- 22 November 2018 - 23 November 2018
- Etichete Icr Concertele centenarului la ateneu Serie centenara Concerte Filarmonica george enescu Ateneeul roman Sala mare
Doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, alături de domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al ICR, au participat, joi, 22 noiembrie, la Ateneul Român, la un nou concert din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, realizată în parteneriat cu ICR. Dirijorul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu“ a fost maestrul Chistian Badea, iar solistul invitat a fost violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005. Concertul va fi prezentat și vineri, 23 noiembrie 2018, de la ora19.00, în Sala mare a Ateneului Român.
În aceeași „Stagiune centenară”, Institutul Cultural Român a fost partener al concertului extraordinar care a avut loc la Ateneul Român, pe 8 și 9 noiembrie 2018. Protagoniștii evenimentului de la începutul lunii noiembrie au fost doi mari artiști: Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului“, și Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.
„Institutul Cultural Român este onorat să fie alături de Filarmonica «George Enescu» , care aniversează 150 de ani de la
înfiinţare, în seria «Concertele Centenarului la Ateneu». Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română”,
sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei
orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale
şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Filarmonica «George Enescu» este, fără îndoială, una din instituţiile emblematice ale culturii naţionale, a cărei activitate prodigioasă şi
îndelungată marchează în mod semnificativ arta interpretativă
românească. Ne bucurăm ca, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, să continuăm această tradiție, alături de Orchestra Filarmonicii, dirijată de maestrul Christian Badea, și alături de mari soliști ai lumii invitați pe scena Ateneului - violoncelistul Mischa Maisky și violonistul Valeriy Sokolov, pe care i-am aplaudat în aceste seri unice“, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.
“Sunt trei motive majore pentru care ICR a decis să sprijine
proiectul Concertele Centenarului. Unul este relaţia foarte lungă pe care o
avem cu Filarmonica «George Enescu». Anul acesta, am colaborat la mai multe
proiecte, dintre care aş menţiona concertul Orchestrei de Tineret a Uniunii
Europene şi concertul susţinut de pianistul italian Stefano Bollani. Un alt motiv pentru care ICR sprijină evenimentul,
este acela că, înscris în programul Centenarului, este un proiect major: 150
de ani de existență a Filarmonicii George Enescu şi 130 de ani de la inaugurarea
Ateneului Român. Cel de-al
treilea motiv, misiunea ICR de a promova cultura română în lume, implicit promovarea muzicii româneşti’’, a precizat domnul Mirel Taloş, vicepreședintele ICR.
„ Pe 22 și 23 noiembrie 2018, prezentăm, la Ateneu, două poeme simfonice similare compuse la aceeași vârstă – 23 și 24 de ani – de către Alfred Alessandrescu și Richard Strauss, Acteon şi, respectiv, Don Juan. Poemul simfonic Acteon de Alfred Alessandrescu este un moment important în compoziția românească. Compus în 1915, l-a încântat pe Enescu, acesta promovându-l în țară și în străinătate. Solistul din Concertul de Brahmseste violonistul Valeriy Sokolov, un fascinant reprezentant al generației secolului XXI”, declară Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.
În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Seria de evenimente extraordinare - „Concertele Centenarului la Ateneu“ - propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al Ateneului Român. Donația sa substanțială pentru orga din sala de concert, primele audiții ale unor capodopere precum Simfonia a IX a de Beethoven şi Parsifal, dar mai ales premiul pentru compoziție înființat în 1913, au făcut ca muzica României să depășească vârsta inocenței și să facă un salt de la genul rapsodic la modernitatea secolului XX. Printre primii câștigători ai concursului de compoziție a fost Alfred Alessandrescu. Acteon e o lucrare intrată pe nedrept în uitare, care continuă tradiția postromantică, în perfectă consonanță cu creația lui Richard Strauss, prezent în acest program cu primul său poem simfonic, Don Juan.
Filarmonica
"George Enescu" 150
„Concertele Centenarului la Ateneu”
Vineri, 23 noiembrie 2018
Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“
Dirijor Christian Badea
Solist Valeriy Sokolov
Program
Alfred Alessandrescu Poemul „Acteon“
Richard Strauss Poemul simfonic „Don Juan“
Johannes Brahms Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77
Partener
principal: Institutul
Cultural Român
Parteneri media: Adevărul, Historia, Dilema Veche, Radio România
Muzical, Actualitatea Muzicală
Biletele se pot procura de la
Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marţi - Vineri, 12:00 - 19:00 Telefon: 021.315.68.75 Pentru rezervari accesaţi site-ul www.fge.org.ro
VALERIY SOKOLOV Născut în 1986 la Harkov, Valeriy Sokolov este unul dintre cei mai proeminenţi violonişti din Ucraina din ultimele două decenii. A părăsit ţara natală la vârsta de 13 ani pentru a studia cu Natalia Boyarskaya la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Anglia. Evoluează frecvent ca solist al unor orchestre de prestigiu: Philharmonia Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchestra Zurich, Rotterdam Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra, Tokyo Symphony, Moscow Philharmonic Orchestra, Seoul Philharmonic, NAC Ottawa, Orchestre National de France şi Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. De asemenea, printre dirijorii cu care colaborează se numără personalităţi precum Vladimir Ashkenazy, David Zinman, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Peter Oundjian, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko, Herbert Soudant, Juraj Valcuha. A fost invitat al unor festivaluri renumite, cu sunt cele de la Verbier, Lockenhaus şi Lucerna şi a concertat pe scene importante de pretutindeni; amintim aici Theatre du Chatelet, Wigmore Hall, Lincoln Center, Mariinsky Theatre, Prinzregenten Theatre in Munich, Musikverein Viena.
Valeriy Sokolov a realizat numeroase înregistrări pentru casa Erato Records. În 2009 apare discul cu Sonata nr. 3 de Enescu. De curând, Valeriy Sokolov a evoluat alături de ansambluri de prestigiu: Filarmonica din Skt. Petersburg, NDR Elbphilharmonie Orchester, Orchestre de Paris, Philharmonia Orchestra, Singapore Symphony, Bournemouth Symphony. De asemenea, a realizat un turneu avându-i ca parteneri de muzică de cameră pe Lisa Batiashvili şi Gautier Capuçon cu recitaluri la Paris, Viena, Koln, Amsterdam, Londra şi încheiat tot la Paris, în concert cu Orquestre Philharmonique de Radio France. Stagiunea curentă cuprinde la rândul său debuturi cu Filarmonica din Oslo, Berlin Konzerthausorchester, precum şi un turneu în China. În prezent îşi continuă studiile cu Felix Andrievsky, Mark Lubotsky, Ana Chumachenko, Gidon Kremer şi Boris Kushnir. Valeriy Sokolov a câştigat Premiul I la Concursul internaţional George Enescu din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.
CHRISTIAN BADEA Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei,
Christian Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii
„George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante
săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de
Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory
Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai
timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo,
Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein
100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George
Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i
dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă
ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.
Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino).La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.