- 4 April 2025
- Etichete ICR Londra Recital Bucharest Opera Festival
Institutul Cultural Român din Londra organizează joi, 10 aprilie, la sediul său, un recital extraordinar în cadrul Seriei Concertelor Enescu, susținut de soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica și pianista Liana Mareș. Evenimentul oferă publicului britanic o incursiune în excelența artei lirice românești - un eveniment ce prefațează ediția din 2025 a Bucharest Opera Festival.
În această atmosferă, directorul Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga, va dezvălui publicului detalii despre cea de-a patra ediție a festivalului, oferind o perspectivă asupra evenimentului din acest an. Alături de el, jurnalistul britanic Peter Quantrill va împărtăși impresii despre cea de-a treia ediție, la care a fost prezent anul trecut, la București, aducând în discuție momente memorabile și impactul festivalului. Participanții vor avea ocazia să vizioneze filmul Bucharest Opera Festival 2024 All Puccini Edition, realizat de Virgil Oprina, o mărturie video a succesului ediției precedente.
Ajuns la cea de-a patra ediție în iunie 2025, Bucharest Opera Festival contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, urmărind consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de opera și balet din țară și străinătate.
Seria Concertelor Enescu se desfășoară neîntrerupt sub egida Societății Enescu din Marea Britanie încă din 2007, oferind melomanilor ocazia de a descoperi și aprecia diversitatea repertoriului enescian, dar și creații ale altor compozitori români, interpretate de artiști de prestigiu.
Program
P.A. Tirindelli - O Primavera! -Iulia Isaev
G. Dendrino - Vis de iubire din opereta Lăsați-mă să cânt! -Alin Stoica
A. Boito - L’altra notte in fondo al mare din opera Mefistofele -Iulia Isaev
G. Bizet – La fleur que tu m'avais jetée din opera Carmen -Alin Stoica
A. Catalani - Ebben? Ne andrò lontana din opera La Wally -Iulia Isaev
P. Mascagni - Mamma, quel vino è generoso din opera Cavalleria rusticana -Alin Stoica
G. Enescu - Eu mă duc, codrul rămâne -Iulia Isaev
G. Puccini - E lucevan le stelle din opera Tosca-Alin Stoica
F. Poulenc - Les chemins de l’amour -Iulia Isaev
P. Sorozábal - No puede ser din La Tabernera del Puerto -Alin Stoica
G. Puccini - O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi -Iulia Isaev
G. Puccini - Nessun Dorma din opera Turandot -Alin Stoica
G. Puccini - Mario! Mario! Mario! Son qui!, duet din opera Tosca
Soprana Iulia Isaev este una din vocile formate în România, care a dus peste tot în lume tradiția școlii românești de canto, fiind invitată să cânte pe cele mai importante scene lirice.
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, și-a perfecționat arta cântului sub îndrumarea renumitei artiste și distinse profesoare Arta Florescu. Este laureată a mai multor concursuri internaționale de canto și a susținut numeroase concerte vocal simfonice în săli de prestigiu precum: Concertgebow din Amsterdam (Verdi Requiem), în sala de concerte Megaron din Atena (La Mort du Cleopatra-Berlioz), la Teatro Massimo din Palermo (Ein Deutche Requiem-Brahms), la Theatre Champs-Elysees din Paris și în Sala Filarmonicii din Koln (Mozart Requiem) etc. A susținut concerte alături de Angela Gheorghiu și Placido Domingo la Sala Palatului din București, la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, la Bunkamura Hall Tokyo, Nagasaki, la Opera din Seul și apoi, din nou alături de Angela Gheorghiu la Opera National de Paris, Palais Garnier.
La doar 37 de ani, cariera tenorului Alin Stoica este deja frumos conturată de premiile numeroase obținute, de rolurile impresionante pe care le-a abordat și de prezența sa permanentă în cadrul evenimentelor importante.
În ianuarie 2023, a fost invitat în cadrul Concertului delľEpifania (Teatrul Mediterraneo, Napoli) - tema ediției a fost inspirată din mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Păcii: „Nimeni nu se poate salva singur. Un nou început, după pandemia de Covid-19, pentru a trasa împreună căi de pace” - concertul a fost transmis pe Rai 1 urmând ca în decembrie, să aibă o întrunire cu Papa Francisc și să cânte în celebrul Concerto di Natale de la Vatican ediția XXXI.
Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag și cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake si Liora Maurer (METROPOLITAN OPERA, New York), ale Marianei Nicolesco și altor artiști. Tenorul Alin Stoica este descris de către critici ca fiind 'I un tenor cu o voce colosală cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele românesti si nu doar". Având o tehnică bună dar si calităti teatrale reuseste de fiecare dată să ducă la bun sfârsit fiecare rol pe care-l interpretează, lăsându-și amprenta asupra fiecărei arii.
Absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. Veronica Gaspar în 1998, pianista Liana Mareș a absolvit și secția Clavecin a aceleiași prestigioase instituții de învățământ, la clasa prof. Ogneanca Lefterescu. Imediat după absolvire, a fost angajată la Opera Națională București, colaborând însă și cu alte instituții precum Filarmonica George Enescu din București, Teatrul Național de Operetă Ion Dacian și Radiodifuziunea Română. A susținut recitaluri la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peleș, în săli de concerte din Craiova, Oradea și Brăila.
Repertoriul său de acompaniament muzică de operă conține lucrări semnate de compozitori ca Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, dar și Georges Bizet, Engelbert Humperdinck, Richard Wagner, Henry Purcell și Peter Ruzicka. Alături de trupa Operei Naționale București, Liana Mareș a întreprins turnee în Franța, Grecia și Israel. Din iunie 2011, este formator de interpreți lirici, titlu acordat de Accademia Teatro alla Scala.