ICR, partener al Festivalului Internațional de Film București

ICR, partener al Festivalului International de Film Bucuresti

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie - 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes.
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Culturală CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si al Institutului Cultural Roman (ICR).

Anul trecut, la data de 11 septembrie 1973, s-au împlinit 40 de ani de la lovitura militară a generalului Pinochet, soldată cu executarea președintelui Salvador Allende și instaurarea dictaturii militare. Este doar unul dintre motivele pentru care, în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Film București, desfășurată în perioada 26 martie - 2 aprilie 2014, publicul va avea ocazia să vadă câteva dintre cele mai recente producții chiliene, filme premiate în cadrul circuitul festivalier internațional, realizate de regizori și producători care au adus cinematografia chiliană în rândul celor mai relevante cinematografii ale lumii.
Secțiunea Focus Chile, organizată de București IFF în 2014 este compusă din următoarele titluri:Gloria (2013), regia Sebastian Lelio, premiul de interpretare feminină la Berlin pentru protagonista Paulina Garcia – proiecție în prezența regizorului; Carne de perro (2012), debutul deopotrivă ambițios și șocant în lungmetraj al regizorului-scenarist Fernando Guzzoni, premiat la Goteborg și selecționat la San Sebastian, Rotterdam și Belgrad – proiecție în prezența regizorului; La Pasión de Michelangelo (2013), cel de-al doilea film al lui Esteban Larraín, o dramă cutremurătoare cu puternice accente religioase și inspirată de fapte reale petrecute în cadrul regimului Pinochet; Las niñas Quispe (2013), debutul în regie al lui Sebastian Sepúlveda, premiat la Veneția în cadrul secțiunii paralele Settimana internazionale della critica – proiecție în prezența producătorului Juan de Dios Larraín; Matar a un hombre (2014), regia Alejandro Fernández Almendras, sosit direct de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Marele Premiu al Juriului; documentarul clasic Salvador Allende (2004), regia Patricio Guzmán; și La danza de la realidad, primul film regizat de veteranul Alejandro Jodorowsky după o pauză de 23 de ani, lansat la Cannes 2013 în secțiunea Quinzaine des réalisateurs

Festivalul Internațional de Film București prezintă, în fiecare an, în cadrul secțiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producții cinematografice recente. Iată primele titluri din selecția 2014:

La grande bellezza (regia Paolo Sorrentino) va fi proiectat în deschiderea celei de-a 10-a ediții a București IFF. Prezentat în premieră mondială în competiția de la Cannes 2013, filmul lui Sorrentino a câștigat o mulțime de premii, culminând cu Oscarul 2014 pentru „Cel mai bun film străin”.

Borgman (regia Alex van Warmerdam) a fost cea mai plăcută surpriză din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2013. Cel de-al 8-lea film de cinema al regizorului olandez a părut, în ochii criticii, ca un soi de remake la Funny Games, filtrat prin obiectivul unui Leos Carax. Borgman, prezentat la București IFF prin amabilitatea distribuitorului Independența Film, a mai fost selecționat la festivalurile de la Sarajevo, Toronto, Atena și Sitges, unde a și câștigat Marele Premiu.

Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney) a fost considerat comedia verii în Anglia. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul Philomenei) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii '90, într-o primă și decisivă aventură pe marele ecran. Cinic, suprarealist și satiric până la sânge, Alan Partridge: Alpha Papa a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago și Rotterdam. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

Blind Detective (regia Johnnie To) este cel de-al 48-lea film al neobositului regizor hong-kongez (care zilele astea îl termină pe cel de-al 50-lea) și a fost prezentat într-un midnight screening la Cannes 2013. Combinație improbabilă de „serial thriller” și „slapstick comedy”, Blind detective, în care superstarul Andy Lau face un nou rol antologic premiat, pe merit, la Sitges, a mai fost selecționat la Toronoto și Rio de Janeiro. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

The Stone Roses: Made of Stone (regia Shane Meadows) este documentarul pe care regizorul britanic visează să-l facă de ani buni. A reușit în 2012, cu ocazia reunirii legendarei trupe pentru cele trei concerte excepționale de la Heaton Park. Împănat cu imagini de arhivă și bucăți live care-i vor face să sufere și mai tare pe fanii care-i așteptau la festivalul Summerwell de la București, Made of Stone, care a avut premiera mondială, bineînțeles, la Manchester în 2013, este un must pentru toți cei care au crescut fredonând I Wanna Be Adored. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

------

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București, care va avea loc între 26 martie – 2 aprilie, se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.
Parteneri tradiționali: Uniunea Cineaștilor din România, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Muzeul Țăranului Român, Asociația Culturală Macondo, Independența Film, Institut Francais de Bucarest și American Cultural Center.
Parteneri: The Beards Studio, Air France, Hotel Moxa.
Clubul festivalului: Control