Ateliere de zgardane maramureșene și expoziție documentară

Ateliere de zgardane maramuresene si expozitie documentara Ateliere de zgardane maramuresene si expozitie documentara Ateliere de zgardane maramuresene si expozitie documentara Ateliere de zgardane maramuresene si expozitie documentara

În cadrul evenimentului "Porţi deschise culturilor europene. Ziua europeană a limbilor", ICR Madrid și Institutul Polonez de Cultură din Madrid, organizează în datele de 25 și 26 septembrie ateliere de podoabe tradiționale adresate atât adulților, cât și copiilor.
Vă invităm să descoperiți similaritățile dintre culturile montane din Carpați, în special cele din Maramureș și sudul Poloniei, care își au originea în cultura pastorală difuzată prin transhumanța ciobanilor valahi din secolele XV-XVI. Aceste asemănări pot fi observate nu doar în cultura lemnului, gastronomie, ci și în portul popular și accesorii.

Atelierele pentru adulți, organizate la sediul Institutului Cultural Român, vor fi conduse etnologul Anamaria Iuga. La sfârșitul atelierului, veți recunoaște motivele tradiționale și veți ști să faceți o zgardană tipică maramureșeană.

Desfășurare ateliere:
Vineri, 25 septembrie, la sediul ICR MadridPlaza de la Lealtad 3, entreplanta derecha, 28014, Madrid

19:30 – 21:00 – prima sesiune
21:00 – 22:30 – a doua sesiune

Număr de participanți: 16 / sesiune
Înscriere prealabilă la adresa de e-mail: icrmadrid@icr.ro
Intrarea liberă.

Sâmbătă, 26 septembrie, la sediul Institutului Polonez din Madrid, vor avea loc ateliere pentru copii cu vârste între 7 și 12 ani. Copiii vor descoperi culturile Carpaților, prin intermediul unei prezentări interactive, și vor lucra accesorii în fetru pornind de la motivul tradițional "parzenica".

Desfășurare ateliere:
Sâmbătă, 26 septembrie, la sediul Institutului Polonez
c/ Felipe IV 12 bajo A, 28014, Madrid

11:00 – 12:00 – prima sesiune
12:30 – 13:30 – a doua sesiune

Număr de participanți: 12 / sesiune
Înscriere prealabilă la adresa de e-mail: madryt@instytutpolski.org
Intrarea liberă.

În paralel, la sediul Institutului Cultural Român va fi organizată o expoziție de fotografie documentară cu portul tradițional specific Maramureșului.

Fotografiile, realizate de Anamaria Iuga în satele Dragomirești și Surdești, vor intra în dialog cu accesoriile pe care participanții la ateliere le vor realiza, multe din motivele tradiționale de pe veșminte fiind reluate pe zgardane.
În nordul României, în județul Maramureș, portul tradițional face parte din viața cotidiană a oamenilor, având, încă, semnificații importante pentru aceștia, pentru că devine o carte de vizită ce spune multe despre persoana care îl poartă: din ce sat este, în ce categorie de vârstă se încadrează, dacă e căsătorit ori nu etc. O plimbare printr-un sat maramureșean într-o zi de duminică este, în același timp, o incursiune în viața satului. (Anamaria Iuga)