BARCELONA. Filmul românesc rulează 16 zile la celebra FilmoTeca de Catalunya

Festivalul de Film Românesc a ajuns la Barcelona. Cea de-a zecea ediție se deschide miercuri, 7 octombrie 2020, cu proiecția filmului „Parking”, în prezența criticului de film Esteve Riambau, la FilmoTeca de Catalunya. Scenariul coproducției spaniolo-română se bazează pe experiența de emigrant în Spania a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul „Apropierea“, iar protagoniștii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo.

„Participarea filmului «Parking» la Festivalul Filmului Românesc, ediția din Barcelona, cu sprijinul ICR Madrid, este un alt pas important în promovarea culturii românești în Spania, mai ales că tema și limba în care se vorbește în film sunt de actualitate atât pentru publicul din România, cât și pentru cel din Spania”, a spus regizorul Tudor Giurgiu.

După Madrid, Valencia și Barcelona, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în alte cinci orașe din Spania: Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza și San Cristóbal de La Laguna / Tenerife, în perioada octombrie-decembrie 2020. Festivalul, desfășurat în perioada 7 – 22 octombrie 2020, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și FilmoTeca de Catalunya, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Programul include o selecție de filme românești recente, cu șase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutățile genului din România. În cadrul Festivalului de Film Românesc, desfășurat la FilmoTeca de Catalunya din Barcelona, sunt prezentate ultimele producții ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) și Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

FilmoTeca de Catalunya s-a impus ca un spațiu cultural destinat reflecției și cunoașterii celei de-a șaptea arte. Proiecțiile combină clasicul cu cinematograful contemporan, care nu ajunge neapărat în circuitul comercial. Prezența invitaților la prezentări și dezbateri transformă sesiunile de proiecție în evenimente unice, care reliefează pe deplin rolul cinematografiei ca instrument de dialog social sau cu alte arte.

Program:

Miercuri, 07 octombrie, ora 20.00 / Joi, 08 octombrie, ora 21.00 – Parking, r. Tudor Giurgiu

Vineri, 09 octombrie, ora 16.30 / Marți, 13 octombrie, ora 18.00 – Dragoste 1. Câine / Love1. Dog, r. Florin Șerban

Vineri, 09 octombrie, ora 20.00 / Marți, 13 octombrie, ora 21.00 – Dragoste 2. America / Love 2. America, r. Florin Șerban

Sâmbătă, 10 octombrie, ora 21.00 / Miercuri, 14 octombrie, ora 21.00 – Un om la locul lui / Un hombre como dios manda, r. Hadrian Marcu

Duminică, 11 octombrie, ora 18.00 / Joi, 15 octombrie, ora 16.20 – La Gomera / The Whistlers, r. Corneliu Porumboiu

Sâmbătă, 17 octombrie, ora 18.00 / Joi, 22 octombrie, ora 21.00 – Ivana cea groaznică / Ivana la terrible, r. Ivana Mladenović

Programul poate suferi schimbări.