Institutul Cultural Român de la Lisabona și Goethe-Institut Portugal organizează sâmbătă, 12 aprilie 2025, un eveniment dedicat tradițiilor pascale românești. Cu această ocazie specială, publicul este invitat să descopere una dintre cele mai emblematice tradiții ale Paștelui în România – arta încondeierii ouălor pascale – prin intermediul unei prezentări și al unei demonstrații practice.
Programul evenimentului va debuta cu o prezentare despre simbolistica și diversitatea tehnicilor românești de încondeiere a ouălor, susținută de prof. Rodica-Adriana Covaci. În continuare, va avea loc o demonstrație practică, susținută de meșterul popular Daniela Aiftodoaie, care va ilustra procesul meticulos de încondeiere a ouălor din lemn cu aplicare de mărgele.
Evenimentul va avea loc la Goethe-Institut Lisboa (Campo dos Mártires da Pátria, 37), Sala 1. Intrarea este liberă. Participarea necesită înscriere prealabilă, cu indicarea intervalului orar dorit, la adresa de e-mail: biblioteca.lisboa@goethe.de.
Programul sesiunilor: 14:30 – 14:55; 15:00 – 15:25; 15:30 – 16:00.
Acest eveniment face parte dintr-un program mai amplu dedicat celebrării Paștelui, care va avea loc la Goethe-Institut Lisboa, în data de 12 aprilie, între orele 14:00 și 18:00. Pe lângă demonstrația de încondeiere a ouălor pascale românești, publicul va putea participa, de la ora 15:00, la o proiecție specială de film Best Of IndieJúnior, cu o selecție a celor mai apreciate filme din ultima ediție a festivalului. Începând cu ora 16:00, grădina Goethe-Institut Lisboa se va transforma într-un spațiu de întâlnire și distracție pentru întreaga familie, cu o animată vânătoare de ouă de Paște și alte activități recreative pentru cei mici.
Sărbătoarea Paștelui la Goethe-Institut Lisboa este organizată în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Lisabona și IndieJunior, beneficiind de sprijinul patiseriei Gleba.
Rodica-Adriana Covaci este profesoară de limba română pentru străini la Institutul Cultural Român de la Lisabona, din 2007. În semn de recunoaștere a contribuției sale la promovarea patrimoniului cultural românesc, a fost distinsă, în anul 2018, de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Cultural”. Daniela Aiftodoaie, originară din România (regiunea Bucovina) și rezidentă în Portugalia, se dedică păstrării și promovării acestor tradiții ancestrale, transmise din generație în generație, împărtășindu-le atât în cadrul familiei, cât și tuturor celor interesați să cunoască mai bine patrimoniul cultural românesc.