Ziua Universală a Iei celebrată la Istanbul

Cu ocazia Zilei Universale a Iei (24 iunie), Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a organizat, joi, 27 iunie 2024, orele 18.30, la Conacul Musurus Pașa din Istanbul, o manifestare culturală care a pus în valoare cunoscuta sărbătoare românească.

Manifestarea culturală a cuprins prezentarea unor exponate din mai multe zone etnofolclorice ale României, dar și proiecția unui film documentar despre tehnica confecționării cămășii cu altiță, subtitrat în limba turcă.

Filmul oferit spre difuzare a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România, sub coordonarea Ministerului Culturii și a Oficiului De Film și Investiții Culturale din România.

Cămașa cu altiță cunoscută de toți drept „ia românească” a fost inclusă în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Comitetul UNESCO reunit la Rabat, în Maroc, a decis includereacămășii cu altiță în patrimoniul universal chiar de Ziua Națională a României,1 decembrie 2022.

Înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului UNESCO asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională. În același timp, este asigurată protecția practicilor specifice de creație transmise din generație în generație, în cadrul comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.

Colecția de ii și de costume populare a fost oferită pentru prezentare de către meșterul popular Floarea Țăpor, din arhiva personală a acesteia și cuprinde piese din zona Vrancei (Țara Vrancei, zona Tulnici-Bârsești, din zona Jitia), din zona Maramureșului, și din zona Munteniei.

Floarea Țăpor este un meșter popular din comuna vrânceană Jitia. Aceasta și-a început ucenicia în familie, învățând de mică secretele țesutului și parcurgând cu răbdare fiecare etapă, îmbogățindu-și permanent experiența în acest meșteșug. Floarea Țăpor este o țesătoare apreciată, mai ales pentru capacitatea sa de a recompune străvechiul repertoriu de motive tradiționale românești asupra scoarțelor pe care le confecționează cu multă migală. Lâna pe care o folosește este vopsită natural cu tincturi din plante, cunoaște proprietăţile fiecărei plante, momentul cel mai bun de recoltare şi reţetele de prelucrare pentru a obţine o anumită intensitate a culorii. Din 2014 este angajată la clasa externă de Artă Populară din Jitia, specialitatea Ţesături populare (scoarţe), din cadrul Centrului Cultural Vrancea. Prin intermediul acestei clase externe transmite generaţiilor tinere meşteşugul învăţat din străbuni. Floarea Țăpor are un palmares impresionant de premii și participări naționale dar și la expoziții/târguri internațional, din care menționăm: Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, Concurs de Artă Tradiţională Tradiţii pascale la români, Secțiunea Păretare (scoarțe), Festivalul Tradiţiilor Româneşti, Chişinău, Târgul Meșterilor Populari, Iaşi, 165 de ani de la Mica Unire a Principatelor Române, Roma, Italia, 2024.

Publicul prezent la evenimentul cultural a fost interesat și plăcut impresionat de frumusețea și măiestria portului popular românesc, cu precădere de cămașa cu altiță.