Expoziție de Mărțișoare și atelier demonstrativ la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul vă invită în data de 07 martie a.c., începând cu orele 19.00, la sediul său din str. Sıraselviler nr.21, Taxim, Beyoğlu, la un eveniment cultural dedicat Zilei Mărțișorului.

Evenimentul include o prezentare de marțișoare tradiționale, specifice mai multor zone etnografice naționale și realizate în cadrul asociației partenere în proiect, ART - Meșteșugurile Prutului de la Iași, precum și workshop, adresat cu precădere, copiilor din diasporă.

Asociația ART - Meșteșugurile Prutului a luat ființă în februarie 2008, ca organizație neguvernamentală de sprijinire și promovare a meșterilor și creatorilor populari din domeniul meșteșugurilor artistice tradiționale din România și Republica Moldova și are deja în portofoliu organizarea mai multor Târguri ale Meșterilor populari.

Din partea asociației ieșene vor participa doamnele Adriana Maria Hojbota (meșter popular) și Silvia Cozmîncă (cu o bogată experiență în organizarea de expoziții de meșteșuguri populare). Cele două invitate vor vorbi despre simbolurile și semnificațiile mărțișorului și vor realiza și un atelier demonstrativ de confecționare a mărțișoarelor în prezența publicului turc, dar și a românilor din diasporă.

Mărțișorul este o sărbătoare tradițională românească a primăverii, a prospețimii și a bucuriei. Cu această ocazie, tinerii, fetele, dar și femeile și bărbații, în funcție de zona geografică primesc mici cadouri sub formă de mărțișoare, legate cu un șnur alb-roșu, ce aduce, așa cum se spune în tradiția populară, bunăstare și sănătate.

Prin promovarea Mărțișorului, ICR Istanbul va aduce, în prim plan, publicului turc și nu numai, un frumos element românesc de patrimoniu cultural imaterial. Totodată, evenimentul va fi și un bun prilej de familiarizare a copiilor proveniți din familiile mixte, trăitori în metropola turcă, cu aceste tradiții, precum și o reamintire pentru toți, a valorilor și obiceiurilor noastre culturale. De asemenea, vom promova un obiectiv inclus în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Partenerul local al evenimentului este Asociația Română pentru Asistență și Solidaritate Socială.