- 2 July 2019
- Etichete Icr lisabona Batalha Artefacte Istorie
Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Primăria Municipiului Batalha și Mănăstirea Batalha/Direcția Generală a Patrimoniului Cultural portughez au inaugurat sâmbătă, 29 iunie 2019, expoziţia „Principatele Române în perioada construirii Mănăstirii Batalha“. Evenimentul a marcat, alături de concertul extraordinar susținut de Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona din 27 iunie 2019, încheierea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, în cele mai importante monumente simbol ale Portugaliei.
Expoziția de la Batalha prezintă o spectaculoasă selecție de artefacte din secolele XIV-XVI, realizate în Țara Românească, Moldova și Transilvania, ce provin din tezaurele Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Bucovinei, Muzeului Județean „Ștefan cel Mare“ din Vaslui și Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești. Expoziția cuprinde obiecte de podoabă, obiecte din donații ale familiilor boierești către mânăstiri și biserici, piese aparținând unora dintre cele mai valoroase tezaure medievale descoperite în România, datând din timpul domniei lui Ștefan cel Mare (Schinetea), dar și podoabe din tezaurele de la Cotu Morii, Basarabi și Gelu. Amplasată în spațiul plin de semnificații istorice și artistice al Capelei Întemeietorului de la Mănăstirea Batalha, va fi deschisă până în data de 31 octombrie 2019.
La vernisajul din data de 29 iunie au participat aproximativ 60 de persoane, printre care primarul orașului Batalha, Paulo Batista Santos, primarul orașului Leiria, Raul Miguel de Castro, secretar al consiliului local Batalha, arhitect Liliana Perreira Moniz, directorul adjunct al Diário de Noticias, Leonídio Ferreira, și alți jurnaliști. Au luat cuvântul Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză și directorul Mânăstirii Batalha, Joaquim Ruivo, alocuțiuni urmate de o prelegere susținută de Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, cu titlul „Ctitoria ca semn al recunoștinței față de divinitate în Portugalia și în Principatele Române în secolele XV și XVII“. În încheiere, istoricul a prezentat, în cadrul unei vizite ghidate, particularitățile fiecărui exponat.
Cu ocazia vernisajului, jurnalistul Leonídio Ferreira a realizat un amplu interviu cu istoricul Ernest Oberländer, care urmează să fie publicat în Diário de Noticias.