Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna martie 2015
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
8-19 martie / Expoziția de sculptură şi pictură „Donna in forma. Sensibilità, musicalita e seduzione“, la Academia di Romania, în Sala de expoziţii. Vernisajul expoziției, din data de 8 martie, a fost urmat de un recital duo pian-clarinet susținut de Ada Bracchi (pian) și Giuseppe Maglioca (clarinet).
12 martie – 25 mai / Stagiune de concerte – „Întâlniri muzicale 2015“, la Academia di Romania. Proiectul cuprinde șase serate muzicale.
25 martie – 2 aprilie / Expoziția ,,Peisajele credinței – dialogul fotografic româno-italian dedicat sărbătorii Paștelui“, organizată împreună cu Muzeul Naţional al Țăranului Român. Expoziția a prezentat imagini comparative realizate în Italia și imagini cu mănăstirile din nordul Moldovei. De asemenea, au fost expuse icoane pe sticlă cu tematică pascală, ţesături, catrinţe, cruci de mână, pristolnice şi ouă încondeiate, aparținând Muzeului Național al Țăranului Român.
27 martie / Recitalul „Voievozii neamului – ctitori şi martiri“, susținut de actorul Emil Boroghină, la Academia di Romania, în Sala de conferințe, pentru marcarea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
1-22 martie / Itinerarea la Dresda a expoziției „Constantin Brâncoveanu – Tradiţia continuă“, inițial vernisată la sediul Ambasadei României la Berlin pe data de 27 noiembrie 2014.
5 martie / România – invitat special la cea de-a treia ediţie a Salonului Dunării (Donausalon). Eveniment organizat de Reprezentanţa Landului Baden-Wurttemberg la Berlin, Ambasada României în Germania, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin şi ambasadele ţărilor riverane Dunării.
12 martie – 5 aprilie / Expoziţie mixtă, avându-i drept protagonişti pe artiştii români Daniel Djamo cu instalaţiile „Before the end“ / „Un ultim an în 114 minute“ şi „The notebook și Ştefan Constantinescu cu montajul „I Dreamt of You so Much That…“ / „J’ai tant reve de toi que…“.
18 martie / Prezentarea volumului cu piese de teatru aparţinând exclusiv unor autori români ai generaţiei postcomuniste, intitulat Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien (Jocuri de putere – Noi piese de teatru din România), publicat de editura Theater der Zeit. La eveniment a participat dramaturgul Gianina Cărbunariu.
20 și 26 martie / Prezența românească prin proiectul TINFOIL SUN (Soare staniol) la festivalul B-Seite organizat la Clubul pentru Arte Vizuale și Cultură Contemporană din Mannheim. A avut loc un concert și la Centrul pentru arte „Leitstelle im Dezernat 16“ din Heidelberg. Experimentul auditiv este completat de proiecții de artă video.
22 martie / Conferinţa „Romania in the World-system“, organizată la Ambasada Românei din Berlin de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, în colaborare cu Freie Universität Berlin.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
20 martie – 28 martie / Două documentare românești la cea de-a VII-a ediţie a festivalului internaţional de film documentar Millenium, desfășurat la Bozar (Centrul de Arte Frumoase), Cinematograful Aventure, Cinematograful Galeries și CIVA (Centrul Internațional Urbanistic Arhitectonic și Peisagistic).
23 martie – 30 martie / Aniversarea lunii francofoniei la Bruxelles și Strasbourg.
29 martie / Grupul Concertino din Republica Moldova la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului internațional de acordeon „Printemps des Bretelles“ Strasbourg, la Centrul Cultural Illiade din Illkirch, Franța.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
2 martie / Proiecţia filmului Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, r.: Corneliu Porumboiu, în cadrul „Zilelor Filmului Francofon la Budapesta“, la Cinematograful de Artă „Uránia“.
9 martie – 8 iunie / Școala de Arte – ediţia a IV-a, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
13 martie / Recital de muzică de cameră susţinut de Cvartetul „Tiberius“ din Târgu-Mureș, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. Programul a cuprins: Wolfgang Amadeus Mozart, cvartetul KV 172 în Si bemol major; cvartetul KV 173 în Re minor şi Joseph Haydn, cvartetul op 76 Nr. 5 în Re major. La recital au fost prezenţi, în număr mare, iubitori de muzică, reprezentanţi ai unor institute culturale şi ambasade acreditate la Budapesta, studenţi şi profesori ai Academiei de Muzică „Liszt Ferenc“, pictori şi muzicieni.
24 – 31 martie / Expoziţie de icoane pe sticlă realizate de elevi din comunitatea românească din Budapesta, la sediul Institutului Cultural Român Budapesta.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
2 martie - 3 aprilie / Expozița „Ion Creangă și lumea personajelor sale“, la Liceul Teoretic „Ion Creanga“ din comuna Coșnița, raionul Dubăsari.
