„Girl, Show Me That Body (of Work)” – Seri literare dedicate migrației, identității și egalității de gen la Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină proiectul „Girl, Show Me That Body (of Work)” realizat de autoarea Ioana Cristina Casapu. Inițiat în 2024 ca o serie de evenimente literare și artistice pilot, proiectul revine în 2025 cu o nouă ediție, cuprinzând patru întâlniri de lectură și discuții, la Lettrétage Berlin.

Primul eveniment a seriei va avea loc pe 27 aprilie,începând cu orele 20:00, și le avea ca invitate pe autoarele Fionnuala Kavanagh, Noemi Veberič Levovnik, Shlomit Lasky și Cemre Öztürk, care vor citi din textele lor și vor reflecta despre identitate, politici de gen și lupta pentru o viață autodeterminată.

Pe parcursul anului 2025, o serie de 16 autoare internaționale cu experiențe diverse de migrație vor oferi, în cadrul a patru seri de lectură, o perspectivă asupra propriei opere și vor deschide un spațiu de dialog despre migrație, identitate și egalitatea de gen.

Berlinul este ancoră și refugiu pentru numeroase autoare emigrante. Proiectul de lectură și performance „Girl, Show Me That Body (of Work)” susține incluziunea și diversitateaîn literatură. În centrul său se află autoare internaționale cu experiențe diverse de migrație, care oferă, prin lecturi, performance-uri și discuții, o perspectivă asupra operei lor și creează un spațiu deschis pentru dialogul despre migrație, identitate și egalitatea de gen. În colaborare cu organizații care se adresează comunităților subreprezentate, proiectul folosește literatura ca un instrument de activism socio-politic, de schimb cultural și de stimulare a toleranței și într-o societate deschisă.

Proiectul a luat naștere dintr-o lucrare de artă creată de Ioana-Cristina Casapu pentru Berlin Art Week 2020, inspirată din experiențele unei colege discriminate pe bază de gen și etnie. Proiectul evidențiază numeroasele bariere cu care se confruntă femeile și persoanele queer migrante în efortul lor de a trăi liber și în siguranță în noile societăți în care se integrează, abordând teme precum clasismul, prejudecățile medicale, inegalitatea de drepturi și opresiunea de gen.

Evenimentele pilot din 2024 au fost sold-out, iar pentru 2025 proiectul a primit finanțare din partea Departamentului pentru Cultură și Coeziune Socială al Senatului Berlin pentru a fi extins, implicând peste 20 de lucrătoare culturale, dintre care multe sunt femei, queer, emigrante sau refugiate.

„Girl, Show Me That Body (of Work): FLINTA* LITERATURE NIGHT” va avea patru iterații de lectură, fiecare cu un accent tematic distinct.

27 aprilie | FLINTA* LITERATURE NIGHT #1 le reunește pe autoarele Fionnuala Kavanagh, Noemi Veberič Levovnik, Shlomit Lasky și Cemre Öztürk. Literatura și poezia lor explorează experiențe legate de violența împotriva femeilor, fuga de feminicid și război, sexualitate și sentimentul de a te simți străin într-o țară nouă. Autoarele vor citi din textele lor și vor discuta despre violența sexuală, identitatea de migrant, despre politică și lupta pentru o viață autodeterminată.

21 iunie | FLINTA* LITERATURE NIGHT #2 se concentrează pe autoare care s-au născut în Germania sau s-au mutat în Germania înainte de 1989.AutoareleJacinta Nandi,A.A. Winterfeld, Mara Genschel și Maria Bidian vor citi și apoi reflecta asupra moștenirii emoționale și traumelor transgeneraționale.


19 septembrie | FLINTA* LITERATURE NIGHT #3 le aduce împreună peYael Haskal,Nadiia Telenchuk,Ruby Russell șiTracey Gudwin și abordează subiectul femeilor singure precum și a mamelor în străinătate.Egalitatea de drepturi și egalitatea de gen, drepturile reproductive, maternitatea și forme alternative de familie vor fi subiectele aprofundate de către autoare.

25 octombrie|FLINTA* LITERATURE NIGHT #4se axează pe scrierile autoarelorTamar Raphael,Lili Khoury, Ioana Cristina CasapușiMoira Morgulis, explorândliteratura ca instrument democratic și noile perspective aduse prin activismul feministelor imigrante. Ca parte din conceptul evenimentului, autoarele vor citi în limbile lor materne: română, ebraică, germană și spaniolă.

„Girl, Show Me That Body (of Work)” este un proiect realizat de Ioana Cristina Casapu în colaborare cu Lettrétage Berlin. Finanțat de Departamentul pentru Cultură și Coeziune Socială al Senatului Berlin.
Un proiect prezentat de taz și susținut de ICR Berlin.

Ioana Cristina Casapu este o autoare, artistă și jurnalistă română stabilită la Berlin, cu lucrări publicate în peste 30 de antologii și reviste în engleză și română. Opera sa explorează teme independente legate de feminism, migrație, politică și singurătatea marilor orașe europene. A debutat în 2016 cu romanul „Deviații de Stereo” (Casa de Pariuri Literare, București), tradus în 2019 în limba engleză sub titlul „Heart Beats: A Memoir of The Millennial Generation on Social Media”.Cercetează și lucrează intens pe tema femeilor emigrante din Germania de peste zece ani – inclusiv în cadrul unor proiecte de scriere și organizare de evenimente pentru Lettrétage Berlin, Goethe-Institut București, Institutul pentru Inovare în Politică Berlin și ziarul cultural DILEMA, pentru care a documentat viețile femeilor artiste cu un trecut migrator în Germania, proiecte de democrație în UE și MENA, precum și experiențele de război ale femeilor care au fugit în Germania din Ucraina și Israel.

„Girl, Show Me That Body (of Work)” este un proiect realizat de FLINTA* Literatur – o inițiativă dedicată promovării incluziunii, diversității și participării echitabile în literatură și cultură. FLINTA* Literatur aduce în prim-plan vocile autoarelor FLINTA* (femei, lesbiene, persoane intersexuale, non-binare, trans și agender) cu experiențe de migrație și discriminare, explorând realitățile lor corporale, făcând vizibile vocile marginalizate, contestând narațiunile sociale și susținând coeziunea socială.