În perioada 10 iulie - 14 august 2010 se desfășoară la Muzeul Muncii „Michel Giacometti" din Setúbal (Portugalia) proiectul De longe, de perto (De departe, de aproape), dedicat culturii tradiționale din România, în special unor aspecte legate de muncă și de vechile ocupații din mediul rural. Evenimentele se desfăşoară în cadrul parteneriatului dintre Primăria Municipiului Setúbal şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării şi al Parohiei Ortodoxe Române din Setúbal.
Proiectul constă într-o expoziţie de fotografie etnografică din colecţia Muzeului ASTRA din Sibiu și un ciclu de filme antropologice româneşti, organizat cu sprijinul Astrafilm și integrat în programul Nopților Muzeului Muncii „Michel Giacometti". Expoziţia cuprinde reproducerea a 40 de fotografii realizate în România în primele decenii ale secolului XX, perioadă de intensă explorare etnografică, care a scos la iveală bogăţia şi diversitatea culturilor de pe teritoriul României, la acea vreme un stat proaspăt format și cu o economie preponderent agrară.
Cele 6 filme documentare incluse în programul manifestării sunt produsul unor cercetări de antropologie vizuală în diferite comunităţi culturale de pe teritoriul României (româneşti, rome, ruse). Explorarea acestora identifică simptome ale comunităţilor tradiţionale confruntate cu presiuni externe, de natură economică, socială, culturală, sub ameninţarea dispariţiei sau unor schimbări ireversibile.
Proiectul De longe, de perto se va desfăşura după următorul program:
10 iulie, ora 21.00 – Vernisajul expoziţiei de fotografie şi proiecţia filmului Sibiu - Capitală Culturală Europeană (Dumitru Budrală, 2007, 26 min.)
17 iulie, ora 21.00 - La drum (Dumitru Budrală, 1998, 45 min.). Proiecţia va fi insoţită de o prezentare de Laura Dobrescu.
24 iulie, ora 21.00 - Zina. Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului (Dumitru Budrala, 2004, 60 min.) şi Rudăria. Satul morilor (Dumitru Budrala, 2001, 22 min.)
31 iulie, ora 21.00 - Blestemul ariciului (Dumitru Budrala, 2004, 93 min.). Invitat: Prof. Dr. José Gabriel Pereira Bastos, Universidade Nova de Lisboa.
7 august, ora 21.00 - Drumul păsărilor (Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu, 2009, 52 min.)
14 august, ora 21.00 - Zina. Povestea unui sat din Mărginimea Sibiului (Dumitru Budrala, 2004, 60 min.) şi Rudăria. Satul morilor (Dumitru Budrala, 2001, 22 min.)
În Portugalia trăiesc aproximativ 40.000 de cetăţeni români, răspândiți în Lisabona, Porto şi în provincia Algarve din sudul ţării. Românii din Portugalia se bucură de serviciu religios în limba maternă. În Portugalia există câteva asociații românești cu o bogată acitivitate culturală și socială. La Universitatea din Porto se predă un curs de limba română, în cadrul Departamentului de Lingvistică Romanică.