4 martie / Concertul ansamblului Archaeus în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică ,,Mărţişor – 2015“, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“ din Chișinău, parte a programului „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului“, etapa a V-a.
5 martie - 6 aprilie / Trei expoziții ale Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău la Cahul şi Oancea în colaborare cu Direcția Cultură, Tineret și Sport din raionul Cahul.
12 martie / Lansarea volumului antologic Numai în ceruri de Leonida Lari, la Biblioteca „Onisifor Ghibu“ din Chișinău.
17 martie / Conferința „George Călinescu – 50 de ani de la trecerea în eternitate“, la Academia de Știinte a Moldovei. Parteneri: Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Șiințe și Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.
17 martie – 14 mai / Prelegere publică la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău – ,,Date noi și inedite privind cercetarea picturii exterioare din Moldova secolului al XVI-lea“.
18-19 martie / Poduri de carte – promovarea literaturii române în Basarabia, prima etapă a anului 2015.
24 martie / Conferința științifică „Realităţi istorice şi demografice în spaţiul românesc“ organizată cu prilejul aniversării Zilei Unirii Basarabiei cu România, la Academia de Științe a Moldovei.
25-28 martie / Spectacolul de pantomimă „Pasăre în văzduh“ susţinut de actorul George Ciolpan. Cele două reprezentații au avut loc la Teatrul Națonal ,,Mihai Eminescu“ din Chișinău în data de 25 martie și Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri“ din Bălți în data de 28 martie.
26 martie / Expoziția „George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române“, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.
26 martie / Suită de manifestări, prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în comuna Gura-Galbenei, raionul Cimișlia.
26 martie – 30 septembrie / Orchestra Folclor în cadrul primei ediții a Festivalului Concurs Televizat al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară. 27 martie / Suită de manifestări prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în comuna Ciripcău, raionul Florești, unde a avut loc un moment festiv la casa-muzeu ,,Constantin Stere“.
27 martie / Conferința științifică „Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România – 27 martie 1918“, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, organizată cu prilejul aniversării Zilei Unirii Basarabiei cu România.
27 martie / Concertul de muzică populară „Dorurile noastre toate“, dedicat Unirii Basarabiei cu România, la Palatul Naţional din Chişinău.
27 martie – 3 aprilie / Prezența trupei Zoli Toth Project în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică ,,J.S. Bach“, ediţia a V-a, la Sala cu Orgă.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
6 martie / Ediția a V-a a Târgului de primăvară la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul.
8-18 martie / Participarea a trei companii de teatru de păpuși din România în cadrul celei de-a IX-a ediții a Izmir International Puppet Days, unul din cele mai vizibile şi de succes festivaluri de profil din Turcia.
23 martie / Sărbătorirea Zilei Internaționale a Francofoniei, prin participarea la organizarea și jurizarea concursului școlar de scurt-metraje francofone „Les visages de la francophonie en Turquie 2015“.
31 martie ‒ 30 aprilie / Expoziția „Descriptio Dimitrie Cantemir“ semnată de architectul Mugur Kreiss, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
6-22 martie / Expoziţia de fotografie „Acasă/Revenire“ de Mihai Potârniche, la sediu Institutului Cultural Român de la Lisabona. Expoziţia a fost compusă din fotografii care fac parte din eseul fotografic „Acasă“, publicat de artist la editura Princeps din Chişinău, în anul 2011.
8-29 martie / Expoziţia „Măştile poetului“ la Centrul Cultural din Redondo.
21-22 martie / Două reprezentaţii ale teatrului Masca din Bucureşti cu spectacolul „Pierrot lunatecul“ după Albert Giroud, în Jardim da Estrela, în cadrul Sărbătorilor Francofoniei de la Lisabona.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
5 martie / Tineri muzicieni români din Londra şi invitaţii lor în cadrul Seriei „Concertelor Enescu“.
20 martie / Sărbătorirea Zilei Francofoniei la Londra, printr-un concert susținut de soprana Eliana Pretorian și pianista Diana Ionescu.
21 şi 23 martie / Debut londonez pentru Sorin Zlat Trio la Pizza Express Soho şi Vortex Jazz Club. Înfiinţat în anul 2008, trio-ul este format din Sorin Zlat (pian), Răzvan Cojanu (contrabas) şi Laurenţiu Ştefan (percuţie).
25 martie / Lansarea cărţii The Forgiveness Project: Stories for a Vengeful Age de Marina Cantacuzino.
26 martie / Concert Alexandru Tomescu și Raluca Știrbăț în sprijinul reabilitării Casei Enescu din Mihăileni și transformării acesteia într-un centru cultural interdisciplinar – un proiect al Fundației Pro Patrimonio.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
5 martie – 9 aprilie / Expoziţia de fotografie „Limbo“ de Iulian Zâmbrean, curator: Daniel Belinchón, la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.
