Bird’s-Eye View | Din zbor de pasăre

Miercuri 12 iulie, la orele 20, în Sala Casella de la Accademia Filarmonica Romana, (via Flaminia 118, Roma), va avea loc concertul BIRD’S-EYE VIEW | DIN ZBOR DE PASĂRE, oferit de SonoMania New Music Ensemble, grup format din Raluca Stratulat (vioară), Mihai Pintenaru (clarinet), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Măniceanu (piano), sub direcţia artistică a Dianei Rotaru. Concertul este organizat în colaborare cu Accademia Filarmonica Romana si SoleArt, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Bird’s Eye View (Din Zbor de Pasăre) este un proiect de concert care oferă o viziune incompletă, fugitivă, „din avion”, asupra muzicii româneşti camerale moderne şi contemporane, acoperind generaţii şi stiluri foarte diferite. Începând cu George Enescu, părintele şcolii româneşti de compoziţie de astăzi, şi sublima sa Sonată a 2-a pentru vioară şi pian, programul ansamblului bucureştean SonoMania oferă două opusuri de referinţă pentru clarinetişti - Sonată pentru clarinet solo de Tiberiu Olah şi Fum de Doina Rotaru -, Fantasia quasi una sonata pentru violoncel şi pian de Aurel Stroe, precum şi două lucrări pentru ansamblu aparţinând mai tinerei generaţii de compozitori: o bijuterie ludică postmodernă, „Invitaţie la Vals” de Mihai Măniceanu şi „Verde” de Diana Rotaru. Cantabilitatea romantică, forţa, umorul mucalit dar şi doinirea specific românească, toate aceste culori expresive sunt folosite pentru a picta un tablou cât mai divers al contextului muzical românesc actual, (cu)prins între nou şi tradiţional.

Unul dintre obiectivele principale al ansamblului SonoMania, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului o iubesc şi o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. SonoMania participă cu precădere în concerte cu o componentă interdisciplinară sau multimedia, fiind şi un promotor al muzicii tinerilor compozitori din România. SonoMania a participat la festivaluri importante, precum Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – SIMN (Bucureşti, 2012-2013, 2016), Festivalul Internaţional de Arte Noi InnerSound (Bucureşti, 2012-2016), Bucharest Music Film Festival – ArCuB (2012-2014), Toamna Muzicală Clujeană (Cluj, 2016), Craiova Muzicală (Craiova, 2016), CIMRO DAYS (2014), Festivalul de Muzică Contemporană Happoman 2012, a 18-a ediţie (Coreea de Sud, 2012), Festivalul internaţional Meridian – Zilele SNR-SIMC (Bucureşti, 2012-2016), Catsheuvel Festival (Haga, 2014), Noaptea Albă a Galeriilor (Bucureşti, 30 septembrie 2016). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană din Bucureşti 2012.

Cei patru membri ai ansamblului (Raluca Stratulat, vioară; Mihai Pintenaru, clarinet; Eugen-Bogdan Popa, violoncel si Mihai Măniceanu, pian), sunt muzicieni afirmati în România, care întreprind primii pasi si pe scena internatională, după o formatie de excelentă în cadrul Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Concertul se desfășoară în cadrul festivalului de vară de la Accademia Filarmonica Romana intitulat Desideria, care se desfăsoară la Roma în perioada 26 iunie - 15 iulie 2017. Detaliile legate de bilete si rezervări sunt disponibile pe site-ul www.filarmonicaromana.org.