Aniversare a campaniei de salvare a satelor româneşti
În perioada 26-28 februarie 2009, la Bucureşti va avea loc o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 20 de ani de la fondarea oficială a organizaţiei internaţionale Opération Villages Roumains (OVR). Manifestările, desfăşurate sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, sunt organizate de OVR în parteneriat cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Belgiei şi Ambasada Franţei, sub patronajul Academiei Române, al Institutului Cultural Român şi al Muzeului Ţăranului Român, cu sprijinul Ambasadelor României la Bruxelles şi la Paris.
Lucrările vor fi deschise joi, 26 februarie, la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38). Deschiderea va include vernisarea expoziţiei „OVR-20 de ani : Trecut-Prezent-Viitor". Vineri, 27 februarie, de la ora 9.00, Academia Română va găzdui un colocviu consacrat memoriei şi transmiterii ei, precum şi experienţei acumulate în cei 20 de ani ai Operaţiunii Villages Roumains. Sâmbătă, 28 februarie, între orele 9.30 şi 12.00, la Muzeul Ţăranului Român se va desfăşura o masă rotundă despre viitorul tineretului în mediul rural. Programul va continua, de la ora 13.00, cu reuniunea OVR-International, sub genericul „Perspective de viitor pentru OVR – piste de lucru", iar de la ora 16.00, la Institutul Francez (Bd. Dacia 77) va avea loc o proiecţie cinematografică organizată de OVR în cadrul Festivalului Filmului Belgian Francofon.
Organizaţia internaţională Opération Villages Roumains a fost creată în februarie 1989, cu scopul de a opri aşa-zisa „sistematizare" a satelor din România, „sistematizare" ce reprezenta, în fapt, o încercare a regimului comunist, sub conducerea lui Ceauşescu, de a distruge reţelele sociale existente la nivel rural. Principala activitate a OVR a fost de a „înfrăţi" mii de localităţi rurale occidentale cu sate din România ameninţate la propriu cu demolarea. În acelaşi timp, OVR a lansat o susţinută campanie mediatică în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi restul Europei care s-a concretizat în ajutoare umanitare masive, încă de la începutul anului 1990, odată cu schimbarea de regim din România. De atunci organizaţia a sprijinit satele româneşti atât din punct de vedere logistic, cât şi prin vizite de documentare în sate occidentale, oferite locuitorilor în vederea realizării unor proiecte de dezvoltare concrete.
Accesul la evenimente se face pe baza invitaţiei.