Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MAI 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MAI 2016

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

13 mai / „Ziua porţilor deschise" la sediul Ambasadei României la Beijing, tradiții populare/ dansuri: „Dans Popular Ardelenesc" și „Hora"

14 mai - 14 iunie / Expoziție de pictură și sculptură cu titlul „Radiografii planetare, Energii pictate/sculpturi proiect" cu lucrări realizate de Panaite și Vasilica Chifu.

Conferințe „Radiografii planetare: Sculptura și pictura românească la începutul secolului XXI și reperele creației proprii", cu Panaite Chifu și Vasilica Chifu.

2324 mai / Conferința „Radiografii planetare", la Institutul de Artă și Fotografie din Beijing, și apoi la sediul reprezentanței.

25 mai / Poveşti cu români în China, film documentar cu scurt-metraje prezentat la sediul reprezentanței,

26 mai - 24 iunie / Expoziţia de fotografie „România eternă", cu peisaje din arhitectura românească nouă și veche și port popular românesc, expuse la Galeria Shengda, a provinciei Henan.

30-31 mai / „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului", spectacolul Inimă de gaz după Tristan Tzara și conferința „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului" organizate în Sala de teatru a Academiei de Film din Beijing şi la Teatrul Penghao.

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DE LA BERLIN

1 mai - 30 septembrie / Publicarea albumului Brave New World - Romanian Migrants' Dream Houses dedicat expoziției „Schöne neue Welt - Traumhäuser rumänischer Migranten/Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români".

1-5 mai / Turneul pianistului român Lucian Ban şi al violistului american Mat Maneri în Germania cu albumul „Transylvanian Concert", organizat la Münster, Köln, Bonn și Wuppertal.

3 mai / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și arhitectură" cu Amelia Tue (antropolog, România) și Olaf Bartels (istoric al arhitecturii, Germania), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziţiei „Minunata lume nouă".

6-12 mai / Turneul literar-istoric în Germania al scriitorilor Ana Blandiana și Romulus Rusan, la Heidelberg - Volkshochschule, Frauenmuseum - Bonn și Hessisches Literaturforum im Mousonturm - Frankfurt / Main

10 mai / Concert de muzică contemporană românească susţinut de pianista Mădălina-Claudia Dănilă şi de flautistul Cătălin Opriţoiu.

12 mai / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și identitate", cu prof. Stefanie Bürkle (Univeristatea Tehnică din Berlin) și Florian Heilmeyer (jurnalist în domeniul arhitecturii), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziţiei „Minunata lume nouă".

13-15 mai / „Public Speaking" la District Berlin, proiect de artă contemporană cu organizarea unui workshop.

27 mai / Susținerea proiectului „Public Speaking" la District Berlin, proiect de artă contemporană, concert susținut de grupul muzical „Raze de soare" .

19 mai / Prelegerea „Experienţa străinătăţii în romanul Aglaiei Veteranyi, De ce fierbe copilul în mămăligă?" de Ioana Crăciun Fischer, la sediul reprezentanței.

26 mai / Expoziţia „Arhitectură și Regalitate" în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lăpădat, desfășurată sub patronajul Familiei Regale a României.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

6 și 8 mai / Două concerte de jazz ale Sorin Zlat Trio și lansarea albumului „Endurance", la Bruxelles - organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Jazz-ului (30 aprilie) și a lunii mai, dedicată jazz-ului, la Bruxelles.

17-29 mai / Expoziţia „Românii şi Marele Război" la Parlamentul Regiunii Valonia din Namur. Evenimentul a avut loc în Galeria de Sticlă a Parlamentului Regiunii Valonia din Namur.

25-26 mai / Două dezbateri, organizate în colaborare cu Fundația AltArt din Cluj-Napoca, la Palatul de Arte Frumoase din Bruxelles (Bozar), în cadrul expoziției „Imagine Europe - In search for New Narratives" din cadrul proiectului „Create to Connect".

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

11 mai / Prima ediție a programului „Mari compozitori pe scena lumii: George Enescu - Béla Bartók", cu reinterpretări ale unor piese de Enescu și Bartók, alături de prezentarea CD-ului Transylvanian Concert la Budapest Music Center, pe scena Clubului de jazz Opus.

12 mai - 11 iunie / Expoziția de pictură „Cucutence" semnată de Gelu Costea, în prezența artistului plastic și a criticului și istoricului de artă Ernyey Gyula din Ungaria.

27 aprilie - 1 mai / A opta ediție a programului „Bijuterii muzicale", invitați au fost Anton Niculescu (violoncel) și Andrei Licareţ (pian). Evenimentul s-a desfășurat la sediul reprezentanței.

