Miriam Răducanu la aniversarea vârstei de 100 de ani

Miriam Răducanu împlinește 100 de ani astăzi, 17 octombrie 2024, aniversare pe care Institutul Cultural Român o celebrează în parteneriat cu Uniunea Teatrală din România, prin secțiunea „Miriam Răducanu. 100 de aniˮ din cadrul Festivalului Național de Teatru.

Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic și Vava Ștefănescu vor participa la evenimentul „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recreaˮ, masă rotundă moderată de Mihaela Michailov în data de 19 octombrie, începând cu ora 12.00, la Rezidența 9 BRD, str. Caragiale nr. 32. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De la ora 15.00 va avea loc un performance susținut de actorul Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din spectacolul „Poezia Visului”, conceput de Miriam Răducanu și bazat pe versuri de Emil Botta. Spectacolul a fost creat în 2014 la unteatru și este programat astăzi, de la ora 20.00, la Teatrul Țăndărică. Evenimentul „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recreaˮ marchează finalul expoziției concepute de Corina Cimpoieru și Vava Șefănescu, „Miriam Răducanu: o expoziție – arhivă cu senZ”, dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști, organizată în perioada 27 septembrie – 19 octombrie de Centrul Național al Dansului București și Rezidența9.

Pe 20 octombrie, ora 21.30, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei” va avea loc spectacolul „Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni”. Ideea, conceptul, scenariul, regia și interpretarea: Gigi Căciuleanu; coregrafii: Miriam Răducanu, Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrică și soprana Oana Berbec, cu participarea excepțională a maestrului Virgil Ogășanu.

Nocturnul a fost de la bun început conceput ca o întîlnire a diverselor arte, cu un scop precis – cel artistic. Ideea a apărut foarte simplu. Eu înotam în muzică, poezie sau pictură. A fost o nevoie personală. Nu a fost numai dans, dans, dans, nu! Interferența artelor a constituit ideea principală. Practica mea nu se înscria nici în dansul clasic, nici în dansul folcloric. Aveam un vocabular de mișcare extrem de variat, care trebuia întotdeanua să exprime sensul. Toți cei care făceam parte din Nocturn,chiar și muzicienii, știam că realizam ceva care trebuie să corespundă unor sensuri, prin tot ceea ce aveam la îndemînă, instrument, text, mișcare.” (Miriam Răducanu; Cronica unui dans de cameră, interviu de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău –Institutul Prezentului, 2019)

Miriam Răducanu a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 2024 „în semn de înaltă apreciere pentru prestigiul artistic al unuia dintre cei mai influenţi artişti, dansatori şi coregrafi români, care a redefinit în mod fundamental vocabularul dansului contemporan din România”.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția a organizat pe 26 iulie 2024 proiecția documentarului O întâmplare cu Jazz / Without Expectations, rezultat al întâlnirilor dintre dansatoarea şi coregrafa Miriam Răducanu şi fotograful Mircea Sorin Albuţiu, care timp de opt luni au lucrat împreună, în 2017, pe o temă de jazz inspirată de o înregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din New York. Fascinată de figura şi gestica celebrului jazzman, Miriam Răducanu s-a sacrificat nopţilor de insomnie, a inventat personaje prin dansul ei, rememorând o viaţă de pasiuni şi trădări, iar cu ultimul ei dans spune lumii doar un: „So what? (Şi ce dacă?)”. În anul 2023, ICR a susținut participarea lui Mircea Sorin Albuţiu, realizatorul filmului, la Dance Camera Istanbul Festival, unde Without Expectations a făcut parte din selecția oficială. Documentarul O întâmplare cu Jazz și expoziția de fotografie semnată de Mircea Sorin Albuțiu, cu imagini conceptuale sau documentare cu Miriam Răducanu realizate în perioada 2016-2021, au fost prezentate la Sala Mare a ICR în iulie 2023.