Artiști excepționali, Mikhail Baryshnikov și Robert Wilson, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi primul ca amploare şi importanţă din lume. potrivit directorului Constantin Chiriac, care conduce și Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu.  

Cea de-a XXIV-a ediţie a festivalului propune un program care va aduce în orașul de pe Cibin peste 2850 de artiști din peste 70 de ţări vor prezenta peste 500 de evenimente în 67 de spaţii de joc, aşteptând zilnic peste 65.000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a întregi pe parcursul a zece zile, sărbătoarea Thaliei.

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care în acest an se desfăşoară în perioada 9-18 iunie, sub genericul „Iubire”, îi are ca invitaţi de marcă pe celebrul dansator şi coregraf american Mikhail Baryshnikov, artistul avangardist Robert Wilson şi regizorul Varely Fokin.

Parteneriatul dintre Sibfest şi ICR a creat reale şanse legate de promovarea, în ţară şi mai ales înafară, a artelor scenei, prin interrelaţionare culturală, prin prezentarea şi aducerea unor trupe şi artişti de excepţie, dar şi a criticilor, producătorilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor unor festivaluri internaţionale de teatru. A fost creată o platformă de conexiuni culturale naţionale şi internaţionale. 

Institututul Cultural Român s-a dovedit un partener important al festivalului, acoperind cheltuieli legate de coorganizarea și prezentarea unor spectacoleCa la fiecare ediție, ICR sprijină o serie de proiecte, traduceri, spectacole din cadrul FITS, printre care: „#EMOJIPLAY“  (16 iunie, Teatrul Gong),  "Aglaja" (10 iunie, Teatrul Gong),  "All over your face Reactor de creatie si experiment" (16 iunie, Teatrul Gong), "In adancuri" (12 iunie, Fabrica de Cultură), "O mie de motive"  (15 iunie, Teatrul Gong),  "Soldatul de ciocolata"  (9 iunie, Sala Thalia), "Frig" ( 13 iunie, Teatrul Gong),  "Variatiunile Goldberg"  (14 iunie, Biserica Romano-Catolica), "Creditul" (14 iunie, Teatrul Gong),  "In largul mării" (17 iunie, Teatrul Gong),  "Migraaaaanti" (9 iunie, Teatrul Gong), "Desteptarea primăverii"  (11 iunie , Fabrica de Cultură). De asemenea, ICR sprijină  traducerile, proiectele literare și artistice realizate de Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, Raluca Rădulescu, Camelia Oana, Elena Richard, Alexandra Stoicescu, Mirella Patureau.

Evenimentele FITS se vor reuni în cadrul următoarelor secţiuni: Teatru, Spectacole în premieră, Spectacole eveniment, Spectacole de patrimoniu, Teatru independent, Dans, Muzică, Animaţie stradală, Carte, Film, Foto, Platforma de Artă vizuală, Spectacole în biserici şi situri istorice, Spectacole lectură şi teatru radiofonic, Conferinţe şi seminarii, Ateliere, Programul Internaţional de Voluntariat, Sibiu Wlak of Fame.

 În acest an vor fi onorați cu câte o stea pe Aleea Celebrităților următorii artiști: Robert Wilson, Valery Fokin, Ohad Naharin, Rimas Tuminas, Philippe Genty, Marcel Iureș.

Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului se vor publica un număr considerabil de volume, printre acestea o antologie de texte pe tema festivalului şi o antologie de piese contemporane ce sunt prezentate în secţiunea spectacole-lectură. Ambele volume conţin texte bilingve. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a creat deja o tradiţie de eveniment teatral internaţional, într-o comunitate care ştie deja că festivalurile (de teatru, jazz, folclor, foto şi film) pot îmbunătăţi calitatea vieţii, a educaţiei, a economiei locale şi a prestigiul local.

Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 „Brodsky/Baryshnikov”, un one-man-show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poemele laureatului la premiile Nobel, Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf și actor american.

Tot la această ediție a festivalului, va ajunge la Sibiu și cunoscutul artist Robert Wilson, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului de avangardă, ce articulează forța și originalitatea viziunilor sale scenice. Robert Wilson este unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului.

Teatrul Alexandrinsky din Rusia prezintă anul acesta „Yours, Gogol. The Last Monologue”, o apropiere față de convingerile psihologice și religioase ale lui Nikolai Gogol și ne dă sugestii asupra locului în care trebuie să se afle un artist în ziua de azi. Spectacolul este bazat pe documente istorice, dar și pe scrisori și articole ale autorului. Nu este o surpriză faptul că Valery Fokin a montat acest spectacol, care a avut premiera în luna decembrie a anului trecut, el fiind atras de creațiile și viața lui Gogol. 