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU

11-13 mai / Mini-turneul Teatrului pentru copii şi tineret „Luceafărul" din Iaşi, a fost itinerat în trei localităţi din Republica Moldova (Străşeni, Nisporeni, Călăraşi), cu spectacolul Harap-Alb.

13 mai - 9 iunie / Expoziția „George Topârceanu - Balade vesele și triste", la Galeria La Rond din Chișinău cu fotografii și documente din perioada în care Topârceanu a ocupat funcția de director al Teatrului Național din Chișinău, fotografii și documente din perioada redactării romanului Minunile Sfântului Sisoe.

15-20 mai / Festivalul Filmului European în Republica Moldova şi proiecţii de film românesc în cadrul Zilelor Europei, la Cahul, Bălţi şi Comrat.

16-18 mai / Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea" (a IX-a ediţie), la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici" din Chişinău.

17-20 mai / Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru", a VIII-a ediție, și simpozionul Științific ,,Grigore Vieru în posteritate" la Academia de Științe a Moldovei și Gala premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru", ediţia a VIII-a, la teatrul Teatrul „Licurici" din Chișinău.

21-22 mai / „Spectacolul cărţii, spectacolul lumii", cu „Spectacolul cărţii, spectacolul lumii - Omar Khayyām" la Chişinău.

25-26 mai / Seria de conferinţe publice „Poduri de carte - promovarea literaturii române în Basarabia".

28-29 mai / Universitatea Populară de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu", ediţia a IV-a.

31 mai - 1 iunie / Universitatea Populară de Vară ,,Constantin Stere" de la Soroca

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL

9 - 15 mai / Adina Rosetti la ITEF - Istanbul Tanpinar Literature Festival.

10 mai / Ediția 2016 a simpozionului „Artă și civilizație în spațiile monahale românești", cu tema „Originile bizantine ale artei românești".

28 mai / „Artiști români de succes în Republica Turcia: Yildiz Ibram".

28 mai / „O singură zi, o zi doar pentru copii"

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

12-17 mai / a V-a ediție a Conferințelor dedicate Studiilor Românești la Universitatea din Lisabona.

12 mai - 30 august / Expoziția „Pictura românească modernă (1875-1945)" - Colecţia Fundaţiei Bonte.

13 mai - 19 iunie / Expoziția „Cruda feerie"/„Desprinderea", la sediul reprezentanței, semnată de Laura Covaci.

18 mai - 15 iunie / Cu ocazia Festivalului „Saberes e Sabores de Outras Gentes", în cadrul proiectului „Contemporanii" s-a desfășurat o rezidență artistică

28 mai - 3 iulie / Expoziția „Blouse Roumaine, Femme Roumaine", prezentată în 2015 la sediul reprezentanței,

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

3 mai / Poetul Ioan Es. Pop la Festivalul Internaţional ,,Noaptea Europeană a Literaturii 2016", care s-a desfășurat în perioada 27 aprilie - 9 iunie, la British Library din Londra

4 mai - 8 iunie / Luna Oedip la Londra. Institutul Cultural Român de la Londra a organizat nouă evenimente pentru marcarea şi promovarea premierei londoneze a operei Oedip

9-26 mai / Premiera mondială a spectacolului Nu sunt Isus Christos de Maria Manolescu la Teatrul N16 din Londra, în cadrul Festivalului „Wandsworth Arts Fringe".

11 mai - 27 iulie / Retrospectivă de film românesc recent la British Film Institute Londra, cea mai mare retrospectivă de film românesc din Marea Britanie.

20-22 mai / Participare românească la Târgul Internațional de Carte de Artă ,,Offprint", de la Tate Modern din Londra, prin proiectul PUNCH Bucureşti.

24-26 mai / Design românesc contemporan la Festivalul ,,Clerkenwell Design Week".

30 mai / Tineri muzicieni români din Londra la St Martin-in-the-Fields cu un concert de muzică clasică suținut de Mina Beldimanescu - pian, Sînziana Mircea - pian, Ana Popescu Deutsch - vioară, Raphael Lang - violoncel

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

3 mai / Manifestări culturale dedicate României, la Universitatea din Alicante.

5-22 mai / Zilele Filmului Românesc la Barcelona.

13 mai / Concert de muzică clasică susținut de Cvartetul Enesco

16 mai - 19 iunie / Expoziţia de fotografie „Limbo" de Iulian Zămbrean în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului „Imaginária-Fotografía en primavera 2016"

17-20 mai / Congres internațional la Universitatea Complutense: „Reflectarea războiului în literatură și arte: antecedente și consecințe ale celui De-al Doilea Război Mondial".

22-26 mai / Participare românească în cadrul seriei de activități „Variaciones rumanas", la Universitatea din Granada

23 mai / Seară literară dedicată lui Panait Istrati şi volumului Els meus començaments tradus în catalană de Anna Casassas şi publicat de Editura Minúscula, în 2015.

