Miercuri, 2 august 2017, ora 17.30, la sediul ICR Beijng, în Sala de Expoziție, va avea loc Vernisajul Expoziției de sculptură și fotografie „Rădăcini”, semnată de sculptorul Vergil Suciu și de artistul fotograf Liviu Suciu. Evenimentul este organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Ambasada României în R.P. Chineză.
Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 1 – 31 august 2017.
În deschidere va vorbi domnul director Constantin Lupeanu, care va adresa un cuvânt de bun venit și artistul sculptor Vergil Suciu, care va susține o prezentare a propriilor sale lucrări, precum și ale fiului său, artist fotograf.
Expoziția „Rădăcini” reunește mijloace artistice (fotografie și sculptură), care, prin tematică și conținut, au potențialul de a face cunoscute publicului chinez nu doar locuri mai puțin cunoscute din România, ci și două forme diferite de expresie artistică, contribuind în mod armonios la cunoașterea României
Lucrările sculptorului Vergil Suciu îmbină lemnul, metalul și sticla, însă suportul principal sunt rădăcinile, folosite frecvent în sculptura și arta decorativă chineză. Sensibilitatea și mentalitatea europeană reinterpretează rădăcinile ca material tradițional și le dau o nouă viață sub forma unor himere, întruchipări ale unor personaje fantastice sau mitologice. Cu un mijloc artistic cunoscut publicului chinez și cu un referențial de asemenea familiar, căutarea rădăcinilor, Vergil Suciu invită privitorul să descopere figuri emblematice ale culturii europene cum ar Venus, Prometeu, Don Quijote, dar și expresii ale vieții cotidiene, specifice capitalei chineze (siluetele dansatorilor din parc).
Fotografiile lui Liviu Suciu invită la o călătorie în Delta Dunării, loc emblematic al României și monument UNESCO, reprezentat într-o multitudine de momente, în diverse tonuri de lumină, static și dinamic. Artistul propune instrumentul vizualul pentru familiarizare cu România, în esența sa, prin melanjul de impresii ale spiritualității, vieții pastorale, cotidianului sau perfecțiunii mediului natural.
Lucrările celor doi artiști vor putea să fie admirate de către publicul chinez, de către cei care sunt pasionați de lucruri deosebite.
Vergil Suciu este un sculptor consacrat, membru al uniunii Artiștilor Plastici din România, cu o bogată activitate artistică. A participat la Studio School Glass din Mutianyu (China) în 2011, la Atelierul Internațional de Sculptura din Xi'an din partea României, în cadrul evenimentului „Cel de-al 5-lea dialog cultural european-chinez” în 2013.
A organizat propriile expoziții la Televiziunea Națională (1979, 1987), la Teatrul Nottara (1980), la Galeriile de Artă Orizont (1982, 2001), la Galeriile de Artă Simeza (1985), la Galeriile de Artă Dominus (1992), la Teatrul Național din București (1992), la Townhall Art Gallery, Malmo, Sweden (1997); la Galeriile de Artă Hanul cu Tei (2002), la Maison du Vin, Bordeaux, France (2005); la Art Z Park, International Art Exhibition, Beijing (2009).
A participat la expoziții colective la Galeriile de Artă Dominus (1993), la Teatrul Național din București (2001), la Galeriile de Artă Orizont (2001, 2008) la ASEM, Art Works from the Embassies of ASEM Partners in China, Beijing (2009), la „We Are The World” Exhibition, The First Sound Gallery, 798 Art District, Beijing (2009), la „From Chang`an to Athens”, The Art Academy, Xi'an (2013).
A participat la competiții internationale în anii1986, 1998, 2000, 2001, 2004 la „The International Competition of Glass”, Kanazawa, Japan.
A realizat lucrări de restaurare a monumentelor în România, precum la complexul statuar, Muzeul de Istorie, Râmnicu-Vâlcea (1978), restaurarea vitraliilor la Mănăstirea Cozia (1986); restaurarea vitraliilor la Biserica Baptistă Sfântul Ion, Focșani (1988), restaurarea vitraliilor la Mănăstirea Probota (2001), restaurarea vitraliilor la Teatrul Național din Focşani (2003), restaurarea vitraliilor la Complexului Vulturul Negru din Oradea.
Liviu Suciu este un tânăr fotograf din București, pasionat de a descoperi fațete mai puțin cunoscute ale realității, expresii neașteptate ale oamenilor din jur sau poteci mai puțin bătute ale României. Parcursul artistic a început în atelierul de sticlărie al tatălui său, Vergil Suciu, unde a lucrat vitralii și sticlă decorativă. Și-a descoperit propria cale prin intermediul fotografiei. A participat la mai multe concursuri în domeniu la care a obținut premii: expoziția „Ochiul magic” (25 mai 2014 – mențiune), expoziția macro „Mica lume mare” (19 septembrie 2014 – locul III). A expus la Salonul Fotografului Român (9 iunie 2017) și Salonul Național de Fotografie Fotogeografică (Primăria Municipiului București, 2016, Casa Centrală a Armatei, 2017).