18 martie – 20 mai / Seminar de traductologie în parteneriat cu Universitatea Complutense – cea mai prestigioasă universitate publică din Spania, desfășurat la Facultatea de Filologie a Universității Complutense și la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.
24 martie / Concertul de jazz Ramona Horvath Trio, la Sala de concerte a Institutului Francez de la Madrid, în cadrul „Săptămânii francofoniei“.
25 martie / Serie de activități dedicate operei scriitorului Matei Vișniec, organizate în colaborare cu Universitatea din Valencia și cu sprijinul Institutului Francez din Valencia, la Facultatea de Filologie, Traducere și Comunicare a aceleiași Universități.
26 martie / Seară de film la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid: proiecția filmului Love Building. În luna ianuarie 2015 au avut loc la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid proiecții de filme în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului „Zilele Filmului Românesc“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
6 martie / Recitalul muzical „For You, the Half of My World!/Ție, jumătatea lumii mele!“ organizat în colaborare cu Romanian Business Professional Association (RBPA), la sediul institutului. 6-24 martie / Expoziţia „Fire and Light/Foc şi Lumină“ a artistei Viorica Colpacci, la sediul institutului.
6 martie – 11 aprilie / Expoziția „Geta Brătescu: Drawings with Eyes Closed“ la Contemporary Art Museum din Saint Louis (CAM).
23 și 26 martie / Recitaluri de pian, în interpretarea lui Matei Varga, dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei la Columbia University şi la sediul institutului.
25-31 martie / Cinema-ul românesc în trei conferinţe susţinute de Doru Pop la Society for Cinema & Media Studies (SCMS) Conference, la Bard College din Annandale-on-Hudson, NY şi la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
27 martie / Expoziție de picturi și creații de modă ale artistei Alexandra Popescu-York, la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
6-20 martie / Expozitie de artă plastică românească la Louvres, organizată în colaborare cu Primăria din Louvres, cu participarea pictorilor Horea Cucerzan, Ştefan Pelmuş, Aurel Dumitriu şi a sculptorului Ion Iancuţ în Spaţiul cultural „Bernard Dague“ din Louvres (Val d’Oise).
9 și 10 martie / Marcarea Zilei Internaţionale a Francofoniei prin organizarea, în colaborare cu Compania l’Oiseleur, producătorul spectacolului, şi cu Ambasada României la Paris, a două reprezentaţii ale operei Nausicaa de Reynaldo Hahn, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reședința Ambasadorului României la Paris.
18 martie / Seară de poezie, muzică și dans contemporan „Insurrection poétique“, în cadrul Festivalului „Trans-insurrection poétique“, cu participarea autorilor Daniela Crăsnaru, Bluma Finkelstein, Cornelia Petroiu, Denis Parmain, Sarah Perahim, Matei Vișniec. Evenimentul a avut loc la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reședința Ambasadorului României la Paris și a fost urmat de o recepție.
20 martie – 3 aprilie / Expoziție de afișe și fotografii din secolul al XIX-lea din arhiva de patrimoniu a Muzeului Literaturii Române din Iaşi, în cadrul festivalului Maison d'Europe et d'Orient intitulat „Europa teatrelor“, la care au participat aproximativ 10 țări, la Pôle culturel européen al Maison d'Europe et d'Orient din Paris.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
8 și 9 martie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film Documentar ONE WORLD despre drepturile omului (2-11 martie 2015).
10 martie / Vernisajul expoziției „Karel Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României“, la Galeria municipală din Mladá Boleslav.
20-27 martie / Prezența românească la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Film Febiofest (19-27 martie 2015), defășurat la Cinematograful Multiplex Cinestar Anděl din Praga.
25 martie / Institutul Cultural Român de la Praga, în colaborare cu Ambasada României din Republica Cehă și sub înaltul patronaj al ministrului ceh de externe, Lubomir Zaoralek, au aniversat Ziua Internațională a Francofoniei și au omagiat personalitatea marelui pianist și compozitor român George Enescu.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
7, 21 martie / Ateliere de creativitate, joc şi poveşti în cadrul expoziţiei Play & Rewind: Amintiri, jocuri şi poveşti în designul românesc, eveniment colateral Stockholm Design Week.
20-21 martie / Participare românească la Târgul de poezie organizat de și la Biblioteca Municipală Stockholm.
20-21 martie / Lecturi Andrei Gamarț la Malmö, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei la Biblioteca Municipală din Malmö și la Casa memorială Artur Lundqvist & Maria Wine din localitatea Perstorp.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
10 martie – 29 mai / „Fibrele Vieții“ – expoziție de tapiserie a artistei Erica Weisz Schweiger, la sediul institutului, unde au fost expuse desene și lucrări de tapiserie haute lisse, realizate de artistă în cei peste 40 de ani de activitate. Evenimentul a făcut parte din seria dedicată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv artiștilor israelieni de origine română.