24-27 mai / Ciclu de film românesc în Tenerife.

27-30 mai / Transmisiuni radiofonice de la TIFF în țări vorbitoare de limba spaniolă.

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

6 mai / Conferința „Între melancolie și piața de artă. O scurtă istorie a unui imens succes: „Școala de pictură" de la Cluj", susținută de istoricul de artă şi curatorul Horea Avram.

7-29 mai / Expoziție Alina Gherasim și Marin Gherasim: „Memorie - Continuitate", la Gallery RIVAA din New York.

13 mai / Concert caritabil susținut de Loredana și trupa Agurida, la Webster Hall - The Marlin Room.

15 mai / Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Ziua României pe Broadway, în New York (de la Bowling Green Park până la Trinity Church).

18 mai / Recitalul „Romanian Vocal Art in New York", la sediul reprezentanței.

24-27 mai / Proiectul „Întunericul vine între pași"/„The Dark Comes Between Steps", la Gateway Art Center NYC, Sala Broadway North Gallery.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

3-26 mai / Expoziția de fotografie„Élévation" în Galeria reprezentanței.

4 mai / Concertul extraordinar al pianistului Sorin Zlat şi al solistei Mihaela Alexa, în Sala de concerte a Institutului Goethe din Paris.

5-22 mai / Expoziția documentară „Pogromul de la Iaşi", la sediul reprezentanței.

7 mai / Concert de muzică contemporană românească susţinut de pianista Mădălina-Claudia Dănilă şi flautistul Cătălin Opriţoiu, în prezenţa compozitorilor Horia Surianu şi Irina Hasnaş.

12 mai / Spectacolul de teatru non-verbal „Two of us"/„Doi dintre noi", cu Paul Cimpoieru și Ana Pepine în Sala bizantină a Palatului Béhague - Reşedinţa ambasadorului României în Franţa.

13-16 mai / A șasea ediție a festivalului „Din dragoste pentru frumos".

19 mai / Proiecția filmului Călătoria lui Gruber, r.: Radu Gabrea, 2009, în sala Bizantină a Ambasadei României la Paris.

23 mai / Teatrul „Tony Bulandra" din Târgovişte la Festivalul Teatral din Coye-la-Forêt (ediția cu numărul 35), cu spectacolul Alpenstock de Remi de Vos, co-produs cu Asociaţia „Thespys" din Arad..

25 mai / Conferința „Memoria Holocaustului în spaţiul public român şi francez", în Salonul de aur al Ambasadei României în Republica Franceză.

27 mai / Ziua de studiu „Tristan Tzara şi pictura", celebrând 100 ani de la naşterea mişcării Dada.

27 mai / Lansarea la Paris a volumului „Dacii în sculptura romană.

27-28 mai / Institutul Cultural Român de la Paris a susținut participarea românească la Salon du Livre des Balkans, a cărui a şasea ediţie s-a desfăşurat la Pole des Langues et Civilisation INALCO BULAC (Paris) timp de două zile.

28 mai / Institutul Cultural Român de la Paris a susţinut prezenţa scriitoarei Camelia Cavadia cu romanul său de debut, Vina (Editura Trei, 2015), la a 29-a ediţie a Festivalului primului roman de la Chambéry.

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

8-15 mai / Reprezentanța a susținut participarea pianistei Adela Liculescu la cea de-a 68-a ediţie a Competiției Prague Spring pentru trompetă şi pian, care a avut loc în clădirea-simbol Rudolfinum. Prague Spring este un concurs de talie mondială din cadrul festivalului cu același nume, care se desfășoară sub patronajul Președintelui Republicii Cehe.

9 mai - 13 iunie / Cursuri de limbă cehă pentru membrii comunității românești, care sunt astfel ajutați în procesul adaptării și integrării lor în Republica Cehă.

28-29 mai / Artiștii și meșterii populari de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală Center Inter Art - Centrul Internaţional de Artă România au prezentat meşteşugurile tradiţionale româneşti.

28-31 mai / Deplasarea lui Tomáš Ledvina, reprezentantul Institutul Filmului Documentar din Praga, la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF 2016.


ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

4 mai / Recital de muzică desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei.

5 mai / Prezentarea cărții cu titlul Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate, eveniment dedicat Zilei Europei, la Colegiul Pontifical Pio Romeno.

6-22 mai / Expoziția de fotografie „Athos - i colori della fede"/„Athos - culorile credinţei" de Stratos Kalafatis, în Sala de expoziții a reprezentanței

7-8 mai / „Tabără de film" - preselecție, în Sala de conferințe a reprezentanței și la Consulatul României la Milano.

12 mai / Prezentarea volumului Ritorno dall'esilio/Întoarcerea din exil a Denisei Comănescu, Editura TransEuropa, 2015, la sediul reprezentanței.

