Biblioteca ICR Madrid vă recomandă: „Români care au schimbat lumea: Elie Wiesel” - documentar TVR proiectat la Centrul Sefarad-Israel

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), vom proiecta documentarul „Români care au schimbat lumea: Elie Wiesel”, realizat de Ruxandra Ţuchel pentru Televiziunea Națională (TVR), pe 25 ianuarie 2024, la Centrul Sefarad-Israel din Madrid.

Evenimentul deschide seria de anul acesta a recomandărilor realizate de ICR Madrid sub genericul Biblioteca ICR Madrid vă recomandă și este realizat sub auspiciile Ambasadei României în Regatul SpanieiÎn deschiderea evenimentului vor vorbi Ambasadorul României în Regatul Spaniei, E.S. George Bologan, precum și un specialist al Centrului Sefarad.

Românii care au schimbat lumea este o serie de documentare-portret realizate de Televiziunea Națională Română (TVR) despre geniile care au pus România pe hartă lumii. Cele mai strălucite minți ale României sunt prezentate din perspectiva drumului pe care l-au urmat și a schimbărilor pe care le-au adus lumii întregi.


Documentarul pe care îl proiectăm, și pe care l-am subtitrat în limba spaniolă, reprezintă episodul 19 din seria Români care au schimbat lumea și a fost difuzat pe 3 ianuarie 2019. Pe parcursul a 26 de minute, episodul spune povestea lui Elie Wiesel, una dintre personalitățile care au construit imaginea României. Înregistrările au fost realizate în diverse spații și locuri în care protagonistul și-a concentrat opera, dar și viața personală, precum Casa Memorială Elie Wiesel – Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș din Sighetu Marmației (Maramureș).


Elie (Eliezer) Wiesel (30 septembrie 1928, Sighet - 2 iulie 2016, New York City) a fost un scriitor și ziarist american care a scris în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România, supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠, iar în anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A publicat 57 de cărți, cea mai cunoscută fiind Noaptea, o descriere autobiografică a vieții în lagărele de exterminare naziste.

Centro Sefarad-Israel a fost înființat în capitala Spaniei în anul 2006, prin efortul comun al Ministerului de Externe spaniol, al Comunității Autonome Madrid și al Primăriei orașului Madrid. Este o instituție publică spaniolă, care studiază moștenirea culturii sefarde, ca parte integrantă a culturii spaniole, și care își propune să facă cunoscută cultura evreiască în sânul societății spaniole și să impulsioneze prietenia și cooperarea între societatea spaniolă și cea israeliană.