Expoziția fotografică „Satul românesc tradițional: oameni și meșteșuguri” a artistului Sorin Onișor, prezentată la Alcalá de Henares

În perioada 4 - 28 martie prezentăm expoziția „Satul românesc tradițional: oameni și meșteșuguri” a artistului fotograf Sorin Onișor, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Primăria orașului Alcalá de Henares. Evenimentul va avea loc în sala Sala Antonio López a Direcției de cultură a Primăriei Alcalá de Henares/Antiguo Hospital de Santa María la Rica (Calle Santa María la Rica, 3).

România este singura țară din Europa care păstrează încă vii tradițiile populare. Satul românesc tradițional este o insulă de pace, conștientizare de sine, uneori singurătate, bunăstare, modestie, liniște, ajutor reciproc și bucurie de viață. Poporul român, atât de diferit de la o regiune la alta, dar, în același timp, atât de asemănător în spirit, a rezistat perioadei comuniste și instalării capitalismului, care sunt uneori asociate cu o formă de ruptură inconștientă cu trecutul, bogat în tradiții și obiceiuri. Adesea, avem tendința de a crede că nu mai putem găsi locuri complet „izolate” de modernitate, în afara turismului de masă, unde oamenii continuă să trăiască ca pe vremuri, unde tradițiile sunt intacte și, mai mult decât atât, sunt încă posibile. 

Este ceea ce realizează această expoziție: este o invitație de a descoperi o lume considerată dispărută, care a știut să seducă numeroase personalități și să atragă atenția presei din întreaga lume și care spune și povestea meșteșugurilor, într-un amestec cu un peisaj idilic: o zonă rurală tradițională, cu care trase de boi, unde țăranii cu pălării cosesc fânul sau unde bunicile, cu obrazul îmbujorat încă țes lâna, și toți poartă costume populare.

Sorin Onișor, cunoscut sub numele de „Fotograful poporului român”, vizitează satele românești de peste 12 ani, surprinzând în fotografiile sale magia tradițiilor pierdute. A expus fotografii în România, Japonia, Statele Unite și, de asemenea, în multe țări europene. Este câștigătorul mai multor concursuri de fotografie naționale. Considerat un reper pentru fotografie și foto-jurnalism, peisajele sale spectaculoase și portretele poetice aduc un stil nou fotografiei românești, accentul său special influențând mulți fotografi contemporani din România.

Orar de vizitare:

Marți – sâmbătă: între orele 11:00 - 14:00 și 17:00 - 20:00 h /Duminică: între orele 11:00 - 14:00 h / Luni închis

Intrarea este liberă. Acces limitat.