Editura Acantilado a publicat cartea "Mănuşi roşii" ("Guantes rojos") de Eginald Schlattner, tradusă în spaniolă de Roberto Bravo de la Varga.
După "Cocoşul decapitat", roman ce a făcut senzaţie în anii trecuţi pe plan internaţional, "Mănuşi roşii" este o carte la fel de neobişnuită, zugrăvind povestea unui proces politic care a avut loc în 1959 la Braşov, pe atunci Oraşul Stalin, şi a urmat exact modelul "clasic" al proceselor publice staliniste ale anilor '50. Nu avem însă de-a face numai cu un roman politic, ci şi cu unul social, iar uimitorul talent narativ al scriitorului ce s-a născut şi a trăit pe pământ ardelean transformă celula unei închisori politice în locul ideal pentru nişte povestiri care sunt atât de captivante, încât uităm cadrul în care se desfăşoară firul lor. "Mănuşi roşii" reprezintă un comentariu plin de profunzime şi poate de aceea atât de controversat al ororilor ultimului veac, comentariu sumbru, luminat totuşi pe alocuri de cerul senin al unei vesele poveşti de dragoste şi nuanţat de o grotescă morală şi de un ton pe cât de umoristic, pe atât de nostalgic şi de pios. (www.humanitas.ro)
Eginald Schalattner. S-a născut la 13 septembrie 1933 la Arad. A crescut şi şi-a petrecut tinereţea în Făgăraş printre etnii diferite: români, maghiari, germani, evrei, armeni şi ţigani. Şcoala a urmat-o la Sibiu, Făgăraş şi Braşov. A studiat în 1952–53, timp de două semestre, teologia evanghelică la Cluj până la exmatricularea sa; a studiat un semestru matematica şi apoi hidrologia, în 1957; înainte de a-şi susţine examenul de stat, a fost arestat şi condamnat de Tribunalul Militar pentru „tăinuirea delictului de înaltă trădare". După eliberare a lucrat ca muncitor zilier într-o fabrica de cărămizi, apoi ca tehnician constructor şi ca desenator tehnic. În 1969 i s-a îngăduit în cele din urmă să-şi susţină examenul de stat în domeniul hidrologiei, la peste un deceniu după colegii lui. A lucrat apoi ca inginer până în 1973. În acel an şi-a reluat studiile teologice, fiind din 1978 preot la Roşia (Rothberg) lângă Sibiu. A început să scrie în 1990, după ce tăcuse vreme de patruzeci de ani. Anul 1998 îi marchează debutul literar cu romanul „Dergekopfte Hahn" („Cocoşul decapitat"), la editura Paul Zsolnay din Viena. Astfel, după vârsta de 65 de ani, autorul se bucură de un succes internaţional imens, romanul cunoscând în acest scurt răstimp de trei ani mai multe reeditări. Doi ani mai târziu îi apare la aceeaşi editură romanul „Rote Handschuhe" („Mănuşi roşii"), având şi el un răsunet rar întâlnit şi făcându-l celebru pe preotul din Roşia, care locuieşte în casa parohiala veche, înconjurata de grădini şi de parcul bisericii, şi care declară mândru şi răspicat că, orice i-ar mai rezerva viaţa, von hier rucke ich mich nicht („de aici nu mă clintesc").
Autor: Eginald Schlattner
Titlul: "Guantes rojos"
Titlul original: "Rote Handschuhe"
Titlul în română: "Mănuşi roşii"
Traducere: Roberto Bravo de la Varga
Editura: Acantilado
ISBN: 978-84-15277-17-0
Anul: 2011
Nr. pagini: 728
Preţ: 29,50 €