EMIL BOROGHINĂ: One Man Show

Evenimentul este conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariția "poetului-nepereche", pe de o parte, și pentru a omagia geniul marelui dramaturg englez, pe de altă parte.

Cele două recitaluri sunt concepute într-o relație de complementaritate, ca două fețe ale aceleiași medalii, punând în lumină paralelismele existente între operele celor doi mari creatori și revelând astfel structurile romantice și dramatismul antitezei - perene dincolo de curentul romantic în literatură. Această perspectivă va nuanța remarca privitoare la Eminescu drept “ultimul romantic”, depășind astfel orizontul temporal prin integrarea lui Eminescu în spațiul valorilor literare universale și eterne. În deschiderea evenimentului de la New York, scriitoarea Doina Uricariu, Director ICR New York, va susține o prelegere despre creația eminesciană raportată la cea shakespeariană.

După ce va debuta în Statele Unite, turneul cu cele două spectacole va continua în Canada, după cum urmează:

Vineri, 13 Iunie: recital Shakespeare la ICR New York, Sala Auditorium, ora 7 pm

Sâmbată, 14 iunie: recital Eminescu la Biserica Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey (5 Old Dock Road, Alpine NJ 07620), ora 7.30 pm

Duminică, 15 iunie: recital Eminescu în Piața României din Montréal (Rue Sewell Montréal, QC H2W 1W3), ora 2 pm

Marți, 17 iunie: recital Shakespeare la Montréal, sala Pavillon de l'Entrepôt (2901 boul. St-Joseph, Lachine, H8S 4B7), ora 6.30 pm

Vineri, 20 iunie: recital Eminescu-Shakespeare la Québec, Pavillon Maurice-Pollack - Université Laval (2305, rue de l’Université), ora 7.30 pm

Sâmbată, 21 iunie: recital Eminescu-Shakespeare la Ottawa, Théâtre Centrepointe – Place Ben Franklin (101, promenade Centrepointe), ora 7.30 pm

Duminică, 22 iunie: recital Eminescu-Shakespeare la Toronto, Japanese Canadian Cultural Centre (6, Garamond Court), ora 7.30 pm

Parteneri: St. John of Wallachia Church (Alpine, New Jersey, USA), Communauté Moldave du Québec / CMQ (Canada), Asociația Culturală Română (Canada), Association Rocade (Canada)

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare” din Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare din România, vice-preşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România.

A absolvit Institutul de Teatru și Film din București, secția actorie, în 1963, și a urmat cursuri post-universitare în regie, finalizate în 1985.

Din 1963 până în 1988 a avut o carieră de success atât ca actor al Teatrului Național din Craiova, cât și ca regizor. Între 1988 şi 2000, a fost Director general al teatrului craiovean.

Din 1990 până în 2000, Teatrul Național din Craiova a fost unul dintre cele mai bune teatre din România, fiind invitat să-și prezinte spectacolele, majoritatea regizate de Silviu Purcărete, în cadrul unor festivaluri de primă mărime, începând cu Edinburgh International Festival, în 1991, unde “Ubu Rex cu scene din Macbeth” a primit Premiul Criticii și Premiul de Excelență al Fundației Hamada. În 1995, Teatrul Național din Craiova a fost unul dintre primele teatre din Estul Europei care a devenit membru al European Theatre Convention.

În perioada în care Boroghină s-a aflat la conducerea sa, Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacole în peste 35 de țări pe 5 continente, și a făcut peste 100 de turnee, primind peste 100 de premii naționale și 12 premii internaționale de prestigiu.

În 1994, Emil Boroghină a fondat la Craiova Festivalul Internațional Shakespeare – eveniment care a avut loc la primele ediții o dată la 3 ani, iar din 2006, când a devenit Festivalul Internațional Shakespeare din România și s-a extins și în București, o dată la doi ani. Acest festival este considerat de specialiști drept unul dintre cele mai importante și cele mai bune festivaluri tematice din lume.

Ca director general al Teatrului Național din Craiova și ca director al Festivalul Internațional Shakespeare, Emil Boroghină a fost distins cu “Premiul pentru cel mai bun director de teatru din România”, „Premiul pentru cea mai importantă personalitate teatrală din România”, „Premiul de Excelență” acordat de Asociația Internașională a Criticilor de Teatru, în timp ce Festivalul Internațional Shakespeare a primit „Premiul de Excelență pentru calitatea excepțională a ediției 2006” din partea Uniunii Teatrale din România.

În 1997, British Council din București i-a conferit lui Emil Boroghină „Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în 2011 „Premiul pentru întreaga activitate în promovarea relațiilor româno-britanice”. În 2000 a primit „Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincții oferite de Statul Român.