- 15 March 2019 - 24 March 2019
- Etichete One World România Film Icr
Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului.Dar festivalul nu este unicul proiect al Asociației One World Romania – multe dintre ele au deja vechime, altele sunt încă în dezvoltare, dar toate contribuie la creșterea culturii de film documentar și a nivelului de conștientizare a problemelor legate de drepturile omului.
După primele ediții ale festivalului au început să se contureze ideile de proiecte care urmau să ne țină ocupați pe toată perioada anului. Așa s-au născut proiectul educațional One World Romania la Școală, programul de distribuție alternativă de film documentar KineDok, proiectul de redescoperire a documentarelor de arhivă românești Sahia Vintage- sau atelierul pentru dezvoltarea de noi proiecte documentare Civil Society Pitch.
În 2019 s-a lansat Cineclubul One World Romania – în cadrul căruia de două ori pe lună sunt proiectate documentare celebre din istoria cinematografiei.Începând cu a doua jumătate a anului vor fi organizate replici ale festivalului în mai multe orașe din România. Mai mult, până la finalul anului se vor organiza ateliere pentru profesioniști din cinematografie, organizații non-guvernamentale, studenți sau public larg și se vor lansa „Caietele One World Romania” – o publicație despre film documentar, în care vom invita critici, cineaști și alți specialiști să publice eseuri pe diverse teme relevante pentru dezvoltarea culturii documentare în România.
ONE WORLD ROMANIA LA ȘCOALĂ
One World Romania la Școală este programul educațional desfășurat pe tot parcursul anului, care își propune să introducă filmele documentare și discuția despre drepturile omului în liceele din țară, prin evenimente dedicate elevilor și profesorilor. Elevii au posibilitatea să organizeze Cluburi de film One World Romania, cu proiecții regulate, urmate de discuții libere. Începând din 2017, liceenii organizează și primul festival de film documentar în licee, AdDOC.
Pentru profesorii de liceu, One World Romania la Școală dezvoltă materiale educaționale pornind de la filmele documentare, un instrument care completează materia școlară cu povești reale despre trecut și prezent. În plus, organizează sesiuni de formare intensive la nivel național și local și susține activitatea profesorilor prin platforma educațională online.
Programul proiecțiilor pentru liceeni
Luni, 18 martie, ora 10:00
„Înainte să se întoarcă tata” (regia: Mari Gulbiani)
Luni, 18 martie, ora 14:00
„La nord de soare” (regia: Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum)
Marți, 19 martie, ora 14:00
„Distanța dintre mine și mine” (regia: Mona Nicoară și Dana Bunescu)
Miercuri, 20 martie, ora 14:00
„Camorra” (regia: Francesco Patierno)
Joi, 21 martie, ora 14:00
În cadrul celei de-a 12-a ediții a festivalului, echipa One World Romania la Școală organizează proiecții speciale dedicate elevilor de liceu cu intrarea liberă. La Cinemateca Eforie, de luni 18 martie până joi 21 martie.
Încă din 2013, Asociația One World Romania alege ca juriu al competiției festivalului cinci elevi de liceu. Motivația acordării unui premiu din partea adolescenților a apărut din dorința de a include vocile tinerei generații în dezbaterea despre drepturile omului.Membrii juriului ediției a 12-a au fost aleși pe baza unui eseu liber trimis de elevi, în care și-au imaginat o comunitate utopică. Premiul oferit de Juriul Liceenilor este oferit anul acesta cu sprijinul Institutului Cultural Român și pentru prima dată el va fi un premiu în bani, în valoare de 5.500 lei.Câștigătorul va fi anunțat sâmbătă, 23 martie, în cadrul Galei de Închidere a festivalului.
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
CU SPRIJINUL:Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Organizația Internațională pentru Migrație, Institutul Cultural Român
SPONSORI: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveției în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, ACID, Editura Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundația Friends for Friends, Centrul Rațiu pentru Democrație, CEREFREA Villa Noël, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Festival, Q Club, Londohome
BILETE PRIN: EVENTBOOK
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: media TRUST
PARTENERI MEDIA: Radio România Actualități, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Historia, Hotnews.ro, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Igloo, Banchiza Urbană, Liternet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 de: Centrul Ceh București