și mai sobră, reduce la tăcere și calmează totul, aproape ca și cum ar suspendatimpul.
Fiind, pe rând, resursă vitală și forță de neoprit, izvor de mituri și miraje, de vise și temeri, cale de descoperire și de schimb, simbol al păcii și al furtunii, sculptor de peisaje și destine, marea își dezvăluie, cu fiecare picătură, esența. Prin urmare, măreția sa nu poate fi limitată la o singură reprezentare.
Constantin Pacea recurge la reducționism cromatic pentru a sublinia contrastul dintre fermitatea pământului și "temperamentul" imprevizibil al mării. Lisandru Neamțu diafanizează cerul și marea, așezând în punctul lor de intersecție, vehicule care să-l ducă pe om spre alte orizonturi, poate reale, poate fantastice. Daniela Grapă transpune formele într-un limbaj al culorii, atât de sugestiv încât evocă amintiri și impresii, permițând reanalizarea și recrearea subiectului.Marcel Lupșe redă scene marine, însuflețite de elementele vegetale atât de caracteristice lui.
Artiștii care contribuie la această expoziție surprind fațete foarte diferite, luminate de rațiunea și emoția fiecăruia. Ca artist invitat, în expoziție va fi prezentă Anka Moldovan cu compoziția intitulată Tierra. Povestea care se conturează prin această alăturare este interesantă nu doar pentru că proiectează experiența personală, ci și pentru că face aluzie la legătura profundă pe care noi, civilizațiile, o construim cu și în jurul mărilor.
Cristian Pascu – Promotor al Artelor
Irina Stoenescu- Președinte
Cătălin Guriță-Manole -Director al Experiențelor
WIN Gallery este o galerie de artă situată în București dedicată promovării culturii și creării unei platforme de întâlnire și dialog multidisciplinar. Prin organizarea de expoziții, evenimente și activități educative, WIN Gallery își propune să aducă arta mai aproape de publicul larg și să contribuie la dezvoltarea unei societăți mai creative, mai armonioase și mai bine pregătită pentru provocările prezentului.