EMINESCU: Recital Ion Caramitru

EMINESCU
Recital extraordinar ION CARAMITRU
Cu participarea clarinetistului AURELIAN-OCTAV POPA
Un spectacol inedit, incluzând selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet, în turneu în patru locaţii din New York, Washington DC si Philadelphia.

Spectacol în limba română.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Institutul Cultural Român din New York are plăcerea să vă invite la o serie de spectacole extraordinare EMINESCU susţinute de Ion Caramitru, în limba română. Turneul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Washington, D.C., Consulatul General Onorific al României la Philadelphia, Queens Library, NY şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia. Seria de spectacole continuă în 30 iunie-2 iulie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la Montreal şi Toronto.
Unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru și film și regizor român, Ion Caramitru este actualmente directorul Teatrului Național din București şi, din 1990, președintele Uniunii Teatrale din România (UNITER). Personalitate politică a României post-decembriste, Ion Caramitru a condus Ministerul Culturii între anii 1996-2000. Pe lângă bogata activitate de regizor de teatru, musical şi operă, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase producţii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu sau Sică Alexandrescu. Ca actor de film, a semnat apariţii în peste 30 de filme româneşti şi internaţionale, printre care Pădurea spânzuraţilor (1964), Intre oglinzi paralele (1978), Luchian (1981), Mission: Impossible (1996), Amen (2002) etc. Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlul de Officer of the Order of the British Empire şi Chevalier des Arts et des Lettres oferit de Ministerul Culturii din Franţa.

Clarinetist, compozitor şi dirijor român de prestigiu, Aurelian-Octav Popa este din 1962 solist-instrumentist al Filarmonicii „George Enescu", fiind în paralel şi dirijor al Filarmoniicii din Constanţa, al propriei Orchestre de cameră, „Quodlibet Musicum", dar şi al Ansamblului de suflători al Orchestrei sale de suflet – Filarmonica Enescu. A obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale, începând cu Premiul I la „Primăvara de la Praga" în 1959, ce a marcat primul premiu la un concurs internaţional obţinut de un instrumentist român. A cântat sub bagheta unor compozitori şi dirijori de talie internaţională (un senzaţional eveniment a fost prima audiţie a Concertului de Copland în România avându-l ca dirijor pe însuşi marele compozitor american). Promotor în România a numeroşi compozitori ai secolului 20, Aurelian-Octav Popa a avut un rol important în interpretarea concertelor compozitorilor români Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Dan Dediu, Octavian Nemescu, Violeta Dinescu şi foarte mulţi alţii. A efectuat numeroase turnee, ca solist si dirijor, cu Filarmonica „Marea Neagră" din Costanţa, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Radio sau Orchestra din Cannes. Discurile lansate la Londra, Munchen, Paris au primit distincţii de excepţie.

„Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii" – Ion Caramitru

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot intâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite." – Aurelian-Octav Popa

JOI, 23 iunie, 18.30 | Queens, NY
Queens Library at Sunnyside 43-06 Greenpoint Ave., Long Island City (7 train to 46th St.)

VINERI, 24 iunie, 19.00 | Manhattan, NY
Institutul Cultural Român din New York 200 East 38th St.

SÂMBĂTĂ, 25 iunie, 18.30 | Washington, DC
Bell Multicultural High School - The Gwendolyn and Morris Cafritz Theatre 3101 16th St. NW

DUMINICĂ, 26 iunie, 14.00 | Philadelphia, PA
Biserica Sfânta Treime – Sala de festivităţi
3rd St. & Brown St.


[Imagine: Ion Caramitru văzut de Sandu Florea]