Marius Turda - invitat al conferinţei de închidere a expoziţiei colective „Progres şi igienă” de la Galeria Naţională de Artă Zachęta

În perioada 27 noiembrie 2014 – 15 februarie 2015, Varșovia găzduiește o importantă expoziție colectivă, organizată la Galeria Națională de Artă Zachęta. Expoziția „Progres și igienă”, al cărei curator este Anda Rottenberg, cel mai apreciat istoric de artă polonez la momentul de față, abordează tema modernității văzute în contextul credinței – comune artei și științei începuturilor secolului al XX-lea – în progres și în posibilitatea îmbunătățirii, creării societății și omului nou. Interesanta și importanta temă a expoziției, la fel și numele creatorilor participanți, printre care artistul român Ciprian Mureșan, au transformat-o într-unul dintre principalele evenimente culturale ale sezonului de iarnă.
În spațiile Galeriei sunt prezentate lucrările a 30 de artiști polonezi și străini, reprezentând diverse medii artistice (pictură, film, fotografie), printre ei adevărate staruri ale scenei artistice contemporane cum sunt Jenny Holzer, Gerhard Richter, Luc Tuymans, Mirosław Bałka, Zbigniew Libera, Wilhelm Sasnal. Sunt expuse, de asemenea, materiale istorice, între care afișe, cărți poștale, documente și desene.
Expoziția este însoțită de un amplu catalog, conținând un foarte interesant material vizual și texte semnate de personalități precum prof. Zygmunt Bauman, prof. Monika Płatek, prof. Piotr Juszkiewicz, pr. Adam Boniecki, dr. Marius Turda și curatoarea Anda Rottenberg.

În data de 14 februarie, la ora 11.00, la Galeria de Artă Zachęta (Pl. Małachowskiego nr. 3), în marja expoziției „Progres și igienă”, la Varșovia va avea loc o conferință științifică, avându-l printre invitați pe domnul Marius Turda, profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie. Conferința va închide oficial, printr-o dezbatere academică, evenimentul de la Galeria Zachęta. Titlul prezentării domnului Turda este „Modernity and Eugenic Visions of Human Improvement” („Modernitatea și ideile eugenice de îmbunătățire umană”).
În preziua conferinței, în data de 13 februarie, la ora 10.00, domnul Marius Turda va susține o prelegere la Institutul de Istorie al Academiei Poloneze de Ştiinţe (Rynek Starego Miasta nr. 29/31), cu titlul „Eugenics as a Secular Religion” („Eugenismul ca religie seculară”). Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al ambelor manifestări.

Marius Turda este profesor de istoria biomedicinii la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie și membru al Societății Regale Britanice a Istoricilor. În 2012 a fondat Institutul Cantemir de la Universitatea din Oxford, al cărui director a fost până în 2013. Domeniile lui de cercetare sunt istoria eugenismului, rasismului și ideologiile naționaliste din Europa Centrală și de Sud-Est. Printre cele mai recente cărți publicate se numără Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary (Palgrave, 2014), Latin Eugenics in Comparative Perspective (Bloomsbury, 2014) și Eugenism și modernitate: Națiune, rasă și biopolitică în Europa, 1870-1950 (Polirom, 2014).