14 mai / Cel de-al XV-lea Colocviu internațional de studii dedicat culturii şi spiritualităţii Sfântului Munte în colaborare cu Asociaţia „Insieme per l'Athos", în Sala de conferințe a reprezentanței.

23-27 mai / Concursul internaţional de muzică pentru tineret „Dinu Lipatti", în colaborare cu Accademia Musicale Mediterranea, în Sala de concerte a reprezentanței.

27 mai / Prezentarea spectacolului Un minut de dans sau UF!!! de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Parioli din Roma.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

11-17 mai / A VIII-a ediție a Atelierului de traduceri, cu participarea poetelor române Alexandra Turcu, Ana Donţu şi Linda Maria Baros şi a poetelor suedeze Jenny Wrangborg, Hanna Riisager şi Sevi Kumral.

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

7-21 mai / Expoziția de artă decorativă „Stări/Secvențe" a artistelor Dorina Horătău și Claudia Mușat, la Casa Artiștilor din Tel Aviv.

7-27 mai / Impresii & expresii textile" - expoziție a studenților Departamentului Arte Textile - Design Textil, UNArte București, proiect conex al expoziției „Stări/Secvențe".

9-19 mai / Celebrarea Zilei Europei la universitățile din Ierusalim, Beer Sheva și Haifa, în parteneriat cu Ambasada României în Israel.

19-28 mai / Hotel Dallas, r.: Livia Ungur și Sherng-Lee Huang, în competiția Festivalului Internațional de Film Documentar DOCAVIV, ediția a 18-a, la secțiunea „Depth of Field".

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

10 mai / Lansări ale volumului Jacob se hotărăşte să iubească de Cătălin Dorian Florescu, la Varşovia, în colaborare cu Fundația S. Fischer Stiftung, Editura Pogranicze și Kultura Liberalna.

12-15 mai / Ediţia a IX-a a „Festivalului Culturii Române" la Cracovia.

14-20 mai / Filmul Cinema, mon amour și eroul său principal, actorul Victor Purice, la Festivalul de Film Millennium Docs Against Gravity (ediția XIII) din Polonia.

16-18 mai / Promotori polonezi ai literaturii de limbă română la Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților" de la Chișinău.

17 mai / George Enescu și Stanisław Wisłocki - maestru și elev.

19-22 mai / Participarea Institutului Cultural Român de la Varșovia la Târgul Internațional de Carte de la Varșovia.


INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

14-30 mai / Expoziția ,,Feminitate și împodobire" din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti", prezentată la Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino.

21 mai-21 iunie / Expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Pizzighettone (Cremona).

25 mai / Participarea Spectacolului Lay(ers) de Cristina Lilienfeld în cadrul unui turneu european, prin Rețeaua Dance Roads.

29 mai / Spectacolul Un minut de dans sau UF !!! de Gigi Căciuleanu prezentat la Teatrul Carlo Goldoni din Veneția.

31 mai / Prezentarea volumului de poezie Uno di me de Severino Bacchin la sediul reprezentanței, Sala „Marian Papahagi".

 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

4 mai / Meet the Arhitects, eveniment organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate - filiala Austria, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.

5 mai / Ontologia operei de artă de Bogdan Niţă - prezentare de carte la sediul Institutului.

9 mai / Portret de autor: Femeia de sticlă de Gilda Vălcan, la sediul Institutului.

10 mai / Conferința „Cioran - reflecții asupra nebuniei" susţinută de prof. univ. dr. Ciprian Vălcan, la Institutul de Romanistică al Universității din Viena.

12 mai / Conferința „Identitatea lui Constantin Brâncuși - o meditație asupra temei rădăcinilor naționale ale unui geniu", susținută de jurnalistul Sever Voinescu, la sediul Institutului.

14-15 mai / Colocviul internaţional „(Im)pudoarea în cultura română" la Universitatea din Viena.

17 mai / Spectacolul multimedia „IMAGINARIUM" la Haus der Musik din Viena.

20 mai / Recitalul pianistului Ioan-Dragoş Dimitriu la sediul Institutului.

22 mai / Dirijorul Vladimir Jurowski în dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio Klassik Stephansdom, la Musikverein din Viena.

24 mai - 10 iunie / Expoziţia „Where the Wind Takes Us" la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

25 mai / Lansarea traducerii în limba germană a volumului Despre conştiinţa filozofică/Über das philosophische Bewusstsein, la sediul Institutului.

26-27 mai / Expoziția „Flori de ie cu poezie", la sediul Institutului.

25-31 mai / Festivalul internaţional de film de scurtmetraj Vienna Independent Shorts, ediția a XIII-a.

30 mai / Conferința „Diplomaţia culturală" susținută la sediul Institutului de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - MAI 2016