- 15 January 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Român ICR Madrid Ziua Culturii Nationale
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale în 2024, la împlinirea a 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, reprezentanța ICR de la Madrid propune două evenimente consacrate acestei sărbători naționale, în zilele de 13 și 15 ianuarie 2024, la sediul Bibliotecii Municipale Iván de Vargas din Madrid și sediul ICR Madrid.
ICR Madrid organizează în data de 15 ianuarie 2024, la sediul reprezentanței în sala de conferințe, o zi dedicată operei lui Mihai Eminescu, încercând să readucă în atenția publicului madrilen poezia poetului național prin continuarea sesiunii de lectură neîntreruptă din opera poetului și din opera altor poeți români traduși in spaniolă. În deschiderea evenimentului se va realiza o prezentare comparată a motivului Luceafărului la scriitorii spanioli Espronceda și Ruben Dario, realizată de profesorul Héctor Martínez Sanz.Lectura neîntreruptă va include lecturi în limba română și în limba spaniolă din poemele lui Eminescu în traducerea lui Rafael Alberti, Omar Lara, José Manuel Megías și Dana Giurca, Mario Castro Navarette și a Cătălinei Iliescu. Pe toată durata evenimentului vor fi proiectate fotografii de arhivă din viața personală și artistică a poetului, puse la dispoziție de Academia Română, Memorialul Ipotești și Biblioteca Virtual Mihai Eminescu din Alicante.
Cel de-al doilea eveniment cuprinde două activități: un teatru de păpuși și o lectură dramatizată, a avut loc la sediul Bibliotecii Municipale Iván de Vargas din Madrid, în 13 ianuarie 2024. Activitatea s-a bazat pe lectura poveștii Zâna Munților de Petre Ispirescu, publicată în antologia de basme populare românești povestite de Petre Ispirescu, care este tradusă în spaniolă. Cuentos maravillosos rumanos/Povești minunate românești, o antologie de 34 de basme și povești, publicată într-o ediție cartonată elegantă, în traducerea din limba română a lui Mihai Iacob, profesor la Universitatea din București, cu ilustrații alb-negru semnate Roxana Irimia, într-un volum de 360 de pagini la Editura Libros de las Malas Compaňias. Teatrul de păpuși și lectura dramatizată vor fi realizate de personalul specializat al bibliotecii, cu ajutorul unor marionete din hârtie Héctor Martínez Sanz (n.Madrid, 1979) a studiat Filosofie și Litere de la Universitatea Complutense din Madrid și are o diplomă în literatură de la Sociedad Cervantina de Madrid. Este profesor titular de Filosofie, Limbă și Literatură la un centru privat de formare a profesorilor din Madrid. A primit consecutiv premiile MACʼ10, MACʼ11 și MACʼ12 pentru critică și diseminare culturală.
Tot ICR Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României din Bilbao, Uniunea Arhitecților din România și Centrul cultural Zelaieta din localitatea Amorebieta-Etxanoko Udala, comunitatea autonomă a Țării Bascilor, itinerează expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor”. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, în prezența autorităților locale, a presei și a comunității românești din zona de nord a Spaniei.
Expoziția reunește atât arhitecte care au avut un rol de pionierat în arhitectura românească, cât și arhitecte contemporane de succes. Cele 7 arhitecte selectate sunt:
1. Virginia Haret- Andreescu (1894-1963) – prima femeie arhitect din România;
2. Henrieta Delavrancea – Gibory (1894-1987) – cea mai longevivă, influentă și
puternică voce feminină din arhitectura românească;
3. Ioana
Grigorescu (1915-2006) – arhitecta care, în activitatea de restaurare a
bisericilor din Nordul Moldovei, a introdus elemente de creație artistică
autentică și a lansat o nouă tendință europeană;
4. Silvia Demeter Lowe (n.1973) – cu proiectul Revitalizarea rurală, arhitecta prințului Charles (expoziție proiect
Reabilitarea caselor din Transilvania și proiectul Valea Zălanului;
5. Eliza Yokina (n.1979) prezentarea proiectul De-a Arhitectura/machete copii, pliante, activitate și proiecte);
6. Ilinca Păun Constantinescu (n.1982) – cu proiectul: Acțiuni colective pentru Salvarea orașelor mono-industriale (expoziție fotografii și prezentare proiect Petrila, cartea Shrinking Cities, pliante, activitate și proiecte);
7. Secțiunea o include pe Regina Maria – prima femeie membru al Academie de Arte Frumoase de la Paris – cunoscută pentru dragostea sa pentru arhitectură și pentru modelarea spațiilor cu care a intrat în contact.
Centrul cultural Zelaieta este un spațiu destinat organizării de expoziții temporare de natură foarte diversă. De la expoziții de arte plastice (pictură, sculptură, gravură, fotografie...), până la cele cu caracter pedagogic sau informativ, autohtone sau străine, profesioniste sau amatoare. Sala are o formă de U inversat și o suprafață expozițională de 24 de metri liniari de perete împărțit în 3 panouri, o înălțime de 2,55 m și un hol mare care permite amplasarea lucrărilor de un anumit volum.