Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franța cu 61 de
evenimente, derulate în cadrul a
33 de proiecte, într-un demers unic de diplomație culturală, în perioada
27 noiembrie 2018 - 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură,
arte vizuale, expoziții, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a
generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunități și creatori.
„Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri care păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Mă refer aici și la tragedia petrecută cu unul dintre simbolurile Franței și ale lumii, CatedralaNotre-Dame. În asemenea momente este cu atât mai mult necesar să ne exprimăm cu limpezime și răspicat valorile. Astfel, după lunile de muncă asiduă depusă, Sezonul este un prilej de reafirmare a acestor valori“, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu. „Așa cum am mai spus, cu diverse ocazii, de-a lungul desfășurării acestei prime părți a Sezonului România-Franța mi-a persistat în minte o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citată de Constantin Noica în Jurnal filosofic: «Nu se ştie cine dă şi cine primeşte». Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit - după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în această perioadă, în câteva proiecte de anvergură, după ce am finalizat cu succes acțiunile dedicate Anului Centenar. Avem de răspuns unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare, iar Festivalul Internațional EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR este insituția care coordonează, din partea țării noastre pregătirile pentru acest mare proiect, este una dintre provocările la care mă refer. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă pe cât de solicitantă, pe atât de promițătoare”, a subliniat președintele ICR.
Un moment cheie al Sezonului a inclus Panorama filmului românesc la Paris (13-16 decembrie), organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris și integrat, în 2018, în cadrul Sezonului. ICR Paris a prezentat douăsprezece filme româneşti recente, în prezenţa unor invitaţi de marcă, realizatori, actori, membri ai echiper de filmare. Zece pelicule au fost prezentate în premieră sau avanpremieră în Franţa.
În cadrul serii muzicale, „Rencontres musicales de l’Hôtel de Béhague“, clasa de Excelență pentru Violoncel a Fundației Louis Vuitton, creată și dirijată de Gautier Capuçon, a susținut, pe 15 decembrie, un concert extraordinar de violoncel, la care special guest a fostExcelenţa Sa Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.
În colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București (UNArte), ICR Paris a prezentat, pe 21 și 22 februarie, expoziţia dar și defilarea de modă „Arta convergenţelor“. Expoziţia și defilarea de modă au ilustrat modurile de comunicare actuale prin imaginea corpului uman și au evidențiat legăturile care unesc domeniile creative. Momentele artistice au reflectat influențele europene diverse în cultura română, de la Dubuffet la Tzara, de la povestirile lui Eliade la portretele imperiale ale lui Napoleon și ale Josefinei.
Un concert excepțional „Priviri încrucişate”, a fost susținut, pe 23 martie, de violonista Sarah Nemțanu și pianista Saida Zulfugarova, în cadrul ediției 2019 a Festivalului Printemps du Violon, unde România a fost ţară invitată de onoare.
În cadrul lecturilor publice, „Literatura română, lecturi pariziene“ , proiect inițiat de ICR Paris, în colaborare cu universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3 și INALCO, mai mulți scriitori români, printre care Florina Ilis, Matei Vișniec, Lucian Dan Teodorovici (invitat special al Nuit de la lecture), Florica Courriol, Ramona Bădescu, Horia Ursu, au susținut seri de lecturi și întâlniri cu publicul în bibliotecile din regiunea pariziană .
Prin toate aceste evenimente ICR, care au fost incluse în cadrul Sezonului ca urmare a aprecierii a înaltei calități a evenimentelor organizate de instituția noastră, s-a reafirmat atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării și s-a accentuat vocația de a reînnoi și întări legăturile culturale dintre cele două state.
Informații suplimentare
Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:
Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.
Comisar general: Andrei Țărnea
Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.
Comisar general: Jean-Jacques Garnier
Mai multe informații se regăsesc pe cele două site-uri:www.sezonulromaniafranta.ro și www.saisonfranceroumanie.com.
Selecție de evenimente organizate timpul Sezonului România-Franța:
13-16 decembrie 2018: Panorama filmului românesc la Paris
Panorama filmului românesceste singurul eveniment dedicat cinematografiei române din capitala Franţei, organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris. În 2018, Panorama filmului românesc a fost integrată, ca eveniment far, în cadrul Sezonului România-Franţa.
28 ianuarie: Concert de muzică electronică
românească la Hôtel de Béhague – BoG
O premieră absolută pentru Institutul cultural
român: ICR Paris a iniţiat şi organizat, pe 28 ianuarie, un concert de
muzică electronică produs de o societate specializată – Cercle, care a fost
transmis simultan în direct pe paginile Facebook ale Cercle, ICR Paris,
Institutului francez de la Bucureşti şi Sezonului România-Franţa.Informaţia a atins 1.800.000 persoane, 610.000 vizualizând
concertul live. În urma acestui success mediatic, pagina Facebook a ICR Paris a
câştigat peste 1000 abonaţi. Artistul electro român BOg a fost protagonistul
acestui concert, care a avut loc în salonul auriu al Ambasadei României la
Paris.
