ICR Stockholm găzduiește o expoziţie despre arhitectura neo-românească

Institutul Cultural Român de la Stockholm găzduiește în perioada 28 mai – 14 iulie secțiunea despre curentul neo-românesc a expoziţiei „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural naţional”. Vernisajul va avea loc pe 28 mai, la ora 18.30 şi va include o prelegere despre contextul apariţiei curentului neo-românesc şi despre influenţa acestuia asupra culturii românești şi universale, susţinută de Dr. Mihaela Lazăr, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, vice-comisar al Bienalei de Arhitectură din Bucureşti din anul 2012 și unul dintre coordonatorii proiectului.

Panourile incluse în expoziţia de la Stockholm prezintă o parte dintre căutările şi realizările stilistice ale unei arhitecturi naţionale legate evident atât de impulsul romantic, cât şi de discursul regionalist al Artei 1900. Neo-românismul a încercat valorificarea unor elemente structurale şi decorative preluate din arhitectura vernaculară românească, dar şi balcanică medievală şi chiar mediteraneană. Printre reprezentanţii de seamă ai mişcării, fiecare creând propria linie stilistică, se numără Ion Mincu, Petre Antonescu, Nicolae Ghica-Budeşti, Cristofi Cerchez, Grigore Cerchez sau Toma T. Socolescu.

Prezentată pentru prima oară în 2012, la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de şcoală de arhitectură, expoziţia „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural naţional” a fost apreciată de public şi specialişti, fiind ulterior itinerată la Madrid, Londra şi Budapesta. Expoziția a fost produsă de Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.