27 de autori români au fost selecționați, în luna martie 2012, de organizatorii Salonului Cărții de la Paris, cu consultarea ICR, pentru a reprezenta literatura română în 2013, când România este invitată de onoare al acestui prestigios eveniment. Salonul Cărții de la Paris se va desfășura între 22 și 25 martie 2013.
În parteneriat cu Centrul Național al Cărții francez, Sindicatul Național al Editorilor francez, Institutul Francez, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România și Radio România, Institutul Cultural Român organizează evenimentul « La Roumanie se LIVRE », România țară invitată de onoare la Salonul cărții de la Paris 2013. Joi 13 decembrie 2012, la ora 18.30, la Ambasada României la Paris a avut loc recepția oficială de lansare a selecției de autori români.
Institutul Cultural Român a obținut pentru România statutul de țară invitată la acest eveniment, în anul 2013. Aceasta reprezintă o ocazie istorică pentru promovarea valorilor literaturii române. Vor fi reprezentate toate generațiile literaturii române și toate genurile literare, de la poezie, roman, eseu până la banda desenată. Publicul larg și profesioniștii lumii literare și editoriale internaționale vor avea ocazia de a întâlni autorii români selecționați pe toată durata Salonului.
Lista oficială a autorilor români selecționați: Gabriela Adameșteanu, Radu Aldulescu, Ștefan Baștovoi, Ana Blandiana, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeșu, Nicoleta Esinencu, Florina Ilis, Doina Ioanid, Gabriel Liiceanu, Dan Lungu, Norman Manea, Alina Nelega, Andrei Oișteanu, Andrei Pleşu, Marius Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Ileana Surducan, Alex Tamba, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Țepeneag, Eugen Uricaru, Matei Vișniec și Varujan Vosganian.
Salonul Cărții de la Paris în cifre
La această ediție a Salonului cărții de la Paris sunt reprezentate 45 de țări, fiind așteptați 35 000 de vizitatori profesioniști ai lumii editoriale. Anul trecut Salonul Cărții a fost vizitat de aproape 190 000 de persoane. Au fost prezenți mai mult de 2000 de autori din 40 de țări.