- 8 November 2019
- Tags Icr istanbul Base Expozitie Scoli Arte plastice
Expoziţia BASE,
o platformă de artă contemporană turcă și, în același timp, o expoziție internațională
comună a școlilor de arte plastice, va prezenta, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Istanbul, lucrările a şase autori turci, între 13 şi 17 noiembrie, la Galeriile Akaretler, din Beșiktaș.
Evenimentul cuprinde opere diverse din domeniile: pictură, sculptură, fotografie, arte grafice, imprimare, video, arte vizuale, sticlă, ceramică.
Astfel, lucrările realizate de
tinerii români: Melissa Antonescu, absolventă
a Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, Robert David Somogyi,absolvent al Universității de Arte și Design
Cluj-Napoca, specializarea foto-video PCI, Ella
Costache, absolventă UNArte București, Amanda
Maier, absolventă a Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, Floriana Roxana Dinu,absolventă a
UNArte, specializarea foto-video Bucureștişi Aurelia Chiru,absolventă a UNArte, secția
pictură vor putea fi admirate de iubitorii artei plastice contemporane, la
Istanbul.
BASE Art Platfom a fost fondată în 2016 pentru a încuraja studenții talentați, prin introducerea în comunitatea de artă. O expoziție anuală și urmărirea atelierelor și a evenimentelor în rețea au scopul de a încuraja studenții de la secțiile de artă, să-și continue cariera în domeniu.
BASE reprezintă o oportunitate care cântărește enorm pentru studenții sau absolvenții de arte și are un caracter unic pentru că nu există multe astfel de programe în lume.
BASE și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul colaborează pentru ediția de anul acesta, astfel încât, tineri absolvenți din țara noastră, cu specializare în domeniile cerute, să fie prezenți pe scena vie și plină de provocări ale artei contemporane, prin BASE, la Istanbul.
Artiștii din noua generație, tineri absolvenți, se conectează an de an, astfel, prin intermediul organizatorilor expoziției BASE, cu lumea la care aspiră încă de pe băncile facultății și iau contact cu activitatea specialiștilor în artă contemporană - un “spectacol” care durează 5 zile, realizat printr-o selecție a unui juriu internațional. BASE este platforma colectivă pentru nou-absolvenții Facultăților de Arte Plastice pentru a-i încuraja spre performanță, încă de la început de drum.
Artiști absolvenți din peste zeci de universități ale lumii, de la departamentele pictură, sculptură, instalații, fotografie, video, design, comunicare vizuală, design grafic, animație, arte tradiționale, materiale textile, ceramică și sticlă. Juriul a fost nevoit să facă o selecție din cele 6.000 de aplicații primite.
În urma unui program/ workshop desfășurat chiar anul acesta la Universitatea Națională de Arte București (UNARTE), în cadrul unui proiect de mobilitate derulat în perioada 20 - 22 mai, și susținut de ICR Istanbul, a participat chiar fondatorul platformei BASE, Ali Kerem Bilge. El a avut o serie de întâlniri cu studenți de la mai multe secții ale Universității Naționale de Arte – Unarte (arte plastice – pictură, grafică, sculptură, imagine și fotografie; arte decorative și design – modă, artă murală, arte textile și design textile, ceramică, sticlă, metal; istoria și teoria artei - conservare și restaurare).
Ali Kerem Bilge face parte din a doua generație a unei familii de
colecționari de artă, având o pasiune sporită
atât pentru descoperirea talentelor, cât și pentru a-i ajuta să prospere. A
fondat proiectul Base în 2016, ca Platformă
a tinerilor artiști de care beneficiază peste 2000 de absolvenți ai
universităților din Turcia care își prezintă cele mai bune lucrări. Proiectul atinge
cote ridicate - peste 10 000 de vizitatori, în fiecare an - colecționari de
artă, curatori, galerii și persoane interesate de artă. Programul de discuții
găzduiește peste 75 de vorbitori în intervale scurte de timp. Ali Kerem Bilge este un nume în arta
contemporană turcească, foarte bine reflectat în mass-media.
În proiectul BASE Art Platform sunt implicate 65 de facultăți de profil din 36 de orașe din Republica Turcia. Pentru a crea oportunități și vizibilitate pentru studenții de la arte, programul BASE pune în legătură studenții din anii terminali ai secțiilor de artă cu profesioniști din domeniu, curatori, critici de artă, cadre didactice.
De altfel, BASE are un juriu internațional format din reprezentanți ai galeriilor de artă, curatori, profesioniști în artă, colecționari și artiști. BASE nu are o temă expozițională prestabilită, ci lasă un spațiu de căutare liber pentru tinerii artiști. Aproape 100 de tineri artiști, din cele peste 6000 de aplicații transmise anul acesta, sunt selectați de juriu și expuși în fiecare an, într-un loc istoric, unde vizitatorii pot avea un dialog activ cu artiștii.
Nu există alte organizații, în momentul de față, care să se concentreze asupra dezvoltării artiștilor, cu o încurajare specială a celor de sex feminin, din regiunile dezavantajate. În fiecare an, aproape 65% dintre tinerii artiști aleși să prezinte în cadrul expozițiilor sunt femei, iar 40% dintre artiștii expuși sunt din alte orașe decât Istanbul. BASE creează, de asemenea, motivație pentru studenții care doresc să-și promoveze și să-și prezinte activitatea în prezența a mai mult de 10.000 de vizitatori, care sunt compuși și din colecționari de artă, profesioniști și curatori și care pot acționa ca un pivot pentru cariera lor. BASE acționează ca o platformă de artă în vederea creării unor rețele de comunicare între artiști.