20-21 februarie : Expoziţie de design şi prezentare de modă a studenţilor de la UNArte, la Paris
Inspirându-se direct din legăturile artistice profunde care există între Franța și România, „Arta convergenţelor“ a fost un eveniment realizat datorită parteneriatului dintre Institutul Cultural Român de la Paris și Universitatea Naționale de Arte din București (UNArte).
5 februarie – 16 martie : Catalogul expoziţiei "Ex-East – Ex(iste)" la Espace Niemeyer din Paris, realizat cu sprijinul ICR Paris
Artă modernă și contemporană, în holul de la intrarea în sediul Partidului Comunist Francez, o clădire excepțională concepută de celebrul arhitect brazilian Oscar Niemeyer, comisar al expoziției fiind Ami Barak. Artisti în catalog : Arthur Segal, Constantin Brâncuşi, Marcel Iancu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane, Victor Brauner, Jacques Hérold, Horia Damian, Isidore Isou, Geta Brătescu, Pavel Ilie, Ştefan Bertalan, Andrei Cădere, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Cornel Brudaşcu, Horia Bernea, Florin Mitroi, Paul Neagu, Ana Lupaș, Mihai Olos, Doru Tulcan, Decebal Scriba, Ion Grigorescu, Rudolf Bone, Miklós Onucsan, Teodor Graur, Iosif Király, SubREAL, Dan Perjovschi, Daniel Knorr, Kinema Ikon, Aurora Király, Victor Man, Anca Munteanu Rîmnic, Simon Cantemir Hauși, Anca Benera & Arnold Estefan, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Gabriela Vanga, Şerban Savu, Mircea Suciu, Liliana Basarab, Marius Bercea, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Andra Ursuța, Olivia Mihălțianu, Alex Mirutziu, Pusha Petrov, Mi Kafchin, Lea Rasovszky.Cu sprijinul LC Foundation Bucarest, ELBA S.A. și Saint-Gobain România.
6-28 februarie: Expozitia franco-romană ARTA, la Grenoble ; cu Nicolae Comanescu, Arantxa Etcheverria, Alexandra Joisten, Bernard Joisten, Petru Lucaci, Lucian Hrisav și Pandele Pandele.
Agenția Defazatăa reunit artiști români și francezi într-un dialog plastic între cele două țări. A doua etapa a proiectului va avea loc în aprilie 2019, la București.
20 martie - 11 aprilie : Expoziţia artistică şi pedagogică „Carpathia Sylvae – Pădurile seculare din Maramureş, la Paris“, la Galeria Macadam
Tema expoziției, un concept artistic şi pedagogic-naturalist, se învârte în jurul întrebării : "Ce este o pădure veche, dar o pădure virgină ?". Este vorba de tablouri educative ce vor fi adăugate la colecția de fotografii cu pădurile vechi ale Maramureșului. Expoziția a beneficiat de colaborarea cercetătorilor științifici francezi, Bernard Boisson, artist fotograf specialist în fotografia forestieră, Patrick Vaucoulon, desenator şi botanist și Vincent Vignon, ecolog, naturalist de teren.
23 martie - Printemps du violon/regards croisés : Sarah Nemțanu și Saida Zulfugarova
Ediţia 2019 a festivalului Printemps du Violon a avut România ţară invitată de onoare. Concertul excepțional „Priviri încrucişate”, susținut de către violonista Sarah Nemțanu și pianista Saida Zulfugarova, a fost organizat în colaborare cu Ambasada Azerbaidjanului în Franța.
15 decembrie : Seara muzicală „Rencontres musicales de l’Hôtel de Béhague“, cu participarea ES Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România
Clasa de Excelență pentru Violoncela Fundației Louis Vuitton, creată și dirijată de Gautier Capuçon, a sustinut un concert extraordinar de violoncel, la care special guest a fostExcelenţa Sa Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România. Au fost invitați violonceliștii Andrei Kivuși Cornelius Zirbo.
6 decembrie -16 februarie: Ciclul de lecturi în biblioteci publice „Littérature roumaine, lectures parisiennes“ /Literatura română, lecturi pariziene – 10 evenimente
În cadrul proiectului inițiat de ICR Paris, în colaborare cu universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3 și INALCO, mai mulți scriitori români au susținut seri de lecturi și întâlniri cu publicu în bibliotecile din regiunea pariziană.