Steffen Schlandt la Festivalul Internațional de Orgă de la Madrid: 25 mai

ICR Madrid organizează, în colaborare cu Clusterul EUNIC Madrid și biserica San Antonio de los Alemanes din capitala Spaniei, participarea organistului Steffen Markus Schlandt la Festivalul Internațional de Orgă de la Madrid (6 aprilie - 14 decembrie 2024).

Muzicianul român va susține un concert de aproximativ o oră, pe data de 25 mai 2024, de la ora 20:00, la biserica San Antonio de los Alemanes (Calle de la Puebla, 22, Madrid), în repertoriu fiind incluse piese românești contemporane (Gabriel Mălăncioiu și Șerban Marcu), precum și compoziții George Enescu.

La ediția de anul acesta participă din partea Clusterului EUNIC Madrid: Institutul Polonez, Alliançe Française, Ambasada Elveției și Institutul Cultural Român de la Madrid. Sunt prezenți muzicieni din Spania, Italia, Germania, Polonia, Ucraina, Elveția și România.

Steffen Markus Schlandt a urmat o carieră muzicală de execepție, fiind cunoscut pe plan internațional pentru concertele susținute la orgă. După ce a absolvit liceul german „Johannes Honterus” din Brașov, Steffen Schlandt a fost admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj, la clasa de orgă a conf. univ. Ursula Philippi. A studiat apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”, la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și de orchestră. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societătii „Bach” din Würzburg.

Din anul 2004 este dirijorul corului „Bach” și organist la „Biserica Neagră”. În acelasi timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră.

Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa: Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum și în țară. În anul 2013 a fost invitat de catre ICR să susțină mai multe concerte în Israel. Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto musicale” din Prejmer și din anul 2004 coordonează și Festivalul „Musica Coronensis”, festival dedicat muzicii brașovene. În anul 2010 a fondat festivalul „Musica Barcensis”.

Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră), orga din Rupea și Hamba și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman și orgile Johann Thois din Râșnov și Hălchiu.

În paralel și în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj cu teza „Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei”. În anul 2013 a absolvit programul post-doctoral MIDAS al Universității Naționale de Muzică București cu lucrarea „Arhiva muzicală a Bisericii Negre”. Pentru această lucrare a obținut în anul 2014 premiul fundației „Siebenbürgisch-sächsische Stiftung” din München.


Programul lui Steffen Schlandt la Madrid:

1. J.S.Bach - Sinfonia din cantata 66

2. J.S.Bach - Aria din cantata 249

3. Gregorius Ostermayer - Și Bona suscepimus

4. George Enescu - Preludiu și Fuga din Suita in stil vechi

5. Gabriel Mălăncioiu - Mysterium tremendum et fascinant

6. Șerban Marcu - Balkan Toccata

7. Bela Bartok - 5 dansuri romanești

8. Théodore Dubois - In paradisum

9. Paul Richter - Finale


Festivalul Internațional de Orgă (http://www.martamisztalbloch.com/festival-2023.htm) este un proiect EUNIC în colaborare cu biserica San Antonio de los Alemanes din Madrid, supranumită „Capela Sixtină” a Madridului datorită frescelor sale impresionante. Festivalul se organizează anual, cu participarea celor mai cunoscuți organiști din Europa.

Clusterul EUNIC Madrid (https://eunic-madrid.eu/) funcționează din 2008, când a fost înființat de Alianța Franceză, British Council, Centrul Ceh din Madrid, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Iberoamerican din Finlanda și Institutul Italian, cu scopul de a organiza proiecte culturale orientate spre problemele sociale actuale și de a crea un spațiu de reflecție asupra culturii, în favoarea unei culturi vii, tolerante și deschise în Spania, Europa și în lume.

Biserica San Antonio de los Alemanes este un lăcaș de cult din capitala Spaniei care ilustrează perfect barocul madrilen. Construcția sa a început în 1624, iar una dintre particularitățile sale este că are o turlă octogonală la exterior. La concerte pot asista un maxim de 140 de persoane.

La Hermandad del Refugio (https://realhermandaddelrefugio.org/) este o asociație caritabilă locală, declarată de utilitate publică. Din 1615, asociația îi ajută pe nevoiași, cu ajutorul colaborării a numeroase persoane, entități și instituții, care oferă mână de lucru, donații sau hrană.