Antropologul Alec Bălășescu participă la Noaptea Ideilor de la Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține prezența antropologului Alec Bălășescu la Noaptea Ideilor, eveniment anual organizat în peste o sută de localități din lume, dedicat dezbaterilor și schimburilor de idei.

Tema ediției din 2024 este „Linii de falie”. În acest an, Institutul Francez din Polonia, Academia Polono-Japoneză de Tehnologia Informației (PJATK) și Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o ediție poloneză, sub forma unei seri de dezbateri pe tema inteligenței artificiale, a cărei dezvoltare reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri contemporane.

În data de 21 mai 2024, începând cu ora 19.00, PJATK va găzdui două paneluri, fiecare abordând tema inteligenței artificiale dintr-un unghi diferit: „Linie de falie: relația om-tehnologie” și „Linie de falie: aspecte practice și etice ale utilizării inteligenței artificiale”. Vor lua cuvântul: Natalia Juchniewicz, doctor în filosofie și sociologie; Axel Buendia, informatician, doctor în inteligență artificială șiAlec Bălășescu, doctor în antropologie și diplomat român. Dezbaterea va fi moderată de Joanna Cieśla, jurnalistă la săptămânalul Polityka. Dezbaterile vor avea loc în limbile franceză, poloneză și engleză, cu traducere simultană în toate cele trei limbi.

Antropologul român Alec Bălășescu este profesor asociat la Royal Roads University, Victoria, autorul cărții Paris elegant, Teheran incitant. Corpuri estetice, subiecte politice, și al Artificial? Naturally! Climate Change, Health and Well Being in the age of Artificial Intelligence (în curs de apariție). Trăiește și lucrează între București și Victoria. Alec Bălășescu are experiență în administrația de stat, diplomația culturală, asistența medicală și în industria auto. Cercetările, scrierile și practica sa sunt centrate pe înțelegerea acțiunilor umane în context – unde contextul este înțeles ca rezultat al interacțiunilor dinamice dintre cultură, tehnologie, economie, religie, gen și sexualitate și practici instituționale. A predat la UC Irvine, Simon Fraser University, Galatasaray University Istanbul, American University din Paris și Royal University for Women din Bahrain. A fost director adjunct al Institutului Cultural Român din Istanbul și șef de cabinet al Ministerului Culturii din România. Dr. Bălășescu își continuă cercetările folosind metode antropologice și bazate pe artă pentru a explora interacțiunea dintre om și tehnologie, schimbările climatice și sănătatea.

Participarea la eveniment este gratuită, cu înscriere aici: https://forms.gle/DtJQ4T4BSBzhY1T59

Credit foto: Șerban Mestecăneanu