Institutul Cultural Român din Londra a lansat pe 20 iunie proiectul New Bucharest Market (Piaţa Bucureştii Noi) în cadrul Festivalului de arhitectură (LFA 2008), secţiunea Embassies Project. Festivalul este cea mai amplă manifestare de gen din Londra, fiind organizat de instituţii prestigioase precum Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA), Design for London şi Primăria Londrei. Secţiunea Embassies Project, iniţiată de British Council, cuprinde 28 de proiecte prezentate de ambasade şi institute culturale străine la Londra, integrate în programul Festivalului. Festivalul s-a inaugurat la Somerset House în prezenţa noului primar al Londrei Boris Johnson, care s-a declarat un susţinător fără rezerve al proiectelor de arhitectură şi regenerare urbană în Londra.
Clădirea clasică a ICR-ului a fost „re-interpretată" creativ prin instalarea unui proiect pluridisciplinar, cu mare impact la public, care s-a deschis cu premiera filmului O încercare de a redescoperi Bucureştiul de Cristi Puiu. Realizat cu sprijinul ICR, filmul documentează parcursul de 9,5 km propus de proiectul TransCentral Urban Bucharest (TUB) între Ateneul Român şi Palatul Parlamentului, trasat de un triciclu condus de arhitecţii TUB, care negociază live cu trecătorii viitorul oraşului. Itinerariul a fost re-creat în spaţiul ICR de un covor "urban" de 70m2 instalat în sala de recepţii şi concerte de la primul etaj. Proiectul include şi o expoziţie de artă vizuală, coordonată de curatorul Mihnea Mircan. Artiştii Mona Vătămanu şi Florin Tudor au convertit un apartament din Bucureşti în galerie de artă şi antropologie urbană; Ciprian Mureşan a propus o reinterpretare ironică a Manifestului Comunist; Daniel Gontz a ilustrat structura interşanjabilă a arhitecturii comuniste; iar Vlad Nanca a adus o Dacie 1300 (replică la scara 1:1 dintr-o prelată umplută cu polistiren expandat) şi un set de schiţe cu jocul 'Frunza' - varianta pentru adulţi, despre lupta pentru proprietate.
La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul României Dr. Ion Jinga, Directorul Festivalului Peter Murray, Preşedintele RIBA Charles Knevitt, arhitecţi, teoreticieni şi artişti britanici şi români, care au "vizitat" în premieră sau „re-vizitat" Bucureştiul pe covorul urban.
Proiectul Piaţa Bucureştii Noi include şi următoarele prezentări de arhitectură şi urbansim:
• 24 iunie
- Cum arată un oraş mai bun cu Peter Bishop (Director Design for London) şi Teodor Frolu (TUB) - Stol deasupra Bucureştiului cu Dorin Ştefan (DSBA), Oana Niţuică şi Claudiu Bârsan-Pipu (UAU Bucureşti) • 15 iulie
- Imaginaţia totalitară cu Dr. Malcom Quinn (profesor şi cercetător la Wimbledon College of Art, Londra) - Politică şi arhitectură cu Jonathan Lahey Dronsfield (profesor la Reading University) - Evacuarea fantomei cu Alex Axinte şi Cristi Borcan (Studio Basar, Bucureşti).
Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu echipa TUB si se desfăşoară în perioada 20 iunie - 20 iulie, pe toată durata Festivalului.
În anexă: imagini de la deschidere. Foto: Laurenţiu Garofeanu. Copyright: ICR.
Mai multe detalii la: www.lfa2008.org | www.icr-london.co.uk
office @ icr-london.co.uk / T: + 4420 7752 0134