Institutul Cultural Român din New York prezintă vineri, 16 februarie 2024, cea de-a treia ediție a Romanian Annual Fashion Showcase, program permanent dedicat prezentării designerilor români în capitala mondială a modei, New York.
Invitații ediției din acest an sunt creatoarea de modă Lana Dumitru și arhitectul român Vlad Tenu, care vor prezenta expoziția de design vestimentar HERITAGE RE:CODED realizată de FORÆVA, laborator de design multidisciplinar co-fondat de cei doi artiști români. Evenimentul avea loc la ICR New York începând cu ora locală 18:00.
Ca în fiecare an, luna februarie dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente ale sezonului din industria modei la nivel mondial, New York Fashion Week 2024 (NYFW 2024), unde vor fi prezentate colecţiile de toamnă-iarnă 2024 ale celor mai talentaţi designeri ai momentului.
FORÆVA prezintă pentru prima dată la New York cea mai recentă colecție de design vestimentar imprimată 3D, HERITAGE RE:CODED, ca parte a programului Romanian Annual Fashion Showcase (ediția a 3-a), derulat de ICR New York. Cei doi designeri premiați sunt cunoscuți la nivel internațional pentru colaborarea cu artista Björk, pentru care au creat o ținută art-meets-tech realizată din 25.000 de cristale, o piesă vestimentară apreciată de revista Vogue și expusă în prezent la Swarovski Crystal Worlds Museum din Austria. În cadrul expoziției de la New York, artiștii Lana Dumitru și Vlad Tenu vor prezenta atât creații care fac parte din colecția imprimată 3D, cât și câteva dintre conceptele inițiale, prezentând procesul digital care a stat la baza colecției și o perspectivă asupra modului în care duo-ul a evoluat de la începutul colaborării sale.
Deschizând noi drumuri în modă prin imprimarea 3D direct pe textile, FORÆVA prezintă acum cea mai recentă colaborare a sa cu Stratasys, liderul mondial în domeniul imprimării 3D. Colecția HERITAGE RE:CODED reimaginează tradiția și meșteșugurile viitorului prin intermediul progreselor tehnologiei și informaticii. Obiectele de design vestimentar decodifică și reinventează grafica și motivele tradiționale vechi de secole prin intermediul designului computațional și reflectă asupra importanței pe care moștenirea culturală o are pentru generațiile viitoare. Expoziția este prezentată în cadrul New York Fashion Week 2024, după ce a fost prezentată anterior la Milano Design Week.
Procesul creativ din spatele fiecărei piese este îmbunătățit de un algoritm personalizat, care interpretează și recreează modele tradiționale, la fel ca transmiterea codificată a motivelor tradiționale cusute de generații întregi. Fiecare design capătă noi forme de expresie materializate prin intermediul tehnologiilor de imprimare 3D de ultimă generație direct pe țesătură, realizate cu meticulozitate în colaborare cu Stratasys. Rezultatul este un nou limbaj vizual născut prin sinteză computerizată, ilustrând modelele cu simboluri, texte sau figuri complexe, dezvăluind semnificații ascunse și ducând mai departe povestea tradiției.
FORÆVA este un laborator de design multidisciplinar co-fondat de fashion designerul Lana Dumitru şi arhitectul Vlad Tenu. Fuziunea dintre domeniile lor este extinsă prin interesul lor comun în exprimarea ideilor prin mijloace artistice, inspirându-se din natură, meșteșuguri tradiționale, calcul, știință și tehnologie. Colaborarea lor de succes cu Swarovski întărește etosul studioului și misiunea de a reinventa meșteșugurile digitale, de a depăși granițele și provoacă percepțiile despre viitorul tradiției. Lansată în Hong Kong în 2018, rochia „Cristal Foræva” este realizată din 25.000 de cristale Swarovski, câștigătoare a premiului BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018), şi a fost purtată de faimoasa cântăreaţă islandeză Björk, în cadrul turneului Utopia Tour, expusă în prezent laSwarovski Crystal Worlds Museum din Austria.
Lana Dumitru este creatoare de modăstabilită la București, care a studiat la Londra, unde și-a obținut doctoratul în Arte și Modă. Stilul ei original provine din faptul că își proiectează toate imaginile și modelele, transformând țesăturile albe pur în piese conceptuale unice puternice prin mijloacele imprimării digitale. A fost desemnată cel mai bun tânăr creator de modă român al anului 2015 (Forbes Award) și a fost inclusă de Forbes în Top 30 under 30. Lucrările ei a fost prezentate la London Fashion Week 2014/International Fashion Showcase, Holon Design Museum, Kalmar Art Museum,Malmö Design Center Sweden,Muzeul Satului din București, institute culturale, galerii de artă,săptămâni ale modei și multe altele.
Vlad Tenu estearhitectstabilit la Londra, care a studiat arhitectura la Iași, Lisabona și Londra, unde a obținut o diplomă de Master în Arhitectură Adaptivă & Computație și un Certificat de Cercetare Avansată în Arhitectură la Bartlett. În Londra, a lucrat în birouri de arhitectură precum Surface Architects, Urban Systems și, în prezent,Allford Hall Monaghan Morris, birou câștigător al premiului Sterling în 2015. Vlad Tenuactivează și în domeniul academic, ca asistent universitar la Bartlett, în cadrul masterului Architectură & Computație, și a susținut prezentări la diferite școli de arhitectură, precum Architectural Architectural Association, G.D. Hines College of Architecture din Houston sau Aarhus School of Architecture.