- 18 March 2024
- Etichete ICR Tel Aviv Expozitie
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în perioada 18 martie–17 mai 2024, expoziția de caricatură intitulată „Radiografia societății” care va cuprinde lucrări a patru dintre cei mai apreciați caricaturiști israelieni cu origini românești – Adar Darian, Eduard Mattes, Alexandru Bartfeld și Andy Ceaușu. Curatoriată de acesta din urmă, expoziția va fi vernisată în data de 21 martie, de la ora 17:00. La eveniment vor fi prezenți Alexandru Bartfeld și Andy Ceaușu, alături de reprezentanți ai familiilor artiștilor.
Proiectul expozițional cuprinde caricaturi, realizate în tehnici diferite, cu o tematică variată ce include atât personalități din lumea culturală românească/israeliană, politica internațională și cea israeliană sau realitatea de zi cu zi și aspecte cu care se confruntă lumea contemporană: probleme sociale, politice, culturale, ocrotire a mediului.
Născut la Iași (1952), Alexandru Bartfelda absolvit Institutul de arhitectură „Ion Mincu” din București. Și-a început parcursul în caricatură în faimoasă revistă de satiră și umor Urzica, în 1976. Au urmat participări în cadrul a numeroase saloane de caricatură desfășurate în România (Suceava, Brăila, Galați, Petroșani, Costinești, Târgu-Mureș), Belgia, Canada, Italia, Olanda, Serbia, Croația, Macedonia, Franța, Danemarca, Portugalia și Spania. În Israel - unde s-a stabilit în 1986 - și-a continuat cariera de arhitect, având totodată și o intensă activitate pedagogică. Palmaresul său de caricaturist include ilustrații apărute în Jerusalem Post, cât și afișe, calendare, broșuri, cărți, prospecte pentru diverse instituții și publicații în Israel. De asemenea, a obținut premii și mențiuni la concursuri de specialitate desfășurate în România, Italia, Israel și Portugalia.
Eduard Mattes (1956 - 2023) s-a născut la Iași, unde a urmat cursurile Școlii Populare de Arte (secţiile de pictură şi sculptură), continuându-și studiile la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Artist multidisciplinar, acesta a avut o impresionantă carieră în calitate de arhitect, grafician, caricaturist, portretist, ilustrator de carte, scriitor, gazetar, pictor în ulei și acuarelă, sculptor în lemn, fotograf artistic. Prima sa caricatură a fost publicată în Gazeta Satirică a căminului din Grozăvești, urmată de publicații în Almanahul Convorbiri literare de la Iași. Stabilit în Israel, în 1985, palmaresul său de caricaturist și umorist include ilustrații pentru ziare (Kol Hakrayot, Lev Hayr, Gazeta Românească, Orient Expres), afișe, broșuri, cărți, coperți de carte, prospecte, sigle pentru diverse instituții. A fost membru al Asociaţiei Pictorilor şi Sculptorilor din Haifa şi din nordul Israelului, Asociaţia Caricaturiştilor Israelieni, FECO - Asociaţia Internaţională a Caricaturiştilor, membru al Ligii Scriitorilor Români, fiind și membru în juriul concursurilor internaționale de caricatură (Israel, România).
Adar Darian (1931 - 2015) s-a născut la București, iar în 1964 a emigrat cu familia în Israel. A debutat în caricatură cu o ilustrație în ziarul satiric Pițigoiul. În Israel, a publicat zilnic caricaturi în ziarul Davarși în ziarul românesc Viața Noastră, precum și o caricatură săptămânală în ziarul HaOlam Haze. Între 1968-1970 a scris și ilustrat o serie științifică în ziarul pentru copii Ha’aretz Shelanu. În 1969 a început să lucreze ca și caricaturist la celebrul ziar Maariv- cu care a colaborat până în 1991 - unde a publicat o caricatură săptămânală la secțiunea „Pur și simplu zâmbet” și ca designer grafic al Maarivpentru tineret, pentru care a realizat caricaturi la secțiunea „Zâmbetele de vineri noapte”. Între anii 1979-1990 a realizat caricaturi pentru sindicatul ziariștilor Agence Litteraire International. În plus, a realizat desene animate pentru programele de televiziune „Almost Midnight” (televiziunea israeliană, 1980) și „In the Knesset” (1992). În total, a ilustrat 17 cărți și a avut 21 de expoziții personale de caricatură, în special în Israel. A colaborat, de asemenea, și cu ziarul Libertatea din România, în cadrul căruia a publicat caricaturi zilnice. Muzeul de Benzi Desenate și Caricatură din Holon i-a acordat Premiul „Creionul de aur” în 2012.
Andy Ceaușu s-a născut la Dorohoi (1964). Absolvent al Facultății de Electrotehnică a Institutului Politehnic Iași (1987), acesta are o bogată activitate de caricaturist, umorist, epigramist, poet și artist plastic. În căutarea celui mai potrivit mod de exprimare a ideilor umoristice și a spiritului satiric, Andy a ales un limbaj universal: caricatura/reprezentarea grafică. Debutul său în caricatură a avut loc în 1988, cu Suplimentul de sală – Teatrul Național Iași. Participă constant la concursuri și expoziții internaționale (Cehia, Portugalia, Italia, România, Israel, Franța, Bulgaria, Germania, Belgia, Serbia, Japonia, USA, Australia) și publică caricaturi în cotidiene și reviste. Este membru al Asociaților Caricaturiștilor Israelieni (1994) și al Asociației Artistilor Plastici Rishon le Zion (2022). De-a lungul timpului, a primit numeroase premii și distincții la concursuri de caricatură și satiră din România și Israel. Totodată, lucrările sale au fost prezentate în cadrul a numeroase expoziții personale și de grup, desfășurate în spații reprezentative din Israel, Italia, Grecia și România. Activitatea sa artistică include și ilustrații de carte.