De asemenea, în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi reprezentate montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă „Controversa de la Valladolid”, în regia lui Radu Jude. Datorită numărului mare de solicitări, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a programat o nouă reprezentație a spectacolului „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, pe 10 iunie, de la ora 21:30, la Fabrica de Cultură. Reprezentațiile spectacolului din cadrul FITS 2017 sunt ultimele care se joacă la Sibiu. 

Tot în 10 iunie, de la ora 14:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „GONG” (sala etaj), a fost programată încă o reprezentație „Mal/Praxis”. Cea mai nouă producție a lui Bogdan Georgescu la TNRS este ultima parte a trilogiei #CâtDeDeparteSuntemDePeșterileDinCareAmIeșit?, după „Antisocial” și „#minor”, ale căror reprezentații vor avea loc în aceeași zi.  Teatrul Nottara București prezintă „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul se concentrează pe dialogul interior al ființei cu destinul său și cu moartea. Într-un decor abstract și ascetic, evoluează, în universuri paralele, corpuri reale și fastasmice, care ne vorbesc despre nevoia de celălalt.

„Deșteptarea primăverii”, în regia lui Vlad Cristache, punctează conflictul dintre generații și contradicțiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite și secrete ale vârstei adolescentine. Spectacolul prezentat de Teatrul Mic aduce pe scenă și muzica live, intepretată de trupa românească de rock alternativ, „Firma”.

"N-ai tu treabă!” este o adaptare scrisă de Cătălin Ștefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul ACT, în regia lui Alexandru Dabija. „Pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate.

În acest an, FITS aduce în prim-plan două secțiuni noi: Întâlnirea Şcolilor şi Academiilor de Teatru, structură de sine stătătoare în cadrul Festivalului, Sezonul de Ateliere Platforma doctorală în artele spectacolului, Întâlnirea Şcolilor şi Academiilor de Teatru va deveni cel mai important evenimentanual din domeniul educaţiei în artele spectacolului din România și va reuni unii dintre cei mai valoroşi pedagogi şi studenţi naţionali şi internaţionali, centre educaţionale de profil, româneşti şi străine, continuând, astfel, tradiţia îmbinării culturii Europei centrale şi estice cu cea a Occidentului şi reiterând dorinţa de continuare pe termen lung a bunelor practici în domeniul artistic promovate de Catedra de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. 

FITS oferă cadrul propice pentru crearea de parteneriate culturale între instituţii de învăţământ superior de artă teatrală şi management cultural din România şi din state membre ale Uniunii Europene și artiști consacrați din domeniul artelor spectacolului. Printre școlile care vor fi prezente la Sibiu în acest an sunt: Academy of Performing Arts in Bratislava, Academy of Music and Performing Arts in Brno, Brown University, Yale University, The National Academy of Theatre and Film Arts, Sofia, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău, Kaposvar University - Faculty of Arts, Freiburger Schauspielschule, Leeds Becket University, Moncton University, The Academy of Arts in Osijek, Pace University, Suffolk Comunity College, The Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art in Warsaw, The Central Academy of Drama in Beijing, The University of St. Mark & St. John Plymouth England, Universitatea de Arte Tg Mureș, Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Prin Sezonul de ateliere se oferă studenţilor şi cadrelor universitare, precum și tinerilor profesionişti români şi străini din domeniul artelor spectacolului, posibilitatea unui schimb activ, la cel mai înalt nivel, de informaţie şi de aplicaţii practice realizate împreună cu unii dintre cei mai importanţi specialişti ai lumii, din domeniile artei actorului, a regiei de teatru, criticii teatrale, scenografiei, managementului şi marketingului de eveniment cultural. 

În respectul excelenței pe care Festivalul a propus-o de-a lungul timpului, s-a dezvoltat la Sibiu o școală doctorală în artele spectacolului și în management cultural, iar această școală a dezvoltat împreună cu 19 din cele mai importante universități ale lumii o platformă de doctorate exemplare în artele spectacolului și management cultural. Printre parteneri sunt enumerate universități precum: Sorbona, PACE University New York, BROWN University din SUA, University of the Arts London, Leeds Beckett University, precum și Universitatea de Arte din Berlin, 2 mari universități din China, 3 mari universități din Japonia etc.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca", Primăria Municipiului Sibiu, Ministerul Culturii, diverşi sponsori din sectorul privat. Festivalul se află sub patronajul Preşedinţiei României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. De asemenea, festivalul este sprijinit de parteneri şi numeroase structuri internaţionale, precum Institutul Adam Mickiewicz, Institutul Polonez, Institutul Ceh, Institutul Cervantes, British Council, Goethe Institut, Serviciul Cultural al Ambasadei S.U.A, Institutul Confucius ș.a.

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: 29 mai – 2 iunie, de la ora 9:00 – 20:00; sâmbătă și duminică, 3 și 4 iunie, de la ora 10:00 – 15:00, iar din 5 până în 18 iunie 2017, agenția funcționează în intervalul 9:00 – 20:00. 

Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Vă așteptăm la Festival!