11-22 martie / Tenorul Ștefan Pop în rolul Nemorino din opera „Elixirul Dragostei“ de Gaetano Donizetti, pe scena Operei din Tel Aviv.
13 martie / Prezenţă românească în cadrul primei ediții a Festivalului de Film dedicat Francofoniei, la Cinemateca din Tel Aviv. În cadrul festivalului au fost proiectate filme din România, Franţa, Elveţia, Canada, Belgia, Cipru, Vietnam, Republica Democrată Congo şi Grecia.
22 martie / Conferinţa „Romanians and Jews Facing the Great War“ dedicată marcării a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, la Universitatea din Haifa. Participanţi: prof. Gur Alroey, directorul Şcolii de Istorie – Universitatea din Haifa, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Universitatea Bucureşti, şi prof. Raphael Vago, Universitatea din Tel Aviv.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
1-31 martie / Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită şi în Polonia.
5-6 martie / Lansări ale volumului Sistemul politic al României contemporane, semnat de istoricul Adam Burakowski, apărut în luna februarie 2015, la una dintre editurile poloneze de profil – Centrul Gândirii Politice de la Cracovia, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe.
10-15 martie / Festivalul Iei, organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Varșovia și Ministerul Culturii din Republica Moldova, la Muzeul de Etnografie din Varșovia.
10 martie – 31 mai / Expoziția de fotografie în aer liber „Sibiu 2007-Wrocław 2016, două Capitale Culturale Europene în oglindă“, parte din programul de diplomație publică și culturală conceput de Institutul Cultural Român de la Varșovia, care se va materializa printr-o suită de expoziții de fotografie în aer liber, prezentate de-a lungul anului 2015, la Varșovia, și organizate împreună cu Ambasada României.
16-20 martie / Lansări ale volumului De la Iași la Ierusalim de Leon Volovici, în Polonia.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
1-22 martie / Expoziție de pictură şi sculptură de Ion Iancuţ şi Aurel Roşu în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
6 martie / Conferinţa ,,Literatură, modă, feminitate“ la Palatul Mocenigo – Muzeul Costumului din Veneţia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
6-27 martie / Expoziția „Fragmentarism și identitate urbană“ de Marius Burhan, bursier „Nicolae Iorga“, în cadrul programului Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia de sprijinire a bursierilor şi studenţilor români din Italia.
18-21 martie / Participarea actriţei Anamaria Marinca în juriul de selecţie al Ca’ Foscari Short Film Festival, la Auditorium Santa Margherita din Veneţia.
21 martie / Concert Enescu 60 la Palatul Albrizzi din Veneția, susținut de violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu în cadrul programului oficial al Carnavalului de la Veneția 2015.
25 martie / Prezentarea albumului fotografic Le orme del tempo. România. Urmele timpului de Marco Sitran, la sediu, în Sala ,,Marian Papahagi“.
26-28 martie / Promovarea limbii şi literaturii române în cadrul Porților deschise la Universitarea Ca’ Foscari din Veneţia. Prelegerea a avut loc în Palazzo Ca’ Foscari, Sala Archivio, Area Linguistica.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
3-12 martie / „Fe“: expoziţie de Iulian Ignat la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena. Expoziţia a cuprins 22 de fotografii alb-negru, realizate exclusiv prin procedee fotografice clasice: film, developare, printare în camera obscură.
5 martie / Recitalul de pian Matei Rogoz. Seria concertelor organizate la sediul Institutului Cultural Român de la Viena a debutat cu recitalul pianistului Matei Rogoz. Programul a conţinut lucrări de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Franz Liszt.
5-28 martie / „If Lovin’ You Is Wrong“, proiect de artă contemporană găzduit de Galeria Schleifmühlgasse 12-14 din Viena.
7 martie / „Ein Platz im Leben“, concert de muzică clasică la Sala Ehrbar a Conservatorului Prayner din Viena.
12 martie / O vară de neuitat de Lucian Pintilie la Cinemateca Institutului Cultural Român de la Viena, parte a programului RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.
19 martie / Recital Vali Răcilă în cadrul Open House Blues Session, în deschiderea Festivalului Vienna Blues Spring 2015.
19-20 martie / Lecturi la Viena din romanul de debut al autoarei Ursula Ackrill Zeiden, im Januar / Codlea, în ianuarie.
27 martie – 10 aprilie / Tradiţii pascale – Expoziţii şi ateliere de artă populară la Viena.
31 martie – 2 aprilie / Expoziţie de instrumente tradiţionale româneşti din colecţia privată a prof. univ. Ovidiu Papană la sediul institutului.